Subsidie SEPP loket dicht gesloten

SEPP-loket gaat voor de rest van dit jaar dicht

Wie een nieuwe elektrische auto wil kopen en van de subsidieregeling (SEPP) gebruik wil maken, moet héél snel zijn. Het subsidiepotje voor dit jaar is al een tijdje leeg. Aanvragen worden daarom doorgeschoven tot volgend jaar. Maar ook dat kan straks niet meer.

Het kabinet heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat het loket voor het aanvragen van subsidie voor nieuwe elektrische auto’s op korte termijn dicht gaat. Dan worden de subsidieaanvragen tot 1 januari 2021 geweigerd. Het loket gaat dan weer open op 1 januari 2021.

De al ingediende subsidieverzoeken worden wel behandeld. Het kabinet wil het loket sluiten omdat voor de aanvragen die nu binnenkomen, het budget voor de aankomende jaren aanspreken. Omdat de subsidieregeling tot medio 2025 loopt, wil het kabinet consumenten de kans geven om ook in 2025 nog deze subsidie (SEPP) aan te vragen. Er is dit jaar overigens nog wel budget beschikbaar voor tweedehands elektrische auto’s.

Niet in lijn met de doelstelling

Het is in onze ogen ook allesbehalve logisch dat het kabinet het toekennen van de aankoopsubsidie stopzet. De subsidie is bedoeld om de aankoop van elektrische auto’s te stimuleren. Hoe meer mensen nu al een elektrische auto kopen hoe eerder én makkelijker we aan onze klimaatdoelstellingen kunnen voldoen. Ten eerste omdat mensen nu des te sneller overstappen naar elektrisch rijden. Ten tweede omdat daardoor over een aantal jaren des te meer gebruikte elektrische auto’s beschikbaar. Mensen die uitsluitend ‘gebruikt’ kopen, kunnen dan ook makkelijker overstappen op elektrisch rijden. Daarom is het naar onze mening verstandiger om te kijken naar het uiteindelijke doel van de subsidie, in plaats van schoolmeestertje te spelen en daarmee de aankoop van EV’s te vertragen.

‘Teleurgesteld’

Ook de belangenorganisaties zijn niet blij met het besluit. De ANWB: “We zijn zeer teleurgesteld over het besluit van de staatssecretaris om de subsidie op de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s tot het einde van het jaar stop te zetten. We vinden het een ontmoediging voor de toekomstige elektrische rijder. We verwachten dat door deze onverwachte wending het vertrouwen bij de consument verdwijnt en de verkoop van elektrische auto’s in de particuliere markt stagneert. Dit terwijl het kabinet juist inzet op het stimuleren van elektrisch rijden voor de particuliere markt om de gewenste klimaatdoelen te realiseren. We vinden het belangrijk dat de elektrische auto betaalbaar en bereikbaar is voor iedereen. De tijdelijke aanschafsubsidie draagt hieraan bij”.

‘Verbijsterd

De RAI Vereniging en BOVAG roepen de Tweede Kamer op om in te grijpen: ‘‘We zijn verbijsterd over het kabinetsbesluit om het loket voor de aanvraag van een particuliere aankoopsubsidie voor een nieuwe elektrische auto op korte termijn te sluiten. Alle nieuwe aanvragen worden vanaf dan tot 1 januari 2021 geweigerd. Alweer is de automobilist de dupe. Het kabinet heeft zijn mond vol over het belang van verduurzaming, maar ondertussen toont het zich onbetrouwbaar door plots de spelregels weer te wijzigen. We roepen de Tweede Kamer op om in te grijpen en de financiële speelruimte voor de subsidie beter te benutten’, aldus RAI Vereniging en BOVAG.

 

1 Commentaar

 • Remco Rietveld| 07/10/2020 bij 14:52 (Bewerk)

  Doe gewoon een BTW korting met een max van bijvoorbeeld 4000 euro. Lijkt me dat dan al dat gedoe met aanvragen niet nodig is. In Duitsland hebben ze dacht ik ook een btw korting op EV’s voor particulieren.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven