Eneco eMentality: waarom vraagt elektrisch rijden om een andere mindset?

Door Eneco eMobility

Wie elektrisch gaat rijden, verandert niet alleen van energiebron. De omschakeling van brandstof naar stroom vraagt ook om een verandering in rijgedrag en om een andere mindset, ook wel e-mentality genoemd. De actieradius van je elektrische auto is immers beperkter. Bovendien heeft je auto geen tank meer die je even volgiet, maar een batterij die regelmatig moet worden opgeladen. In dit artikel lees je hoe je je rijgedrag hierop kunt aanpassen. We geven handige tips voor het beïnvloeden en vergroten van het bereik van je auto. Voor rijders die het lastig vinden om in te schatten hoe vaak ze de batterij moeten opladen, hebben we twee richtlijnen opgesteld. En als afsluiter, een praktisch stappenplan dat je kunt gebruiken bij het plannen van een langere autorit.

eMentality: hoe ga je om met de beperktere actieradius van een elektrische auto?

Allereerst is het goed om even stil te staan bij hoeveel kilometer per dag je eigenlijk rijdt. Het bereik van een elektrische auto is kleiner, want met een volledig opgeladen batterij rijd je gemiddeld 250-300 km. Maar als je niet meer dan 100 km per dag aflegt, dan is dat prima te doen. De gemiddelde woon-werkafstand ligt, bijvoorbeeld, tussen de 15 en 35 km. Een bereik van 250-300 km is, in dat geval, dus ruim voldoende.

Het is wel handig om rekening te houden met de actieradius van je elektrische auto en hierop in te spelen. Dit kun je doen door te letten op de factoren die het bereik beïnvloeden:

3 factoren die de actieradius van een elektrische auto beïnvloeden:

1. De batterij: hoe ver je kunt rijden, hangt af van de capaciteit van de batterij, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Hoe meer batterijcapaciteit je auto heeft, des te groter de actieradius en des te meer kilometers je kunt maken.

  1. Het weer: in de winter raakt je batterij meestal sneller leeg dan in de zomer. Kou zorgt er namelijk voor dat de batterij meer stroom verbruikt. Ook weersomstandigheden, zoals heftige tegenwind, leiden tot een hoger stroomverbruik.
  2. De snelheid: als je met 130 kilometer per uur over de snelweg raast, gaat de batterij een stuk sneller leeg, dan wanneer je met 50 kilometer per uur door de bebouwde kom hobbelt.

Wil je de actieradius van je elektrische auto vergroten? Dit kun je doen door:

– Cruise control in te schakelen. Zo blijft je snelheid stabiel en hoef je minder op te trekken.
– Regelmatig de bandenspanning te controleren. Met zachte banden vraag je meer van je batterij.
– De ramen dicht te houden tijdens het rijden. Zo verbruik je minder stroom.
– Er rekening mee te houden dat airconditioning veel stroom verbruikt.

Ben je benieuwd naar onze richtlijnen voor het opladen van je elektrische auto? En lijkt het stappenplan voor het plannen van een langere autorit je wel handig? Lees dan hier het hele artikel.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven