Nissan, TenneT en Envision gebruiken blockchaintechnologie om elektriciteitsaanbod te balanceren

Nissan, TenneT en Envision gebruiken blockchaintechnologie om elektriciteitsaanbod te balanceren

De blockchaintechnologie die we kennen uit de wereld van de cryptomunten, is voor velerlei oplossingen toepasbaar. Bijvoorbeeld om de vraag en aanbod van elektriciteit te balanceren. Dat gebeurt ook in het nieuwe project waarin Nissan, TenneT en Envision samenwerken.

Evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit

Deze partijen zien het belang van het verduurzamen van mobiliteit en energie. Er is weliswaar steeds meer elektriciteit uit herwinbare bronnen beschikbaar maar de hoeveelheid elektriciteit uit conventionele bronnen neemt weer af. En dat terwijl we steeds meer afhankelijk van elektriciteit worden. Onze huizen en kantoren worden langzaam ‘gasloos’ en we gaan steeds meer elektrisch rijden. Daarnaast is het aanbod van elektriciteit uit herwinbare bronnen niet altijd even constant. Ook kan het niet zomaar even worden vergroot als er opeens meer vraag is. Daarom is het in evenwicht brengen van vraag en aanbod van elektriciteit steeds lastiger. In het nieuwe project van Nissan, TenneT en Envision gebruikt men de blockchaintechnologie om de capaciteit van verschillende energiebronnen te balanceren. Consumenten kunnen hierin ook hun steentje bijdragen.

Nissan, TenneT en Envision gebruiken blockchaintechnologie om elektriciteitsaanbod te balanceren

Energie opslaan in accu’s

Een van de manieren om voldoende elektriciteit beschikbaar te hebben voor piekbelastingen is door die elektriciteit lokaal op te slaan. De hoogwaardige accu’s van een elektrische auto’s lenen zich daar uitstekend voor. Daarom worden er bij de Nissan-vestiging in Amsterdam ‘slimme’ bi-directionele laders geplaatst. Verder zijn er zonnepanelen – met een vermogen van maar liefst 3 Megawatt – geplaatst op het Nissan Motor Parts Center. De energie van deze zonnepanelen wordt opgeslagen in hergebruikte accu’s van elektrische auto’s. Maar die energie kan ook worden opgeslagen in de accu’s van elektrische auto’s van consumenten.

Lagere elektriciteitsrekening

Door hun elektrische auto op deze slimme laders aan te sluiten kunnen consumenten niet alleen hun auto opladen. Zij zorgen er ook voor dat de energie in hun accu beschikbaar is om pieken in de vraag naar energie op te vangen. De consumenten bepalen zelf via een app hoeveel van hun accucapaciteit zij beschikbaar stellen en wanneer hun accu weer helemaal opgeladen moet zijn. Ook krijgen ze een vergoeding voor de energie die zij op die manier aan het elektriciteitsnet terug leveren. Daardoor wordt hun elektriciteitsrekening dus ook een stukje lager.

Vorig artikelDie nieuwe elektrische MG, wat zit daar nou achter?
Volgend artikelElektrische Renault Twingo komt dit jaar al op de markt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in