vrijdag, 26 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsDie nieuwe elektrische MG, wat zit daar nou achter?

    Die nieuwe elektrische MG, wat zit daar nou achter?

    De MG EZ is inmiddels op de markt en is ook al aardig in de publiciteit geweest. Maar wat zit daar nu voor bedrijf achter? Het Engelse MG is namelijk jaren geleden failliet gegaan. De huidige MG’s worden tegenwoordig in China gemaakt door SAIC Motor, een grote Chinese autoproducent. We spraken met Frank Meijer van SAIC Europe.

    Zeven miljoen eenheden per jaar

    De afkorting SAIC staat voor Shanghai Automotive Industry Corporation. SAIC Motor is opgericht en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bedrijf van een enorme omvang. Wie denkt dat de Europese en Amerikaanse autoconcerns groot zijn: SAIC produceerde in 2018 meer dan zeven miljoen auto’s. Dat aantal komt toch redelijk in de buurt van de totale productie van de Volkswagen Group, die ongeveer tien miljoen eenheden bedraagt. SAIC Motor was overigens ook het eerste bedrijf dat in China meer dan zeven miljoen eenheden per jaar bouwde. Het marktaandeel van SAIC in China bedroeg in 2018 dan ook meer dan 24 procent. Niet bepaald een kleintje dus, dat SAIC Motor.

    SAIC bouwt ook voor Europese autofabrikanten

    SAIC Motor bouwt niet alleen auto’s van haar eigen merken (MG, Roewe en Maxus) maar ook auto’s voor onder anderen Volkswagen, Iveco en General Motors. Dat laatste gebeurt meestal in de vorm van een joint venture. Onder de bedrijven die onder het SAIC-concern vallen zie je daarom heel wat bekende namen: SAIC Passenger Vehicle Branch, SAIC Maxus, SAIC Volkswagen, SAIC General Motors, SAIC-GM-Wuling, Naveco, SAIC-IVECO Hongyan en Sunwin. Omdat SAIC vanwege die joint ventures gewend is om volgens de Europese kwaliteitsstandaarden te bouwen, hoef je je daar dus niet druk om te maken.

    Over MG

    MG is dus een van de merken van SAIC Motor. Maar vroeger was MG – wat overigens een afkorting voor “Morris Garages” is – een bijna iconisch Engels merk dat betaalbare spartaanse sportauto’s bouwde. Het merk had als slogan “an affordable sportscar” en maakte die slogan meer dan waar. Maar helaas ging MG failliet. Een paar jaar daarna, in 2007, kwam de merknaam in handen van SAIC Motor. Het Chinese concern heeft grootse plannen met MG en wil het merk inzetten om ook auto’s op de Europese markt te verkopen. In het Verenigd Koninkrijk verkoopt SAIC overigens al sinds 2011 in China gebouwde MG’s. Daar worden van MG ook plug-in hybrides en auto’s met benzinemotor verkocht.

    Eigenzinnige strategie

    Maar SAIC Europe, dat we volgens Frank Meijer los moeten zien van de SAIC-organisatie in het Verenigd Koninkrijk, hanteert een eigenzinnige strategie. Ten eerste kijkt men per land welke modellen wel of geen potentie hebben. In Nederland zien we – vanwege de bijtelling – voorlopig alleen volledig elektrische MG’s. Dat geldt ook voor Noorwegen. De MG ZS EV werdt ook het eerst worden geleverd aan Nederland en Noorwegen. Nederland omdat daar de bijtelling daar rond de jaarwisseling omhoog is gegaan, Noorwegen omdat het aandeel elektrische auto’s daar het hoogst is. Verder zal de verkoop zich richten op de Baltische staten, de Balkan en de voormalige Oostblok-landen. Ook de verkoop en distributie worden anders georganiseerd dan we gewend zijn. Waar veel merken nog steeds uitgaan van de vertrouwde verkoop en distributie via importeurs en een omvangrijk dealernetwerk, werkt SAIC Europe op een heel andere manier.

    Van Mossel

    SAIC Europe heeft voor Nederland slechts één dealer benoemd, Van Mossel. Omdat dat een omvangrijke organisatie met groot dealerbedrijven is, is er evengoed een landelijke dekking mogelijk. Maar er zijn voor MG in Nederland slechts twee (!) vaste verkooppunten gepland, namelijk de brandstores in Amsterdam en Breda. Verder zal er hier en daar een pop-up store worden opgezet. Je kunt een MG bij een van de brandstores kopen, maar ook online. Proefritten kunnen in het hele land worden gemaakt. Van Mossel spreekt met de klant af waar en wanneer ze een auto klaar moeten zetten. Ook voor het onderhoud is er een landelijke ondersteuning. Omdat Van Mossel uiteraard weet waar de MG-kopers wonen, wordt er aan de hand daarvan een passend netwerk van servicepunten opgezet.

    Nu nog één model in vijf kleuren en twee uitvoeringen

    Op dit moment kiest MG ervoor om slechts één model op de Europese markt te brengen. De MG ZS EV is concurrerend geprijsd. Dat doet niets af aan het kwaliteitsniveau. SAIC kiest er hier en daar echter voor om eenvoudigere – en dus kostenbesparende – oplossingen. Dat geldt ook voor de MG ZS EV. Die kun je in slechts twee uitrustingsniveaus krijgen en vijf kleuren. De actieradius met de 45 kWh accu is een bescheiden 263 km (WLTP).

    Komen er nog meer modellen van MG?

    Frank Meijer vertelt dat SAIC de keus heeft uit een compleet leveringsprogramma. Voor Europa komen alleen de EV’s (en PHEV’s) in aanmerking. Omdat SAIC Motor al een aantal EV’s in het programma heeft kan men heel snel een nieuw model in Europa introduceren. Het is bij wijze van spreken een kwestie van kijken welk model een nuttige aanvulling op het Europese leveringsprogramma is en dat hier op de markt brengen.

    Affordable electric sportscar

    Ook vertelt hij wat we nog meer kunnen verwachten. Want het programma van SAIC wordt uiteraard voortdurend uitgebreid. Daarbij zijn er ook modellen die voor de Europese markt interessant zijn. Zo zijn er plannen voor een elektrische stationwagen in het C-segment en misschien ook een elektrische sedan. Verder is er sprake van een iets grotere, volledig elektrische SUV en 2+2 sportauto. Met dat laatste model zou MG weer een beetje terug bij de basis komen. MG is dan getransformeerd van “an affordable sportscar” naar “an affordable electric sportscar”.

    Gerelateerd

    5 REACTIES

    1. Goedemiddag, de tv reclame voor mg is wat oubollig. Oudjes die gaan rijden in een mg. Dat vindt de jonge generatie maar niets. Niet sportief.

    2. Realiseer u wel dat dit een 100% Chinees product is, maken handig gebruik van de overgenomen Britse naam.
      Evenzo Volvo en Polestar

    3. Dit staat toch ook duidelijk in het artikel? En daar is op zich ook niets mis mee, ook niet qua kwaliteit. China zal een steeds grotere rol in de automobielindustrie gaan spelen. En dat is niet alleen het initiatief van de Chinese fabrikanten. Zo laat BMW de iX3 bijvoorbeeld in China bouwen.

    4. Er is een tendens naar het repareren van accupakketten. Het zijn immers meestal maar enkele cellen/modules die vervangen moeten worden. Die prijs zal (aanname!) variëren van een paar honderd tot een paar duizend euro. Een nieuwe accu kost ruwweg 5 à 10 mille. Maar tegen de tijd dat de accu van een EV die nu gekocht wordt op is, is er al een volledige recyclingketen aan de gang en zal de situatie veel anders (gunstiger) zijn.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    Alfa Romeo Junior, twee uitvoeringen met SEPP-subsidie

    Alfa Romeo, een merk dat doordrenkt met geschiedenis, passie en race verleden, moet echter ook mee met de tijd. Na de Plug-in Hybrid met de Tonale, kwam na lang wachten de Milano, die uiteindelijk door het leven moet gaan als Junior. Na het eerder bekendmaken van de specificaties voor de instapversies, komt Alfa Romeo nu ook met de prijzen en de verschillende uitvoeringen naar buiten.

    e-Videos