Accu als buffer maakt opladen van EV’s mogelijk zonder het netwerk extra te belasten

Vattenfall Amsterdam test bufferaccu laadpalen

De gemeente Amsterdam, Vattenfall en Heijmans plaatsten op de P+R op Zeeburgereiland in Amsterdam een extra accu om het lokale energienetwerk te ondersteunen. Deze bufferaccu ondersteunt het opladen van elektrische auto’s en voorkomt daarmee ook een overbelasting van het netwerk.

Geen zes maar zestien auto’s gelijktijdig opladen

Dankzij de extra accu kunnen acht laadpalen gelijktijdig zestien elektrische auto’s opladen. Zonder die accu konden er maar zes auto’s tegelijk worden opgeladen. Bovendien wordt het elektriciteitsnetwerk door de oplaadhub ook minder zwaar belast. De oplaadhub heeft een opslagcapaciteit van 336 kWh, vergelijkbaar met de opslagcapaciteit van zo’n acht elektrische auto’s.

Steeds meer vraag naar elektriciteit

Dankzij de energie die in de accu is opgeslagen, kunnen elektrische auto’s in gebieden waar een hoge piekbelasting problemen met het elektriciteitsnetwerk zou veroorzaken, sneller worden opgeladen. Hierdoor is een (lokale) verzwaring van het elektriciteitsnet mogelijk niet direct noodzakelijk. De druk op het elektriciteitsnetwerk wordt steeds wordt vanwege de toenemende vraag naar elektriciteit, mede doordat er steeds meer elektrische auto’s zijn die bovendien ook steeds grotere accu’s hebben.

Overbelasting elektriciteitsnet voorkomen

Omdat dit druk op het elektriciteitsnet tot overbelasting van het elektriciteitsnet kan leiden, wordt er onderzoek gedaan naar diverse manieren om die overbelasting te voorkomen of op te vangen. Het gebruik van accu’s, zoals in deze test, is een van die mogelijke manieren.

Het is voor het eerst dat Vattenfall op deze manier een accu voor het voeden van laadpalen inzet. Vattenfall ontwikkelde voor deze test speciale intelligente software die vraag en aanbod op elkaar afstemt door de energie van het net op te slaan in de accu, totdat deze nodig is om de auto’s op te laden.

De plaatsing van een accu bij laadpalen is een test voor een periode van vijf jaar. Het Vattenfall, Heijmans en de gemeente Amsterdam data verzamelen gedurende de test allerlei data uit de oplaadhub. Hiermee kunnen ze een beter inzicht krijgen over hoe ze de opgeslagen elektriciteit op het juiste moment naar de juiste oplaadplek kunnen sturen. Dan kan ook duidelijker worden hoe de bufferaccu zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet.

Vorig artikelRij-impressie: BMW iX
Volgend artikelDe eerste elektrische Rolls-Royce komt er bijna aan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in