woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsGaat Fisker Volkswagen’s MEB-platform voor de Ocean gebruiken?

Gaat Fisker Volkswagen’s MEB-platform voor de Ocean gebruiken?

Startup Fisker Inc, opgericht door de bekende auto-ontwerper Henrik Fisker, wil een beursgenoteerd bedrijf worden. Met de beursintroductie, die samen met een private equity onderneming uit de VS is gepland, wil men de marktintroductie van het eerste model – op VW’s MEB-platform – veiligstellen.

In de documenten die hierover zijn gepubliceerd, noemt Fisker de technologie van Volkswagen als de geprefereerde basis. Fisker presenteerde begin dit jaar de compacte Ocean SUV. Fisker heeft zijn zinnen op de massamarkt en daar leent de Ocean zich heel goed voor. Daarom wil de startup de door Volkswagen ontwikkelde Modular E-Drive Kit (MEB) gebruiken als basis voor het productievoertuig. De serieproductie wordt mogelijk uitbesteed bij de Canadese/Oostenrijkse contractfabrikant Magna.

Samenwerking VW en Fisker nog niet zeker

Volkswagen heeft echter nog niet besloten of Fisker zijn elektrische auto ook op het MEB mag introduceren. De voorserieversie van de Ocean maakt wel gebruik van de modulaire basis uit Zwickau. “Volkswagen staat open voor het ondersteunen van kleine serieprojecten die het brede scala aan mogelijke concepten op basis van het MEB-platform laten zien door middel van hun emotionele aantrekkingskracht”, legde het in Wolfsburg gevestigde bedrijf uit op verzoek van het Amerikaanse technologieportaal The Verge. “In samenwerking met Volkswagen heeft Audi-dochter Italdesign het MEB-platform gebruikt als basis voor de ontwikkeling van de Fisker Ocean SUV.

Er is echter nog geen definitieve beslissing genomen over een eventuele samenwerking met Fisker. Fisker wilde geen tegen The Verge geen commentaar geven op de mogelijke verdere samenwerking. In de presentatie voor de beursgang legt de startup uit dat de Ocean met de technologie van Volkswagen in ongeveer de helft van de tijd en tegen aanzienlijk lagere kosten kan worden gebouwd. Ook zou een snellere marktintroductie mogelijk zijn. Verdere modellen kunnen goedkoper en met minder risico’s worden gerealiseerd.

MEB-architectuur

De MEB-architectuur is door Volkswagen ontworpen voor de beoogde transformatie naar toonaangevend fabrikant van elektrische auto’s. De architectuur, die speciaal is ontworpen voor elektrisch aandrijvingen, maakt de productie van modellen met een groot rijbereik, snelle oplaadtijden en de nieuwste digitale technologie mogelijk. Het eerste voertuig dat met deze technologie wordt gerealiseerd is de compacte VW ID.3. Er staan bij VW ook andere modellen op de planning om op het MEB-platform te bouwen, zoals SUV’s, crossovers, sedans, minibusjes en bestelauto’s. Volkswagen stelt dit platform ook ter beschikking van andere bedrijven. Zo is al bekend dat de Amerikaanse concurrent Ford een van de samenwerkingspartner wordt. Ook de startup e.GO Mobile zou met VW samenwerken maar de in Aken gevestigde onderneming is momenteel druk bezig om een faillissement af te wenden.

Fisker Ocean

De Ocean – met een actieradius tot 480 kilometer – wordt vanaf 2022 in de VS aangeboden tegen prijzen tussen 37.000 en 69.000 dollar voor belastingen, met flexibele abonnementsmodellen als alternatief. Fisker positioneert de voor de internationale markt bestemde SUV met name tegen de Tesla Model Y en elektrische auto’s van premium merken als BMW, Mercedes, Volvo en Jaguar.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos