Homee-NieuwsDe eerste elektrische Rolls-Royce komt er bijna aan

De eerste elektrische Rolls-Royce komt er bijna aan

Al jaren vertelt Rolls-Royce dat fluisterstille, krachtige elektrische aandrijflijnen heel erg geschikt zijn voor hun superdeluxe auto’s. Er is echter nog steeds geen elektrische Rolls-Royce. Maar eindelijk is er zicht op de eerste elektrische Rolls. Over twee jaar gaat de Spectre in productie.

Spectre wordt al op de openbare weg getest

De Britse autofabrikant brengt het eerste elektrische model niet onder de naam Silent Phantom op de markt, waar eerder over werd gesproken. Het was best wel een toepasselijke naam maar Rolls-Royce heeft besloten dat hun eerste elektrische auto Spectre gaat heten.

Rolls-Royce gaat binnenkort beginnen met een uitgebreide serie tests op de openbare weg, waar de Spectre maar liefst zo’n 2,5 miljoen kilometer voor zijn kiezen krijgt. Dat testen doet Rolls-Royce overigens niet met een prototype maar met een (pre-)productie-exemplaar. De ontwikkeling van de Spectre is kennelijk al behoorlijk ver gevorderd. Rolls-Royce CEO Torsten Müller-Ötvös: “Het is een echt voertuig dat in het openbaar zal worden getest en dat onze klanten in het vierde kwartaal van 2023 voor het eerst in ontvangst zullen nemen.”

Rolls-Royce Spectre

Na 2030 alleen nog maar elektrische modellen

Verder verklaarde Rolls-Royce dat het vanaf 2030 geen auto’s met verbrandingsmotor neer wil aanbieden, maar uitsluitend elektrische modellen. Ook Rolls-Royce mag zich over een kleine tien jaar een ‘elektrische autofabrikant’ noemen. De Rolls-Royce Spectre is dan allesbehalve een probeersel. Müller-Ötvös: “Met dit nieuwe product leggen we de basis voor de volledige elektrificatie van ons hele productportfolio tegen 2030. Tegen die tijd zal Rolls-Royce geen auto’s met verbrandingsmotoren meer fabriceren of verkopen.”

Al een hele tijd bezig met ‘elektrisch’

Hoewel Rolls-Royce een redelijk conservatief imago heeft, presenteerde het chique Britse merk tien jaar geleden al een studiemodel van een geëlektrificeerde Phantom. En zo’n vijf jaar geleden liet Rolls-Royce, dat een onderdeel van BMW is, de futuristisch vormgegeven 103EX conceptcar. Dit model symboliseerde de Rolls-Royce van het jaar 2040 waarbij de traditionele V12-motor plaats had gemaakt voor een elektrische aandrijflijn.

Rolls-Royce Spectre

Rolls-Royce Spectre

Het is dus geen verrassing dat Rolls-Royce een elektrisch model en een ‘elektrische toekomst’ aankondigt. De nieuwe Spectre komt overigens op hetzelfde platform als de Phantom te staan. Voor de aandrijflijn zal de Britse fabrikant waarschijnlijk te rade gaan bij BMW. In München zijn ze nu volop bezig met de nieuwe i7, die ook in een volledig elektrische versie op de markt zal komen. Goede kans dat die aandrijflijnen ook het Kanaal over gaan en in de Spectre terecht komen.

Er is nog niet zoveel bekend over de BMW i7 maar er werd afgelopen in de pers gesproken over twee elektrische versies. Het basismodel zou een 250 kW elektromotor krijgen die de achterwielen aandrijft. Bij het topmodel van de i7 is er sprake van twee motoren die samen 500 kW leveren en vierwielaandrijving. Maar wie weet toveren de Britten voor de Spectre wel iets heel anders uit de bolhoed.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

e-Videos