Hoe CATL in ijltempo een batterijfabriek in Thüringen bouwt

Investeringen van 1,8 miljard euro, tot 2.000 nieuwe banen, klanten van BMW tot Bosch tot Volvo: de Chinese fabrikant van lithium-ionbatterijen CATL (Contemporary Amperex Technology Ltd.) is op stoom tijdens zijn eerste productiereis naar Europa. Dit zet de lokale industrie onder druk. Tot op heden heeft van de Duitse fabrikanten alleen Vokswagen zijn eigen celproductie: eind september jl. opende de autofabrikant een proefproductie in Salzgitter.

Afgelopen vrijdag (18 oktober) is in Arnstadt in Thüringen gestart met de bouw van een grote fabriek, die de komende jaren de bron zal zijn van grote hoeveelheden cellen voor de batterijen van elektrische auto’s in Europa. De Duitse auto-industrie, die grotendeels afhankelijk is van leveringen van leveranciers in Korea, China en Japan, volgt het project met argusogen.

Wordt de productie van CATL in Thüringen een succes, dan zal de druk volgens branche experts voor de Duitse autoindustrie om ook in batterijproductie te stappen toenemen. In de politiek en de branche wordt al jaren gedebatteerd over het monopolie van Aziatische fabrikanten en de vraag of Duitse en Europese autofabrikanten hiervan niet te afhankelijk zijn, wanneer de verkoop van elektrische voertuigen zoals gehoopt gaat toenemen. De Duitse regering roept om Europese batterij allianties. Als enige Duitse autofabrikant heeft VW gereageerd met een pilotproductie van cellen in Salzgitter.

Eerst Bosch, nu CATL

Begin deze zomer kocht CATL enkele tien jaar oude productiehallen en kantoorgebouwen die de Bosch Groep had gebouwd voor een korte, dure poging naar de productie van zonnecellen. Het failliete Solarworld AG heeft daar voor het laatst geproduceerd. Ironie van het verhaal: de Duitse zonne-industrie is met name niet van de grond gekomen, omdat Chinese fabrikanten de markt overspoelden met veel goedkopere cellen en modules.

Terwijl CATL bezig is met investeren en het creëren van nieuwe arbeidsplaatsen moet autotoeleverancier Brose bijvoorbeeld juist 2.000 banen gaan schrappen en verplaatsen naar lage lonen landen. CATL houdt zich hier niet mee bezig, er is nog veel te regelen. Over het tijdschema van de nieuwbouw laten ze niet veel los. “De investering van 1,8 miljard euro wordt over 60 maanden uitgesmeerd en is natuurlijk, afhankelijk van de marktontwikkeling van elektrische voertuigen,” zegt directeur Europa Matthias Zentgraf. In de loop van volgend jaar worden de eerste 200 banen gecreëerd – er is al reclame voor banen gemaakt.

De eerste bestellingen van klanten als BMW zijn al gedaan. De autofabrikant uit München heeft op de dag dat CATL heeft besloten tot productie in Duitsland, gelijk een order geplaatst van 4 miljard euro. Vanaf 2021 zou hiervan voor een bedrag van 1,5 miljard aan batterijen uit Arnstadt moeten komen, aldus de BMW-directie.

 

 

Vorig artikelFord: Nieuwe laadservice met NewMotion-verbinding
Volgend artikel£ 50 miljoen overheidssteun voor de Britse automobielindustrie om zo snel mogelijk de zero emissie grens te bereiken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in