Renault gaat zijn transporters uitrusten met waterstof

De Kangoo Z.E. en de Master Z.E. krijgen een door waterstof aangedreven elektrisch systeem, dat puur als range extender zal dienen. Het bereik van de twee modellen zou hierdoor kunnen worden vergroot naar 370 kilometer.

Bij de Kangoo Z.E. is het WLTP-bereik van de batterijversie 230 kilometer, de Hydrogen versie komt op 370 kilometer. De waterstoftank werkt op 350 bar en zou tot 1,8 kilogram H2 moeten kunnen opslaan. Het laadvolume is 3,9 m³, het systeem weegt 110 kg  en zou het laadvermogen van 540 kg ongemoeid laten.

Verdrievoudiging van het bereik

Voor de transporter bus Master Z.E. verdrievoudigt de Hydrogen versie het bereik van 120 km tot maximaal 350 km. De auto komt beschikbaar in twee versies, als bestelwagen en als chassiscabine. Aangezien de twee waterstoftanks (2,1 kg H2 bij 700 bar) onder de carrosserie zitten, zal het laadvolume (10,8 tot 20 kubieke meter) niet kleiner worden. Het extra gewicht is in dit geval 200 kilogram, het laadvermogen 1,2 ton.

De brandstofceltechnologie werd ontwikkeld samen met de Michelin-dochter Symbio en levert 10 kW. In tegenstelling tot de “gewone” FCEV liggen de prestaties van de range extender-lay-out ver onder het motorvermogen van 44 kW (Kangoo Z.E.) of 57 kW (Master Z.E.).

In waterstofauto’s wordt meestal slechts een relatief kleine opslagbatterij van een paar kWh geïnstalleerd. Deze wordt permanent opgeladen door de brandstofcel. Het opladen van de batterij via een laadkabel is bij vrijwel geen enkele waterstoftransporter een optie, behalve bij de Mercedes GLC F-Cell.

Laden via laadkabel blijft

Renault gaat het echter helemaal anders doen. De 33 kWh-batterij van de twee transporters blijft in de hydrogen versie hetzelfde en kan via de kabel worden opgeladen. Het waterstofsysteem is een extra toevoeging dat met een relatief laag verbruik zorgt voor een continue bijladen van de batterij waardoor het bereik wordt vergroot.

De marktintroductie van Kangoo Z.E. Waterstof zal nog eind dit jaar in Frankrijk  plaatsvinden. De vanafprijs is € 48.300 euro inclusief batterij. De Master Z.E. zou in de eerste helft van 2020 moeten volgen. Renault noemt voor dit model nog geen prijzen.

Overigens zijn de twee modellen niet de eerste waterstofauto’s van Renault en Symbio. In juni 2015 werden in Frankrijk al aantal Kangoo Z.E. H2-voertuigen met achteraf ingebouwde 5 kW-brandstofcel verkocht. Het concept van deze voertuigen is vergelijkbaar met dat van de nu voorgestelde serie modellen.

Ook DHL Express en StreetScooter werken momenteel samen aan een e-transporter die is uitgerust met een brandstofcel. DHL Express heeft al 100 van deze waterstof bestelwagens besteld, die in 2020 worden gelanceerd en in 2021 worden voltooid. De eerste informatie over een brandstofcelbus was al beschikbaar in 2017.

Vorig artikel£ 50 miljoen overheidssteun voor de Britse automobielindustrie om zo snel mogelijk de zero emissie grens te bereiken
Volgend artikelCummins presenteert onderzoek met schaalbare BC-aandrijving voor trucks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in