Europese markt EV’s stijgt fors ondanks coronacrisis

Europese markt EV’s stijgt fors ondanks coronacrisis

Ondanks de dalende autoverkoop in Europa voorspelt analist Matthias Schmidt goede tijden voor EV’s. Hij verwacht dat de afzet dit jaar ondanks de coronacrisis zelfs flink stijgt. Ook voorziet hij dat er volgend jaar in Europa een miljoen elektrische auto’s wordt verkocht.

Stijging EV-verkopen ondanks crisis

Natuurlijk was 2019 een extreem goed jaar voor de verkoop van nieuwe batterij elektrische personenauto’s in Europa. De markt steeg met 80% tot bijna 360.000 eenheden. Door de coronacrisis zal die groei in 2020 echter lager uitvallen. Niet vreemd gezien het feit dat de gehele Europese markt een flinke domper te verwerken krijgt. Belangrijke markten als Frankrijk, Italië en het VK kwamen in april grotendeels stil te liggen.

Door deze ontwikkeling stelt men de marktprognoses voor 2020 bij. Zo voorzag de Duitse automotive expert Matthias Schmidt eerder nog een (bijna) verdubbeling van de Europese verkoop van batterij elektrische personenauto’s (BEV’s). In zijn laatste outlook stelt Schmidt deze verwachting neerwaarts bij van 700.000 naar 556.000. Maar ook dat is altijd nog een groei meer dan 50% ten opzichte van 2019!

Gunstige ontwikkelingen voor EV’s

Op termijn denkt Schmidt dat batterij elektrische auto’s hun eerdere (hogere) groeipad weer opzoeken. Dat is te danken aan twee belangrijke ontwikkelingen:

1) Emissiewetgeving

Allereerst lijkt de EU vast te houden aan strengere CO2-emissie eisen. De gemiddelde CO2-uitstoot, van alle door een fabrikant nieuw verkochte auto’s, mag maximaal 95 gram CO2 per kilometer bedragen. Daarbij geldt 2020 overigens als overgangsjaar. Autofabrikanten kunnen dit jaar hun 5% meest vervuilende auto’s nog buiten beschouwing laten. In 2021 tellen al hun nieuw geregistreerde auto’s mee. Autofabrikanten worden daarmee gedwongen meer elektrische auto’s te bouwen en te verkopen.

2) Stimuleringsmaatregelen

Een tweede ontwikkeling is dat overheden de verkoop van auto’s mogelijk gaan stimuleren. Zo wordt nagedacht over slooppremies om de markt weer op gang te helpen. Daarbij ligt het voor de hand dat regelingen vooral ten gunste van elektrische auto’s vorm gegeven worden.

Sterke groei in 2021

Op basis van deze ontwikkelingen verwacht Schmidt dat batterij elektrische auto’s in 2021 een extra ‘boost’ krijgen. Zijn prognose gaat voor volgend jaar uit van een verkoop van 1 miljoen nieuwe BEV’s, goed voor een marktaandeel van zo’n 7%. Vanaf 2022 zal de markt ‘normaliseren’ en komen BEV’s weer op hun oorspronkelijke groeipad terecht. Volgens Schmidt komt de markt voor batterij elektrische auto’s in Europa in 2025 uiteindelijk uit op 1,6 miljoen eenheden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven