Chinese elektro-SUV Aiways U5 komt naar Europa

We krijgen er in Europa een nieuw merk bij. Het Chinese Aiways heeft ambiteuze plannen en lanceert op de aankomende autoshow van Genève (begin maart) de U5, een volledig elektrische SUV. Het model moet een voordeliger alternatief worden voor de Audi e-Tron en Mercedes-Benz EQC.

Voorlopig moeten we het doen met allerlei superlatieven vanuit Aiways. Volgens het bedrijf heeft de U5 een “innovatieve carrosserie en aandrijflijn”, waarmee de auto “een van de veiligste en meest geavanceerde in het Europese SUV-segment wordt”. Dat zijn boude uitspraken. Zeker omdat Aiways nog maar sinds 2017 bestaat. Het bedrijf heeft zo’n 1100 mensen in dienst en drijft zo’n beetje op staatssteun van de Chinese overheid. Die heeft meer dan 1,5 miljard euro in de onderneming gestoken.

Twee uitvoeringen

De U5 is een doorontwikkeling van het studiemodel U5 Ion, dat vorig jaar april in China werd onthuld. Hij is volledig elektrisch en wordt aangedreven door twee elektromotoren die samen 190 pk en 315 Nm leveren. Aiways gaat de U5 in twee uitvoeringen leveren. De eerste heeft een actieradius van zo’n 460 kilometer. De tweede zou genoeg peut hebben voor nog 100 kilometer meer.

Onderdeel van Aiways is Gumpert Aiways. Inderdaad, de firma van Roland Gumpert, de Duitser achter de supersportwagen Gumpert Apollo. In Genève laat Aiways dan ook niet alleen de U5 zien, maar ook de RG Nathalie. Die op de Nissan GT-R gebaseerde sportwagen heeft vier elektromotoren, sprint in 2,5 seconden van stilstand naar 100 km/h en houdt het pas bij 305 km/h voor gezien. Hij haalt zijn elektriciteit uit een bijzondere brandstofcel. Het exemplaar werkt met methanol en zou efficiënter zijn dan brandstofcellen die met waterstof werken. De actieradius van de 400.000 euro kostende RG Nathalie zou zo’n 1000 kilometer bedragen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven