Met het verbod op benzineauto’s vanaf 2035 komt de schone stad dichterbij

Column door Herman Keijsers, Directeur International Sales and Integrations bij Shell Recharge Solutions Europa

Afgelopen juni heeft het Europese Parlement besloten om auto’s met een verbrandingsmotor definitief uit de Europese Unie te verbannen. Vanaf 1 januari 2035 is het niet meer mogelijk een nieuwe auto op benzine, diesel of gas aan te schaffen. Deze maatregel is een belangrijk onderdeel van de Green Deal-plannen van de Europese Unie, waarin ten doel is gesteld om ons continent tegen 2050 klimaatneutraal te krijgen. Hoog tijd dus om ons klaar te maken voor deze verandering, en de transitie naar elektrische mobiliteit te versnellen

Transitie vraagt om oplossingen

Voordat de wet in werking treedt, zijn er voor de EV-sector nog grote uitdagingen te overwinnen. Een transitie van deze omvang en complexiteit vraagt om nauwe samenwerkingen in de keten, ten behoeve van innovaties en de noodzakelijke vooruitgang op schaal.

Oplossingen zoals slim- en dynamisch laden kunnen op de korte termijn de behoefte aan energie deels ondervangen, maar voor de lange termijn is het oplossen van onder meer netcongestie essentieel. Dan kunnen vanaf 2035 alle EV’s die rondrijden ook daadwerkelijk laden.

Evenzo is het belangrijk dat we zonder laadstress naar een vakantieadres kunnen rijden. Dit vraagt om investeringen in het Europese publieke laadnetwerk. Bijna de helft (46%) van alle Europese publieke laadinfrastructuur ligt momenteel in Nederland, en Duitsland. Voor de acceptatie van elektrische mobiliteit is het belangrijk dat een vergelijkbare netdichtheid in de rest van Europa snel volgt. Dat toont ook onze nieuwste EV Driver Survey, waarin twee derde van de ondervraagden deze noodzaak beschrijft.

Uit ons onderzoek blijkt verder dat EV-rijders behoefte hebben aan een eenvoudigere laadervaring door het gebruik van één laadpas die toegang biedt tot de gehele laadinfrastructuur. Maar ook de aanschafkosten van EV’s zijn voor veel mensen nog te hoog. Kortom, er is werk aan de winkel en samenwerking in de keten is essentieel voor het slagen van de transitie.

Samenwerken essentieel

Over minder dan 13 jaar zijn er geen nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor meer te koop in Nederland en kiezen we voor schonere alternatieven zoals elektrische auto’s. We moeten de komende jaren daarom goed samenwerken en grote stappen zetten om de overstap naar elektrisch vervoer soepeler én sneller te laten verlopen. Overheden, autofabrikanten, fleetmanagers, energieleveranciers, aanbieders van laadoplossingen, samen maken we Nederland én Europa klaar voor deze grote verandering en bereiden we ons voor op de schone stad van de toekomst. Verandering begint bij jezelf, dus welke rol kan jij spelen in de transitie naar elektrische mobiliteit?

Vorig artikelElektrische Yamaha NEO scooter is nu beschikbaar
Volgend artikelTesla Semi gaat eindelijk in productie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in