Elektrische trucks vragen om betere en krachtigere laadinfrastructuur

elektrische trucks laden laadinfrastructuur

Volgens een onderzoek van ElaadNL kunnen we de komende jaren een flinke groei bij de elektrische trucks verwachten. Dat vraagt om meer laadpunten met hoge laadvermogens.

Elektrische truck gaat auto achterna

Terwijl elektrische personenauto’s in hoog tempo een steeds groter marktaandeel claimen, staat de productie en verkoop van elektrische trucks nog in de kinderschoenen. Het aanbod is min of meer beperkt tot een aantal omgebouwde dieselmodellen. Volgens onderzoek van ElaadNL komt daar echter verandering in.

De komende jaren zal de serieproductie van elektrische trucks op gang komen. Dat is vooral het gevolg van de vooruitgang op het gebied van accu’s. Die worden in hoog tempo beter en goedkoper en kunnen ook steeds hogere laadvermogens aan. Dat laatste is juist voor trucks essentieel. Het stelt fabrikanten in staat om ook grotere trucks voor internationaal vervoer te elektrificeren.

Laden met meer dan 1.000 kW

Om dat ultrasnelle laden mogelijk te maken is behoefte aan een nieuwe laadstandaard. CharIn, een samenwerkingsverband van fabrikanten en toeleveranciers, ontwikkelt daarom de HPCCV (High Power Charging for Commercial Vehicles) standaard. CharIn was eerder de drijvende kracht achter de CCS-standaard voor het laden van personenauto’s.

Met die HPCCV-lader moet het in de toekomst mogelijk zijn om trucks, maar ook bussen en wellicht in de toekomst zelfs elektrische vliegtuigen, te laden met snelheden tussen de 1 MW en 4,5 MW (1.000 kW – 4.500 kW). Daarbij vallen de huidige ‘topsnelheden’ van 250 kW tot 350 kW voor auto’s in het niet. Een zware truck moet met een HPCCV-lader zo’n 30 kilometer per minuut kunnen bijladen. Een laadbeurt zal dan 20 tot 30 minuten tijd kosten. Verwacht wordt dat de HPCCV-standaard in 2021 wordt uitgerold.

Dalende kosten elektrische truck zorgen voor versnelling

Naast de snelle laders ziet ElaadNL ook dalende kosten als een stimulans voor transporteurs om trucks te elektrificeren. Ergens tussen 2020 en 2030 zullen de kosten van bezit en gebruik (TCO, Total Cost of Ownership) van een elektrische truck lager worden dan die van een dieseltruck. Dat maakt het voor transporteurs al snel aantrekkelijk om over te stappen op elektrische vrachtwagens.

ElaadNL heeft voor de periode 2020-2035 drie groeiscenario’s opgesteld voor elektrische vrachtwagens. In het ‘midden scenario’ hebben elektrische trucks in 2035 een marktaandeel in de nieuwverkoop van ongeveer 70%. Tegen die tijd is een derde van het Nederlandse truckpark elektrisch. In het ‘hoge scenario’ worden in 2035 bijna alleen nog maar elektrische vrachtwagens verkocht en is de helft van het wagenpark geëlektrificeerd.

Hongerig naar stroom

Terug nog even naar het laden, want al die elektrische trucks hebben behoefte aan stroom. Het grootste deel van de ritten per truck (bijna 80%) draait om afstanden tot 150 kilometer. Stadslogistiek en lichte regionale trucks zullen daarvoor gebruik maken van 22 kW AC laden of 50 kW DC laden. In sommige gevallen wordt dit aangevuld door 350 kW DC laden. Het laden moet vooral bij depots op bedrijventerreinen plaatsvinden. Voor de zwaardere jongens en de lange afstanden zijn de > 1 MW laders noodzakelijk. Die trucks zullen ook vaker op truckparkings en verzorgingsplaatsen bijladen.

ElaadNL verwacht in het ‘midden scenario’ in 2035 voor elektrische trucks een totale vraag naar stroom van 1,3 TWh voor truck- en stadslogistiek en 4,9 TWh voor internationaal truckvervoer. Ter vergelijking, personenauto’s zullen tegen die tijd jaarlijks 7,8 TWh vragen. Om de extra stroom voor trucks te leveren zullen bijna 50.000 laadpunten nodig zijn, waarbij het in 80% van de gevallen om depotladers van 50 kW gaat. Het gezamenlijke vermogen van de laders zal bijna 3.000 MW zijn, gelijk aan het opgesteld vermogen van 250 windmolens.

Vorig artikelPSA’s nieuwe eVMP-platform is geschikt voor actieradius tot 650 kilometer
Volgend artikelGratis kilometers, hoe mooi kan het zijn? Column door Bas van der Weerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in