Deutschlandnetz leidt zoals te verwachten tot een hoop gedoe

Deutschlandnetz: iedere 10 minuten snelladers langs Duitse snelweg (Autobahn).

Als de overheid zich gaat bemoeien met zaken waar commerciële partijen mee bezig zijn, kun je gedoe verwachten. De Duitse overheid wil een landelijk snellaadnetwerk genaamd ‘Deutschlandnetz’ opzetten. Commerciële exploitanten van laadinfrastructuur hebben bij de EU een klacht ingediend tegen het geplande Deutschlandnetz.

Met het Deutschlandnetz moet het volgende snellaadstation voor elektrische auto’s langs de Duitse Autobahn binnen tien minuten bereikbaar zijn. Bij Deutschlandnetz, een initiatief van de vorige federale minister van vervoer Andreas Scheuer (CSU) dat nu wordt voortgezet door zijn opvolger Volker Wissing (FDP), gaat het niet om een door de Duitse overheid opgezet snellaadnetwerk. Ook is er geen sprake van subsidiëring van individuele oplaadstations of -parken. In het geval van Deutschlandnetz schrijft de overheid namelijk aanbestedingen uit voor oplaadparken die aan haar eisen voldoen. In ruil daarvoor draagt de federale regering gedurende acht jaar bij in de bouw- en exploitatiekosten.

Prijsplafond niet werkbaar

Maar in die eisen heeft de federale regering ook een prijsplafond voor ad hoc laden (het gaat hier om snelladen) opgenomen. De hoogte van dat prijsplafond is nog niet vastgesteld. Men heeft het hier en daar over een limiet van 0,44€/kWh, andere berichten hebben het over een prijsplafond dat afhankelijk is van de actuele prijs- en marktomstandigheden. Evengoed zijn de meeste commerciële exploitanten van mening dat dat prijsplafond voor hen niet werkbaar is en dat het tot oneerlijke concurrentie leidt.

Verkapte staatssteun?

Bovendien zijn de exploitanten van mening dat Duitsland met het geplande Deutschlandnetz de Europese wetgeving schendt. Zij vinden dat Deutschlandnetz een soort van overheidssteun is. Aangezien het hier om een overheidssubsidie gaat, zou deze door de EU-Commissie moeten worden onderzocht en goedgekeurd. De EU-Commissie moet dan bijvoorbeeld controleren of de subsidie de concurrentie verstoort ten gunste van individuele bedrijven of economische sectoren. En dat is precies waar de exploitanten van laadstations in het geval van Deutschland hier bang voor zijn. De Duitse regering heeft Deutschlandnetz niet als mogelijke staatssteun aangemeld. Vandaar dat een aantal exploitanten van oplaadpunten een klacht heeft ingediend bij het directoraat-generaal Concurrentie van de EU-Commissie tegen het Duitse netwerk.

In de media wordt gemeld dat de klagende partijen onder anderen Allego, Fastned, Ionity en Ewe Go zijn, alsmede de vereniging Inspire (Institute for Practice-Oriented, Integrated Electric Mobility Law). Bij Inspire horen ook diverse grote exploitanten van oplaadpunten, zodat we ook daar weer bovenstaande exploitanten tegenkomen.

Het Duitse “Handelsblatt” citeert het Bondsministerie voor digitale zaken en vervoer (BMDV) dat beweert dat er een “transparante gunningsprocedure die in overeenstemming is met de wetgeving inzake staatssteun” wordt uitgevoerd en dat er regelmatig overleg met de EU-Commissie plaatsvindt. “Een definitieve beoordeling in het kader van de wetgeving inzake staatssteun door de Europese Commissie is pas mogelijk nadat de definitieve versie van de specificaties voor de bouw en de exploitatie van de HPC-laadinfrastructuur is vastgesteld”.

Marktfalen?

Verder voert de Duitse regering aan dat er sprake is van marktfalen. In dat geval zou staatssteun wel zijn toegestaan. De Duitse vereniging van energie- en waterbedrijven (BDEW) ziet echter geen reden voor bemoeienis van de overheid: “Gezien de dynamiek van de nieuwbouw [van snellaadstations, red.] kan er geen sprake zijn van marktfalen”. Volgens een analyse van de BDEW zijn er op 28 procent van de geplande locaties van het Duitse netwerk door commerciële partijen al HPC’s geïnstalleerd. Op nog eens 29 procent van de geplande locaties zijn snellaadstations met een geringere capaciteit (< 150 kW) aanwezig.

Ook de Duitse kartelautoriteiten steunen de klagers. Volgens Bundeskartellamt is het “twijfelachtig of er voldoende redenen zijn voor de Bondsregering om als aanbestedende dienst de facto zelf actief te worden op het gebied van de beschikbaarstelling van laadinfrastructuur door het exploitatie- en gebruiksrisico in zeer ruime mate op zich te nemen”. Ook zou het voorgenomen prijsplafond tot een verdringing van commerciële aanbieders kunnen leiden.

Een definitieve beoordeling van Deutschlandnetz door de Europese Commissie kan volgens het Bondsministerie voor digitale zaken en vervoer pas kan plaatsvinden nadat de definitieve vereisten voor de bouw en exploitatie van de snellaadinfrastructuur van Deutschlandnetz zijn vastgesteld. Het is niet duidelijk wanneer dit zal zijn.

Vorig artikelGP Joule en Clean Logistics tekenen megacontract voor 5.000 waterstoftrucks
Volgend artikelScania lanceert elektrische truck voor langere afstanden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in