De garagehouder. Column door Maarten Hachmang

Kennis is alles

“Hey, daar heb je de laadpas-man,” zei mijn garagehouder (61) lachend toen ik bij hem was voor de jaarlijkse bandenwissel.  “Ik geloof er nog niet in hoor, Maarten. In volledig elektrisch bedoel ik dan….” zei ‘ie. “We gaan eerst wel eens zien wat waterstof gaat doen.”

Waterstoflobby

De waterstoflobby doet uitstekend zijn werk, dacht ik bij mezelf. Dat moet ik ze nageven. Een garagehouder zoiets laten roepen. Een garagehouder die al jarenlang zélf elektrisch rijdt én tientallen volledig elektrische auto’s heeft verkocht aan unaniem tevreden klanten. Dat is toch een knap staaltje spinning. De waterstof auto is al sinds 2013 op de markt, net als de eerste serieuze batches met EV’s. In Nederland rijden inmiddels meer dan 250.000 volledig elektrische voertuigen rond, tegenover 58 waterstofauto’s. Waterstof is vier keer zo duur als elektriciteit en je kunt het thuis niet tanken. Zomaar een paar verschillen waarom die transitie naar waterstof nog niet echt wil lukken en die naar elektrisch wél.

Duurzame doelen

Ik vertelde hem dat waterstof best een mooi goedje is, voor allerlei duurzame doelen, maar dat het niet zo geschikt is voor personenauto’s. En de auto-industrie lijkt zich daar ook steeds meer bewust van te worden. Ja, hij wist ook wel dat het duur is, minder efficiënt dan alle andere aandrijfvormen en dat al het geproduceerde waterstof in Nederland nog op basis van aardgas wordt geproduceerd. En na een paar minuten gaf hij toe dat hij eigenlijk niet meer wist waar het heen zou gaan met de auto-ontwikkelingen, iets dat hem wel onzeker maakte. Plots kreeg ik een beetje medelijden met hem.

Garagehouder

Jarenlang was deze man een baken van kennis, iemand die alles wist op auto-gebied, derde generatie garagehouder in de familie, vóóraan bij alle nieuwigheidjes in alle modellen. En plots komt daar zo’n snotneus wel even vertellen hoe de auto-industrie er over vijf jaar uitziet. Ik snapte het wel. Is ook best confronterend, zo’n supersnel veranderende samenleving. “Wen er nou maar aan,” zei ik tegen hem. “Zorg ervoor dat je medewerkers álles leren over elektriciteit, AC/DC laden, 1-fase, 3-fase, lekstroomdetectie, aardlekschakelaars, load balancing en al dat soort dingen.” Hij knikte. “Desnoods doen we wel een paar extra trainingen hier. De tieners die vorige maand nog op het malieveld stonden, zitten heus niet meer te wachten op fossiele brandstofauto’s als ze straks hun rijbewijs gehaald hebben.” Hij staarde naar z’n papiertje. “Die kopen een vierdehands Leaf, Zoe of i3. Met kennis van zowèl auto’s als elektriciteit in je team, maak je straks het verschil. Dan sta je weer helemaal vooraan.” De garagehouder knikte, zweeg even en zei toen: “Ik ga er over nadenken”.

Maarten Hachmang

Heb je een vraag aan Maarten Hachmang? Stel ‘m HIER.

 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven