Vergeet de iCar van Apple. Column door Werner Budding

Vele miljarden drukte Apple in het al jaren durende auto-project, dat bekend staat onder de naam Titan. Nu stopt de ontwikkeling. Niet omdat de auto er is, maar omdat Apple er geen fiducie meer in heeft. Spoelt het miljardenproject daarmee door het putje, of zien we de ontwikkelde techniek onderhuids terug bij andere autofabrikanten?

3000 miljard waard

Bij Apple lukt veel, en met lekkere rendementen voor de aandeelhouders. Het afgelopen boekjaar steeg de nettowinst naar 22,956 miljard dollar, bovendien prijkt de Amerikaanse gigant bovenaan de lijst van meest waardevolle bedrijven – van om en nabij de 3000 miljard dollar. De zakken zijn dus diep. Hoewel het auto-project extreem kostbaar is (geweest), kunnen we desondanks stellen dat het stoppen ervan niet direct is gerelateerd aan een leeg rakende kassa. Maar waar dan wel aan? Apple zelf doet geen uitspraken over het cancelen, en dus moeten we gissen naar het hoe en waarom.

9 januari 2007

Maar het zal te maken hebben met het feit dat velen, wij ook bij e-Drivers, en Apple ook, hebben gedacht dat de autonome auto binnen afzienbare tijd te realiseren was. Tien jaar geleden werd er plotseling regelmatig bericht dat we binnen één tot twee decennia in robot-auto’s zouden rijden. Ofschoon de huidige auto’s al best veel functies hebben die de bestuurder ontlasten, kunnen we ons nog altijd niet van A naar B verplaatsen in een auto, volledig zonder handen. En ik durf wel te voorspellen dat dat de eerstkomende tien tot vijftien jaar ook niet gaat lukken, althans, niet volledig van startplek naar finishlocatie. En precies dat, de totaal autonome auto, zonder stuur dus, was het doel van Apple. Apple zou alleen succesvol kunnen zijn in de strijd tegen de vele andere autofabrikanten die we al kennen, met een product dat volledig onderscheidend zou zijn – de autonome auto. Zo onderscheidend dus zoals het ook was toen het Californische merk de iPhone op 9 januari 2007 lanceerde.

AI

Een deel van de tweeduizend medewerkers die zich de afgelopen jaren hebben beziggehouden met de ontwikkeling van de iCar gaat Apple inzetten in de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). De kans lijkt bijzonder klein dat de al ontwikkelde autotechniek wordt verkocht aan andere autofabrikanten. Simpelweg omdat het grootste deel van de gerealiseerde techniek bestaat uit AI. En die techniek hoeft niet per se te worden toegepast in auto’s, maar zal Apple gebruiken in andere hardware, zoals de Vision Pro.

Goed, geen 100.000 euro kostende iCar dus. Jammer? Wel een beetje. De opschudding die de Apple-auto zou veroorzaken, net als het succes van Tesla, had vermoedelijk geresulteerd in een versnelde route naar de auto die niet meer kan botsen. Immers, de robot-auto is het afvalproduct van de zoektocht naar de auto die niet meer kan botsen. En uiteindelijk is dat waar we uiteindelijk naar toe moeten; een mondiaal slachtoffer-vrij verkeer. Daar zou de Apple iCar serieus aan bijdragen.

Vorig artikelTest: Audi Q4 e-tron modeljaar 2024: het verschil zit van onderen
Volgend artikelHyundai kondigt de komst van de N Line-variant én een update voor de Ioniq 5 aan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in