Het Advanced Propulsion Center (APC) kent £ 25,4 miljoen toe aan drie toonaangevende emissievrije projecten. Met de steun blijven regionaal bijna 4.000 banen voor zowel onderzoek als productie behouden. De totale waarde van de financiering is uiteindelijk minimaal £ 50 miljoen.
Volgens zeer recente wetgeving is het gehele VK verplicht zich tegen 2050 volledig emissievrij te verplaatsen. De winnende projecten zijn dan ook gericht op samenwerking tussen industrie en wetenschap voor de ontwikkeling van ideeën die zo snel mogelijk op de markt moeten komen. De drie projecten die voor de overheidssteun in aanmerking komen zijn:
Jaguar Land Rover – CompETe
Alle nieuwe Jaguar- en Land Rover-voertuigmodellen hebben vanaf 2020 een volledig elektrische optie. Hiervoor wordt samengewerkt met top academici aan de University of Warwick en Newcastle Universit. Daarnaast is er een samenwerking met diverse industriële partners waaronder Fuchs Lubricants, C .Brandauer & Co. en Tata Steel. Ze werken samen aan een elektrische aandrijfeenheid die uitblinkt in efficiëntie, hoog vermogen en koppeldichtheid. De lichte en compacte aandrijving gaat van de band rollen door middel van een nieuw ontwikkelde productieketen en zal worden geassembleerd in JLR’s Engine Management Centre in Wolverhampton.
Intelligent Energy – Project Esther
Het project van Intelligent Energy zou de koploper positie van het VK op het gebied van waterstof voertuigen moeten veiligstellen. Samen met Alexander Dennis en Changan UK R&D Centre zal het bedrijf een fabriek opzetten voor de productie van een brandstofcel systeem dat geschikt is voor grote personenauto’s, bussen en zwaar transport. Het nieuwe modulaire brandstofcelsysteem dat wordt ondersteund door een uitgebreide supply chain, zal goedkoper zijn dan de huidige opties.
Equipmake – CELEB 2
Een consortium onder leiding van Equipmake ontwikkelt een nieuw e-bus ontwerp dat efficiënter en goedkoper is en de marktacceptatie zou moeten versnellen. Elektrische aandrijvingen waarin verwarmings-, koel- en ventilatiesystemen volledig zijn geïntegreerd zouden 30% minder energieverbruik hebben in vergelijking met bestaande technologieën. De eerste testvoertuigen zouden binnen twee jaar in Londen en Buenos Aires moeten rondrijden.
Volgens het APC zijn de winnende projecten gerangschikt op basis van hetgeen ze opleveren voor de Britse economie. De genoemde projecten ontwikkelen allemaal nieuwe Britse productieketens, evenals veel werkgelegenheid. Er wordt veel waarde gehecht aan het delen van kennis tussen de industrie en de academische wereld omdat daardoor een hoogwaardige en ervaren automobielindustrie in het VK ontstaat.