vrijdag, 26 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsDe hele straat met EV’s aan de lader: black-out blijft uit

    De hele straat met EV’s aan de lader: black-out blijft uit

    Stel je voor dat jouw hele buurt een elektrische auto heeft en dat die allemaal tegelijk aan de lader gaan. Kan het elektriciteitsnet dat wel aan? Het Duitse energiebedrijf EnBW was benieuwd naar het resultaat. Het bedrijf test al sinds vorig voorjaar wat er gebeurt als iedereen zijn elektrische auto na het werk oplaadt. Het voorlopige resultaat is positief: er gebeurde tot nu toe namelijk niets.

    Overbelasting is vooroordeel

    Als iedereen tegelijkertijd zijn elektrische auto oplaadt, komt er overbelasting en vliegt de zekering eruit. Een klassiek vooroordeel. Zo’n zelfde vooroordeel hadden we vroeger ook, toen mensen wel eens bang waren dat de stroom uit zou vallen als iedereen om 8 uur ’s avonds de televisie in zou schakelen. Ook dat is nooit uitgekomen. Natuurlijk kan het tegelijkertijd opladen van een groot aantal elektrische auto’s een interessant uitdaging zijn voor het elektriciteitsnet. Maar hoe realistisch is zo’n worst-case scenario eigenlijk als tien eigenaren van elektrische auto’s tegelijkertijd bij één appartementengebouw hun accu’s willen laden?

    Testen aan de E-Mobility-Allee

    De energieleverancier EnBW en haar netbeheerder NetzeBW wilden precies weten wat de gevolgen van dat gelijktijdig laden zijn. Deze bedrijven zijn daarom in mei 2018 begonnen met een speciale test. In de Belchenstraße in Ostfildern-Ruit bij Stuttgart ontstond zomaar de “E-Mobility-Allee”. Dat ging heel eenvoudig: de bewoners werden voorzien van tien elektrische auto’s inclusief een wandlader. Ze moeten de auto’s in het dagelijks leven gebruiken en zo de energiebedrijven zo meer inzicht geven in de effecten die het elektriciteitsnet in de praktijk ondervindt door het oplaadgedrag van meerdere elektrische auto’s. NetzeBW koos bewust voor de huizen in de Belchenstraße. Deze huizen, gebouwd in de jaren 80, zijn namelijk op één elektriciteitsnet aangesloten waardoor er goede metingen kunnen worden verricht. Ook was de bewonersgroep behoorlijk representatief voor een doorsnee woonwijk. Onder de tien gezinnen die aan het experiment deelnemen zijn veel forenzen die dagelijks 30 tot 40 kilometer naar en van hun werk rijden.

    Belasting elektriciteitsnet lager dan gevreesd

    Uiteraard zijn er ook verschillende EV’s ingezet, zoals een Renault Zoë, BMW i3, VW e-Golf en Tesla Model S. De test is nog niet afgerond maar de eerste voorlopige resultaten zijn hoopvol. Tot nu toe heeft het elektrische wagenpark aan de E-Mobility-Alle nog geen stroomstoring veroorzaakt. De wandladers kunnen tot 22 kW aan de auto’s leveren. Dat is meer dan de meeste laders in de auto’s aankunnen. Martin Konermann, technisch directeur van NetzeBW, vertelt in een interview met VDE dat er lang niet zo veel gelijktijdig wordt geladen als gedacht. “De eerste tussentijdse resultaten tonen aan dat er tot nu toe hebben nooit meer dan vier van de tien voertuigen tegelijkertijd werden opgeladen. Daardoor was ook de belasting van het elektriciteitsnet minder dan gevreesd.”

    Speciaal meetsysteem

    De netbeheerder heeft een speciaal meetsysteem ontwikkeld en dat in het nabijgelegen transformatorstation geïnstalleerd. Konermann legt uit dat dit een onderdeel is van een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor elektromobiliteit. Het systeem is bedoeld om meer transparantie in het laagspanningsnet (waarmee woningen van elektriciteit worden voorzien) te verkrijgen. Daardoor kunnen toenemende belastingen in een vroeg stadium worden gedetecteerd. In een tweede stap zullen ook andere opties voor het stabiliseren van het net worden getest. Hierbij moeten we denken aan een accu-opslagsysteem dat gebruik maakt van een oplaadbeheersysteem. Hiermee worden piekbelastingen in het net vermeden als er meerdere auto’s tegelijk worden opgeladen.

    Belasting neemt toe

    De resultaten van de “E-Mobility Avenue” zullen NetzeBW en andere netbeheerders helpen om het laagspanningsnet aan te passen aan de toekomstige behoeften. Het laagspanningsnet voor thuisladen is echter niet het enige aandachtspunt voor de netbeheerders. In het middenspanningsbereik, waar de meeste snellaadstations en grotere laadparken voor bijvoorbeeld wagenparken gebruik van maken, liggen volgens Konermann ook de nodige uitdagingen. Hij verwacht dat de belasting op beide netniveaus zal toenemen.

    Test verlengd

    De test in de Belchenstraße zou oorspronkelijk in november worden afgerond. EnBW besloot echter om de testperiode te verlengen. Dan kon EnBW ook het mogelijk afwijkende oplaadgedrag in de koude winterperiode analyseren. De bewoners van de Belchenstraße mogen dus tot dit voorjaar van hun elektrische voertuigen genieten. Binnenkort worden de wandladers en EV’s weer opgehaald en kunnen de onderzoekers aan de slag met hun eindevaluatie.

    Gerelateerd

    2 REACTIES

    1. Als straks de massa komt dan zitten daar ook degenen met tientallen km per dag, wie weet zelfs per week, bij. Zodra deze een actuele EV met range >300 km hebben gaan ze net als nu een keer per week tanken, een keer per week naar een snellader. Dan hebben ze er verder geen omkijken meer naar. Als ze al niet gaan deelnemen aan deelvloot waarmee men behoorlijk veel geld kan besparen. Autobezit is in verhouding een dure hobby.

    2. Hans Noordsij zei: “gaan ze net als nu een keer per week tanken”.

      Nou uit eigen ervaring (woon-werk 60km (x2 dus)) ; Waarom zou je je tijd verdoen aan laden elders als je dat gewoon rustig thuis kunt laden? . Ik zou twee keer heen en weer kunnen maar doe soms onverwacht een extra ritje. Dan wil je geen laadtijd onbenut hebben gelaten. In de praktijk kom je dus thuis , je hangt de kabel erin en gaat naar binnen. Iedere dag weer. Je gaat niet zitten rekenen en denken en omrijden naar een snellader een keer per week ofzo. Dat is het nadeel van brandstof weer naar de elektrische auto halen. Een ander groot voordeel van aan de lader zetten snachts is dat je in de winter geen enkele ochtend meer bevroren autoruiten hebt als je de timer ingesteld hebt.

      Daarnaast zeg ik altijd: Je hoeft er niet naast te staan hè tijdens het laden; je plugt ‘m in en loopt weg. Geen idee hoe lang hij steeds laad. Waarschijnlijk lang want ik gebruik het simpele bijgeleverde ladertje van ca. 3kW. Maar ja; dat maakt je dus niets uit, als je maar zo weinig mogelijk zonder zit. En ik hoef dus bijna nooit een lader onderweg op te zoeken als ik ergens anders heen moet dan m’n werk.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos