Dacht jij ook dat 2020 het jaar van de subsidie zou worden? Column door Bas van der Weerd

elektrische auto subsidie

Wat keken wij naar uit, de aankoopsubsidie voor elektrisch auto’s. Eindelijk zouden ook de particulieren worden gestimuleerd om elektrisch te rijden. Maar dat viel best wel tegen. Misschien stimuleerde het Covid19-virus het elektrisch rijden zelfs nog wel meer dan dat beetje subsidie.

We zitten inmiddels midden in de tweede lockdown, waarvan we maar mogen hopen dat het geen knockdown wordt. Tijdens de eerste lockdown stagneerden de autoverkopen, maar ze veerden later ook weer op. We wilden namelijk liever met de auto in plaats van het OV naar ons werk. En zo was een simpel mondkapje van een euro opeens de belangrijkste USP voor de auto. Maar het milieu leek opeens ook weer belangrijk genoeg, om rekening mee te gaan houden. De Nederlanders gingen (een beetje) meer elektrisch rijden. Zo stapten de mensen dus over van het OV naar de EV. Maar wacht, dat kwam natuurlijk omdat de Nederlandse regering het elektrisch rijden opeens héél ontzettend aantrekkelijk maakte met een uiterst genereuze en effectieve subsidieregeling. Die mij allesbehalve overtuigde.

Stientje weet het beter

Halverwege het jaar kwam daar eindelijk de subsidie. Lang naar uitgekeken, maar uiteindelijk een wassen neus. De gemiddelde Nederlander denkt dat een elektrische auto minstens 10.000 euro duurder is. Dus dan geef je de mensen 4 mille subsidie zodat er in hun ogen nog een gat van 6 mille overblijft. Daarmee trek je de mensen absoluut mee over de streep, nietwaar? Natuurlijk, elektrisch rijden is voor de meeste mensen goedkoper. Alleen weten veel mensen dat niet. En voor de mensen die van de laadpaal op straat afhankelijk zijn, is het toch wat minder voordelig. Terwijl de mensen die wel de ruimte voor een thuislader hebben, die ook nog moeten aanschaffen en plaatsen. Zo’n laadpaal snoept inclusief installatie al gauw een kwart tot een derde van het subsidiebedrag op.

In Duitsland en Frankrijk loont het echt om je oude stinkende dieseltje in te ruilen voor een mooie, schone elektrische auto. Sommige elektrische modellen zijn daar gewoon niet aan te slepen. Maar daar krijg je soms ook bijna 10 mille subsidie. In Nederland, wat toch echt dezelfde klimaatdoelen heeft, zijn we natuurlijk veel slimmer. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven vindt 4 mille meer dan voldoende. Iedereen die een beetje doorheeft welke vooroordelen ‘de gewone man’ over elektrische auto’s heeft, weet dat die subsidie gewoon de bijvangst wordt van mensen die allang overtuigd waren en sowieso elektrisch wilden gaan rijden.

En we maken er gewoon een (te klein) potje van

De grootte van het subsidiepotje voor nieuwe elektrische auto’s, dat is ook zo’n mooi verhaal. Er was dit jaar budget voor welgeteld 1.800 elektrische auto’s. Ja, inderdaad, 1.800 auto’s. Zoveel elektrische auto’s worden er in ons land gemiddeld iedere 2 weken verkocht. Ja, die subsidie gaat dan écht het verschil maken, Stientje. Voordat de eerste subsidie goed en wel was uitgekeerd, kon je het potje omkeren. Hartstikke leeg. De hele bijvangst is met een paar weken op! Wat een fantastisch succes, moet Stientje hebben gedacht.

Maar ja, er willen nog meer mensen subsidie aanvragen. Geen nood, dacht Stientje, we zetten er vast een potje bij, dat van 2021. Dat is wel twee keer zo groot. Maar ook dat is natuurlijk niet genoeg. Dus toen ook die bodem rap in zicht kwam, besloot Stientje om daar gauw het deksel op te doen.

Gelukkig kunnen we over een paar dagen weer proberen om wat ‘gratis geld van de overheid’ van de bodem te schrapen. Maar dan moet je er snel bij zijn, anders zit de beruchte hond weer in de pot. En reken maar niet dat het potje van 2022 open gaat. Dat hebben ze dan weer wel geleerd.

Maar ook…

Wat nog steeds staat, is het voordeel voor zakelijke rijders, en voor ondernemers. Wie volgend jaar een elektrische auto van de zaak uitzoekt, hoeft over de eerste 40.000 euro van de fiscale waarde van de auto maar 12% bijtelling te betalen. Dat is nog altijd 10% minder. Kun je toch lekker van uit eten. Als het ooit weer mag, na de lockdown. Voor ondernemers is er de Vamil en MIA, wat absoluut de moeite waard is om eens goed uit te zoeken.

Ook subsidie voor bestelwagens

Er komt volgend jaar nóg een subsidie bij, namelijk die voor volledig elektrische bestelwagens. Ondernemers die in een ‘zero emissionzone’ moeten zijn, kunnen vanaf komend voorjaar subsidie aanvragen voor de aanschaf of lease van een elektrische bestelbus. Die subsidie is bepaald op 10% van de nieuwprijs met een maximum van 5.000 euro. Als ondernemers dat kunnen combineren met de MIA (de Vamil is niet meer van toepassing op elektrische auto’s en bedrijfswagens) dan is dat echt de moeite waard. Dankzij die elektrische bestelbussen wordt het in de steden straks toch weer een stukje stiller en schoner.

Terwijl ik zit te piekeren hoe ik dit epistel af moet sluiten, trakteert Spotify me op het magistrale ‘Even in the quietest moments’ van Supertramp. Dat ‘quietest’ past zo mooi bij elektrisch rijden, dat moet wel een signaal zijn. Laat ik het hier dus maar bij laten. Een goed uiteinde en een heel gezond en voorspoedig 2021 gewenst!

Happy 2021

Vorig artikelAfscheid van de Volkswagen e-Golf
Volgend artikelTesla: meer dan 500.000 auto’s in 2020

2 REACTIES

  1. VAMIL is al enige tijd niet meer van toepassing op elektrische personenwagens en per 1-1-2020 ook niet meer bij elektrische bestelwagens. Zo bouwt de overheid de fiscale stimulans voor EV’s stelselmatig verder af.

  2. Beste Richard,
    Inderdaad, het is alleen nog maar de MIA. De term ‘Vamil’ zat alleen nog zo in mijn geheugen gegrift dat ik hem er automatisch bij heb gezet. Is nu uiteraard gecorrigeerd. Dank voor je oplettendheid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in