Elektrische (bedrijfs)auto aanschaffen? Denk aan de voordelen van de MIA en Vamil!

elektrische auto voordeel MIA Vamil

Elektrisch rijden heeft niet alleen voordelen vanwege het milieu en de lagere bijtelling, onderhoudskosten en energiekosten. Als een bedrijf een elektrische auto aanschaft, kan het ook gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Alleen voor waterstof- en elektrisch aangedreven auto’s en motorfietsen

In beginsel zijn deze voordeeltjes alleen van toepassing op elektrische auto’s die met code E3110 op de Milieulijst 2020 staan. Deze nieuwe, volledig elektrische auto’s komen in aanmerking voor 13,5 % Milieu-investeringsaftrek. Maar omdat het hier gaat om ‘elektrisch aangedreven voertuigen’ kan dit ook andere voertuigen betreffen. Volgens de informatie van RVO komen ook Waterstof- of elektrisch aangedreven voertuigen die met onderstaande codes vermeld staan in aanmerking:

  • Auto’s en motoren en taxi’s (codes D 3110 en D 3105)
  • Elektrische bestelauto’s (codes G 3101, G 3102, G 3103, G 3104)
  • Waterstofvoertuigen (code F 3109)

 

Deze lijst (link) wordt maandelijks bijgewerkt. Wie een elektrische auto of motorfiets heeft aangeschaft die niet op de lijst maar wel aan de betreffende codeomschrijving voldoet, kan deze ook voor de MIA en/of Vamil aanmelden.

Ook hier een soort van ‘Tesla-taks’

Houd er wel rekening mee dat te hoge investeringsbedragen worden afgetopt. De maximale aanschafprijs per auto bedraagt € 75.000 voor code F 3109. Voor code E 3110 en D 3105 is het € 40.000. De maximale aanschafprijs voor code  G 3102 is € 125.000 terwijl die voor code G 3101 en G 3103 € 75.000 bedraagt. Je moet de aanvraag binnen 3 maanden na aanschafdatum (dus de datum waarop het koopcontract is getekend!) indienen.

Alleen voor nieuwe auto’s

Gebruikte auto’s komen helaas niet in aanmerking voor de MIA. Er geldt wel een uitzondering voor gebruikte auto’s die fiscaal als nieuw worden aangemerkt. Hierbij dienen ze niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen of niet meer dan 6.000 kilometer hebben gereden. Soms worden demo-modellen fiscaal als gebruikt aangemerkt waardoor ze niet in aanmerking voor de MIA komen.

Vorig artikelJe kunt de Mini Electric straks bijna volledig personaliseren
Volgend artikelAlbert Heijn supermarkten worden beleverd met zonnestroom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in