Aanleg laadpunten stagneert brandgevaar

Aanleg laadpunten stagneert onnodig

Volgens de branchevereniging Dutch Organisation for Electric Transport (DOET) leidt het gebrek aan kennis tot een stagnatie in de aanleg van laadpunten. De vereniging peilde recent de algemene stand van zaken onder haar achterban. Daarbij werd duidelijk dat de uitrol van laadpalen in parkeergarages en bij VvE’s serieus stagneert.

Paniek zaaien zonder kennis van zaken

Dit komt mede door wat de vereniging omschrijft als ‘paniek zaaien door sensatiebeluste media, niet gehinderd door enige kennis van zaken’. Daarbij wijst DOET naar de almaar toenemende, tendentieuze berichtgeving in de Nederlandse media over het vermeende brandgevaar van elektrische auto’s in parkeergarages. Het gaat volgens DOET veelal om ‘expertise die niet op feiten, maar op aannames is gebaseerd’.

Angst ongegrond

Recent onderzoek in Duitsland toont aan dat die angst ongegrond is. “De Duitse brandweer ziet geen verhoogd risico op brand bij elektrische auto’s”, zo stelde Karl-Heinz Knorr, hoofd van de brandweer in Bremen, vicepresident van de Duitse Brandweer vereniging en fysicus, onlangs nog in een interview in Spiegel: “In een elektrische auto wordt niet meer energie opgeslagen dan in de volle tank van een verbrandingsmotor. Alleen de wijze van blussen is anders”. Ook het Zweedse onderzoeksinstituut RISE concludeerde recent dat het opladen van een elektrische auto in een parkeergarage niet leidt tot een grotere kans op brand.

Uitrol stagneert door sentiment

In Nederland lijkt het erop dat de uitrol van laadinfrastructuur in parkeergarages en bij VvE’s te lijden heeft onder het sentiment dat is gecreëerd. In de loop van dit jaar komt er in opdracht van het ministerie van IenW een update van de factsheet ‘Veiligheid Elektrisch Vervoer’. Daarin staan de nieuwste inzichten over veiligheid van elektrische auto’s en laadpunten. De vereniging DOET kijkt uit naar de resultaten van die update. Men verwacht niet anders dan dat de uitkomsten ervan aan zullen sluiten op de conclusies van de Duitsers en de Zweden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven