Volkswagen e-Golf

Afscheid van de Volkswagen e-Golf

Het is misschien wel een van de meest onderschatte elektrische auto’s, de Volkswagen e-Golf. Amper in het nieuws geweest, en toch wist Volkswagen er 145.561 eenheden van te verkopen. De allerlaatste e-Golf rolde vlak voor de Kerst van de band, in de prestigieuze ‘Glazen Fabriek’ in Dresden.

Maar het is zeker niet de laatste elektrische auto die Volkswagen in Dresden bouwt. Integendeel. De productielijn van de e-Golf wordt op dit moment omgebouwd voor het produceren van de ID.3. Afgelopen zomer was Volkswagen daar al hard aan het werk en rondde toen de eerste fase van de ombouw af. De tweede en laatste fase wil Volkswagen in januari afronden. En dan rollen er nog diezelfde maand de eerste exemplaren van de ID.3 van de band. En daar is dringend  behoefte aan.

CO2-boete

De introductie van de ID.3 ging een stuk langzamer dan gepland. De vertraging loopt in de tienduizenden eenheden. Dat heeft ook zijn invloed op de gemiddelde CO2-uitstoot van de auto’s die Volkswagen dit jaar verkocht. De Volkswagen Groep kan dit jaar door de vertraagde introductie van de ID.3 niet aan de emissie-eisen van de EU voldoen, waardoor het concern een boete van misschien wel honderden miljoenen euro’s moet betalen.

Onderschat maar daarom niet minder populair

Volkswagen maakte bijna honderdvijftigduizend eenheden van de e-Golf. Een auto die misschien wel onderschat is, maar daarom dus niet minder populair. De actieradius van de eerste was niet bepaald om thuis mee te kunnen komen. Dat is bij de tweede generatie een stuk beter. Het feit dat hij niet zo veel aandacht krijgt, is vooral omdat Volkswagen na het dieselschandaal iets ‘schoons’ moest kunnen bieden. Men dacht toen dat het niet zo’n vaart zou lopen met de e-mobiliteit.

Volkswagen e-Golf stopt, VW ID.3 ook uit Dresden

VW’s elektrisch offensief komt op gang

Die vlag staat er nu heel anders bij in Wolfsburg. De Volkswagen Groep investeerde miljarden in een gigantisch ‘elektrisch offensief’ en bouwde de fabriek in Zwickau om. Daar worden nu uitsluitend elektrische auto’s gebouwd, alle op het MEB-platform. Nu alleen nog de ID.3 maar andere modellen zullen snel volgen. Niet veel later rolden ook in Emden de eerste auto’s op het MEB-platform van de band. Daar bouwt men nu de ID.4, de elektrische SUV die Volkswagen ook in de VS en China wil gaan bouwen. En straks bouwt Volkswagen de ID.3 dus ook in Dresden.

ID.3 straks ook uit Dresden

Danny Auerswald is het hoofd van de ‘Glazen Fabriek’ de meest prestigieuze fabriek van de Volkswagen Groep: “Het einde van de e-Golf markeert ook het begin van de laatste voorbereidingen voor de productie van de ID.3, waarvan sinds de introductie in september al ruim 28.000 auto’s in Europa aan klanten zijn geleverd. Over een paar weken beginnen we aan het volgende hoofdstuk van de Glazen Fabriek. Na Zwickau en Emden zijn we de derde locatie in Europa waar auto’s worden geproduceerd op basis van het nieuwe modulaire platform voor elektrische auto’s (MEB).”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven