gratis kilometers sparen &charge

Gratis kilometers, hoe mooi kan het zijn? Column door Bas van der Weerd

Wie is er nou niet met Air Miles bekend? Miljoenen mensen gebruiken hun Air Miles-pasje dagelijks om te sparen voor wat leuke extraatjes. Elektrische rijders in Duitsland sparen via &Charge weer voor gratis ‘Kilometers’ voor hun elektrische auto. Dat programma wordt nu ook in Nederland gelanceerd.

Zo werkt het!

Die gratis Kilometers krijg je heel makkelijk. Als je bij &Charge geregistreerd bent, kun je via de &Charge-website of de &Charge-app je bestelling(en) doen bij een van de aangesloten partners. Je krijgt dan automatisch de bij jouw aankoop behorende Kilometers op je &Charge-account gestort.

Kilometers sparen

Waarom schrijf ik Kilometer met een hoofdletter? Nou, omdat &Charge hiermee de ‘punten’ of ‘credits’ die je kunt sparen, ‘Kilometer’ noemt. Deze Kilometers hebben een waarde van ongeveer 8 Eurocent, wat redelijk overeenkomt met de energiekosten per kilometer van de gemiddelde elektrische auto. En die Kilometers, die kun je bij bijvoorbeeld Maingau Energie of Plugsurfing weer inruilen voor kWh’s om waarmee je je elektrische auto op kunt laden. Je kunt er zelfs een elektrische auto mee huren. Zo simpel kan het zijn.

En loont het?

Absoluut! Een beetje Nederlander zal natuurlijk alles wat gratis is al lonend vinden. Daardoor liggen onze kasten altijd vol met gratis prullen en weggevertjes waar geen mens wat mee kan. Maar de gratis Kilometers van &Charge kun je altijd gebruiken. Iedere euro die je bij de aangesloten bedrijven besteedt, levert een kwart tot een halve Kilometer op. Als je even bedenkt dat het gemiddelde Nederlandse huishouden vorig jaar meer dan 3.000 euro aan online aankopen besteedde, gaat dat best hard. Wie het een beetje goed uitkient en de online aankopen grotendeels bij de partners van &Charge doet, kan heel wat gratis Kilometers sparen. Dat maakt een vakantie of weekendje weg toch heel wat leuker.

Sparen bij honderden webshops

Ik heb even snel geteld hoeveel partners inmiddels bij &Charge zijn aangesloten. Dat zijn volgens mij al meer dan 350 partners. Dat zijn ook heel veel bekende webshops en retailorganisaties zoals Ikea, Booking.com, ZooPlus, MediaMarkt, Asos, Yves Rocher, Decathlon en nog veel meer. Je kunt zelfs Kilometers sparen door online te daten want ook Parship is aangesloten. Zelfs Ali Express en Alibaba.com doen mee terwijl de Porsche-fanaten ook Kilometers sparen als ze hun zonnebrillen, kleding en andere accessoires bij Porsche Design bestellen.

Dat betekent dus ook dat er heel veel bedrijven zijn die de mogelijkheden van dit loyaliteitsprogramma onderkennen én elektrisch rijden een warm hart toedragen. En dat laten ze zien ook. Een aankoop van 100 euro bij Ikea levert je bijvoorbeeld 50 gratis Kilometers op. Een laptop kost al gauw 400 euro. Als je die bij Alternate bestelt, spaar je weer 100 Kilometer. Een hotelovernachting van 100 euro via Booking.com reserveren levert ook weer 50 Kilometer op.

Ook naar Nederland

De mensen van evXperts, die we kennen van de LaadpasTop10, gaan het &Charge-programma nu ook in Nederland lanceren. Dat betekent dat ook Nederlanders straks gratis Kilometers kunnen sparen, en dat ongetwijfeld ook gaan doen. Nu het &Charge-programma ook in Nederland actief is door middel van een samenwerking met evXperts, kun je jouw Laadpastop10-account koppelen aan je &Charge account. Daardoor kun je op de website van LaadpasTop10.nl jouw &Charge-saldo bekijken en ook zien bij welke laadpassen je jouw gratis Kilometers kunt gebruiken. Het gemak dient de mens!

Het is mij nog niet helemaal duidelijk of alle bij &Charge aangesloten bedrijven ook al direct Kilometers aan Nederlandse klanten toekennen. Want hoewel ongeveer een derde van deze partners zich alleen op de Duitse markt richt, zijn er ook ruim 200 bedrijven die zich ook op de Nederlandse markt richten. We mogen verwachten dat een (groot?) deel van die bedrijven ook Kilometers aan Nederlandse klanten gaan toekennen. Nederland is immers een van de koplopers op het gebied van elektrisch rijden. Genoeg potentie dus. Maar wanneer ze dat doen, en welke bedrijven, dat is mij nog even niet duidelijk. Misschien denk ik hier wel te moeilijk over, maar ik ga het bij navragen en kom er nog op terug.

Waarom schrijf ik hier eigenlijk over?

Omdat ik denk dat &Charge de transitie naar elektrisch rijden een zetje kan geven. Veel meeste zakelijke rijders zijn al ‘om’. Maar die hoeven de energiekosten hun elektrische auto niet zelf te betalen. Particulieren moeten dat nog altijd wél. Bovendien moeten zij de EV ook helemaal zelf betalen. Zij kunnen dus nog wel een extra zetje in de rug gebruiken om elektrisch te gaan rijden. Dat zetje kregen ze al door middel van de aankoopsubsidie, en nu ook door &Charge.

&Charge kan naar mijn bescheiden mening voor een aantal mensen nét dat beslissende zetje zijn. Elektrisch rijden is goedkoop, maar gratis elektrisch rijden is nog véél goedkoper. Daarom dus! 🙂

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven