11 avocado’s vervuilender dan een e-auto-batterij?

Tegenstanders van e-mobiliteit voeren graag het enorme waterverbruik bij de productie van batterijen aan als argument. Maximilian Fichtner, directeur van het Helmholtz Instituut voor elektrochemische energieopslag in Ulm, legt uit dat dit argument niet opgaat.

Volgens de gangbare berekeningsmethoden wordt voor het lithium van een batterij met een capaciteit van 64 kilowattuur (kWh) 3840 liter water verdampt. Volgens Fichtner komt dit overeen met het waterverbruik bij de productie van 250 gram rundvlees, tien avocado’s, 30 koppen koffie of een halve spijkerbroek.

De gemiddelde Tesla Model 3 heeft een batterij van 64 kWh en een bereik van ongeveer 450 kilometer. Gaan we uit van een gemiddelde levensduur van 2000 laadsessies dan is de batterij goed voor een totale reikwijdte van 900.000 kilometer. De verwachting is dat bij het juiste gebruik een batterij zeker 3000 laadsessies aan kan.

Duurzamer dan een spijkerbroek

Een batterij is derhalve aanzienlijk duurzamer dan de spijkerbroek of de biefstuk. Opmerkelijk is dat de anti-e-mobilisten het nooit hebben over de lithium die nodig is voor laptops of mobiele telefoons. Als het gaat om EV’s is het opeens een probleem.Er zijn bij veel industriële en chemische processen  grote hoeveelheden lithium nodig en niet dus alleen bij batterij productie.

Daarnaast wordt er ook steeds minder kobalt gebruikt in batterijen en Fichtner voorspelt dat er vanaf 2025 volledig kobaltvrije batterijen op de markt zullen zijn. Autofabrikanten zoals BMW en VW zorgen er via het beheer van hun toeleveringsketens al voor dat het kobalt voor hun batterijen op integere wijze wordt gewonnen.

Volgens Fichtner gaat de ontwikkeling bij batterij-elektrische auto’s in de juiste richting. Dit is niet het geval bij de alternatieven, integendeel. Hij rekent voor dat het huidige verkeer een eind-energieverbruik van ca. 800 terawattuur (TWh) heeft. Zou deze mobiliteitsbehoefte volledig met batterij-elektrische voertuigen plaatsvinden dan zou er maar ca. 200 TWh nodig zijn. Daarentegen zouden waterstofauto’s ca. 1000 TWh nodig hebben, gezien de inefficiëntie van waterstof.

Olie uit “onconventionele bronnen”

Ook als we met verbrandingsmotoren blijven rijden wordt het problematisch om aan voldoende fossiele brandstof te komen. Vanaf 2025 moet meer dan de helft van de olie al worden gewonnen op manieren die zeer ter discussie staan:  fracking, teerzanden, de oceanen en het Noordpoolgebied. Het ecologisch systeem zal hierdoor enorm worden aangetast. Zelfs wanneer al deze bronnen zouden worden gebruikt levert dit maar voor 13,5 jaar voldoende olie op.

Overigens, om een liter olie uit fracking of teerzand te winnen en naar het benzinestation te brengen, is de energie van twee (fracking) of zelfs drie (teerzand) liter olie nodig. Qua waterverbruik is voor de huidige wereldwijde productie van 17,5 miljard liter olie per dag, 46 miljard liter water nodig. “Met deze hoeveelheid water kan dagelijks lithium worden gewonnen voor 1,5 miljoen 64 kWH batterijen “, aldus professor Fichtner. “En het water voor olieproductie verdampt niet, het wordt vaak vergiftigd. Kijk maar naar de foto’s uit Nigeria.”

Vorig artikelBMW start met voorbereidingen voor de iNEXT productie in Dingolfing 
Volgend artikelSAE International wil netwerkbeveiliging laadpalen optimaliseren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in