Elektrische Yamaha NEO scooter is nu beschikbaar

Elektrische Yamaha NEO scooter

In het voorjaar introduceerde Yamaha tijdens het Switch On-evenement diverse nieuwe en toekomstige elektrische voertuigen alsmede een lichte aquakleur als onderdeel van de toekomstige EV-branding. Ook toonde Yamaha de elektrische NEO scooter die toen al bijna klaar voor de marktintroductie leek te zijn.

De eerste elektrisch NEO scooter

Die elektrische NEO scooter stond te midden van diverse e-bikes en andere elektrische tweewielerconcepten en leek bijna gereed voor productie. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn want de elektrische NEO scooter komt dit jaar al op de markt. Je kunt hem op de website van Yamaha naar hartenlust configureren. Yamaha gebruikte de naam NEO eerder voor een populaire scooter met verbrandingsmotor. Het is dus de eerste keer dat er een elektrische Yamaha NEO scooter op de markt komt. De NEO is ook de eerste elektrische scooter die Yamaha in Europa uitbrengt.

Elektrische Yamaha NEO scooter

Nieuwe, extreem stille aandrijflijn

Hij heeft een direct aangedreven elektromotor met een vermogen van 2,5 kW en een maximum koppel van 136 Nm. Yamaha gebruikt voor de NEO de nieuwste iteratie in de elektrische aandrijflijnen die Yamaha voor zijn elektrische tweewielers gebruikt. De Japanse tweewielerfabrikant noemt dit een YIPU (Yamaha Integrated Power Unit). Volgens Yamaha is de aandrijflijn ook extreem stil, het geluidsniveau van de NEO bedraagt, gemeten op zeven meter afstand, slechts 55 decibel.

Uitneembaar accupakket

Voor de energie heeft de Yamaha NEO scooter een in eigen huis ontwikkeld 50,4V/19,2Ah li-ion accupakket, dat zich onder het zadel bevindt. Het acht kilo wegende accupakket kan uitgenomen worden zodat je dit zowel in als naast de scooter kunt opladen. Inclusief accupakket weegt de scooter 98 kilo.

Het rijbereik bedraagt ongeveer 37 kilometer. De elektrische NEO kan ook met een tweede accupakket worden geleverd, waardoor het rijbereik verdubbelt. De oplaadtijd met de meegeleverde oplader bedraagt 4  tot 8 uur (20-80% resp. 0-100%).

Twee rijmodi

Gebruikers van een Yamaha NEO kunnen kiezen uit twee rijmodi. Bij de STD (Standard) modus beschikken ze over een nominaal vermogen van 2,06 kW die de scooter een maximum snelheid van 40 km/u geeft. In de ECO-modus wordt het vermogen teruggebracht tot 1,58 kW en bedraagt de maximum snelheid 30 km/u.

De Yamaha NEO heeft een Smart Key sleutelvrije ontsteking, lichtmetalen wielen, schijfremmen voor en trommelremmen achter, banden met lage rolweerstand en een ruime treeplank. Het digitale instrumentenpaneel biedt uiteraard informatie over het beschikbare rijbereik, Het meldt ook wanneer het intelligente energiebeheersysteem van de NEO het vermogen reduceert als de accu bijna leeg is. Verder beschikt de Yamaha NEO over smartphone connectiviteit via Yamaha’s nieuwe MyRide smartphone app.

Elektrische Yamaha NEO scooter

Topkoffer is aanrader

Vanwege de plaats van het accupakket heeft de nieuwe NEO scooter wel weinig bergruimte. Wie een tweede accupakket kiest heeft helemaal geen bergruimte onder het zadel meer over. Gelukkig is er ook een topkoffer met binnentas beschikbaar. De eveneens optionele passagiersrugsteun voor de topkoffer is dan een bijna vanzelfsprekend iets.

In wit en zwart

Yamaha biedt de elektrische NEO scooter momenteel aan in twee kleuren: Milky White en Midnight Black, beide hebben een adviesprijs van € 3.299,-. Een extra accupakket kost € 1.152,-.

Vorig artikelScania lanceert elektrische truck voor langere afstanden
Volgend artikelMet het verbod op benzineauto’s vanaf 2035 komt de schone stad dichterbij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in