Porsche 911 elektrisch

Je kunt nu al een elektrische Porsche 911 kopen

De echte fans van de Porsche 911 zullen het ongetwijfeld als heiligschennis beschouwen om een Porsche 911 te elektrificeren. Het is ook een flinke stap om de onmiskenbare ‘ hese rasp’ van de Porsche-motor te vervangen door de ‘zoef’ van een elektrische aandrijflijn. Waar het inmiddels bijna vanzelfsprekend lijkt om fraaie SUV’s te elektrificeren, moeten wij nog wel even wennen aan het idee van een ‘stille EV-911’.

Porsche 911 elektrificeren

Porsche maakt zelf voorlopig nog geen elektrische uitvoering van de 911. Wie een elektrische Porsche 911 wil, moet hem dus laten elektrificeren. Je kunt daarvoor terecht bij Voitures Extravert. Deze startup is hier namelijk helemaal in gespecialiseerd. Voitures Extravert wil klassieke, iconische auto’s zoals de Porsche 911 helemaal klaar maken voor een tweede leven én voor dagelijks gebruik. De aanwezigheid van een verbrandingsmotor past daar vanwege de vele milieumaatregelen natuurlijk niet bij. Die motor vervangt Voitures Extravert daarom voor een elektrische aandrijflijn. Uiteraard wordt de Porsche 911 ook volledig gerestaureerd. Daarbij wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van originele onderdelen. Door die prachtige naam zou je overigens denken dat Voitures Extravert in Frankrijk is gevestigd. Maar nee, je kunt deze start-up gewoon op de Helmondse Autocampus vinden. Op de website van het bedrijfje vinden we ook nog een adres in het centrum van Utrecht. Op Google Streetview zien we op dat adres een prachtige oude Citroën DS voor de deur staan. Zou die ook al geëlektrificeerd zijn? We zijn benieuwd!

Quintessenza

Porsche zegt zelf dat men nog niet zo ver is om de 911 te elektrificeren. Ten eerste heeft men er vanuit sentimentele gronden moeite mee om de 911 te elektrificeren. Daarnaast is het maar de vraag of deze compacte auto met een 2+2-indeling wel genoeg ruimte biedt om een fatsoenlijk accupakket in te bouwen. Je zit in de 911 immers bijna met je kont op de bodem en daar past eigenlijk geen accupakket meer tussen. Maar daar heeft Voitures Extravert dus maling aan en heeft een manier gevonden om een accupakket van een acceptabele capaciteit te gebruiken. De Helmondse start-up noemt haar elektrische 911 ‘Quintessenza’. Je kunt kiezen voor twee uitvoeringen. De Quintessenza SE ziet eruit als een Porsche 911 uit de jaren ’60 terwijl de Quintessenza TE stijlelementen van latere modellen uit de jaren ’80 heeft. Om 911-liefhebbers nog een beetje te troosten: Voitures Extravert maakt gebruik van originele 911’s die normaal gesproken te ver heen zijn om nog te restaureren. Deze auto’s zouden anders op de sloop belanden.

Elektrische aandrijflijn

Beide Quintessenza-modellen zijn voorzien van accupakket van 58 kWh. Hiermee claimt het bedrijf een actieradius van 400 kilometer. Er is ook een snellaad-optie beschikbaar. Hiermee kun je in een kwartier een kleine 100 kilometer aan rijbereik bijladen. De prestaties van beide uitvoeringen zijn gelijk. Ze accelereren van 0 tot 100 km/u in minder dan 6 seconden en de topsnelheid bedraagt 200 km/uur. Naar moderne maatstaven gerekend is dat allesbehalve snel maar wel in lijn met de prestaties van deze oude modellen. Voitures Extravert heeft de 530 accucellen zodanig auto verdeeld dat de gewichtsverhouding nu 50/50 is. Dat is een hele verbetering vergeleken met de originele Porsche 911. Deze heeft vanwege de achterin geplaatste motor meestal wat te veel gewicht op de achteras. Daarnaast voert Voitures Extravert de Quintessenza’s ook uit met verbeterde remmen en vering, instelbare schokdempers, stuurbekrachtiging en airconditioning.

Overweldigende belangstelling

Een Quintessenza is niet goedkoop. Inclusief de kosten van de donorauto moet je rekenen op zo’n 300.000 euro. Je zou zeggen dat de doelgroep door die prijs heel klein is. Niets blijkt minder waar. Toen Voitures Extravert vorig jaar met de ontwikkeling van de Quintessenza begon, dacht men er inderdaad maar vijf per jaar te kunnen bouwen. Die verwachting is aan de hand van de overweldigende belangstelling bijgesteld. Men verwacht er dit jaar maar liefst 36 te kunnen bouwen. Volgens de oprichters Martijn van Dijk en Jurgen Moerman is dat een ongehoord aantal in de wereld van de autorestauratie. Zij hebben alle vertrouwen in hun product. Dat blijkt ook uit het feit dat zij de Quintessenza’s met een garantie van 5 jaar of 100.000 kilometer leveren. Wat vinden jullie? Is dit heiligschennis of de enige toekomst van de klassieke auto? Reageer maar!

1 Commentaar

 • Christiaan| 20/04/2019 bij 14:22

  Geen heiligschennis, maar een droom! Zo wil ik mijn VW T2 camper straks ook tot #EV ombouwen. Jammer alleen dat het door de prijs eerder nog een nachtmerrie wordt. Vooral de accukosten zijn immens. Waar deze lijken te dalen richting €100/kWh in productie auto’s vragen ombouwers nu eerder €1000/kWh… Ik droom dus nog ff verder.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven