Volvo Group wil failliet Proterra overnemen

Volvo Group wil failliet Proterra overnemen

Nog niet zo lang geleden schreven we dat Volta Trucks hun faillissement aan moesten vragen omdat hun acculeverancier Proterra failliet was gegaan. In een recent persbericht heeft Volvo Group aangekondigd dat men bij de curator een bod van 210 miljoen dollar op Proterra Inc. heeft gedaan, en dat dit het winnende bod zou zijn.

Proterra

Dat betekent dat Volvo hoogstwaarschijnlijk de nieuwe eigenaar van Proterra Inc. zal worden. Men verwacht dat de overname binnenkort wordt afgerond onder voorbehoud van de gebruikelijke afsluitingsvoorwaarden en regelgevende goedkeuringen. De financiële details benadrukken de waarde die Volvo ziet in de technologie van Proterra. Dit is dan ook niet zomaar een accufabrikant. Het bedrijf begon oorspronkelijk met het elektrificeren van taxibusjes, schoolbussen en touringcars. Later groeide het bedrijf uit tot een specialist op het gebied van accupakketten.

Het van oorsprong Zweedse Proterra heeft ondanks het recente faillissement dus een aanzienlijke impact gehad op de markt voor elektrische voertuigen. Hun expertise in het ontwikkelen van geavanceerde accusystemen voor de meest uiteenlopende doeleinden heeft hen een reputatie opgeleverd als een pionier in deze sector.

De activa die de Volvo Group wil overnemen, omvatten een ontwikkelingscentrum voor accumodules en complete accupakketten in Californië en een assemblagefabriek in South Carolina.

Gevolgen voor Volta Trucks nog onzeker

Proterra is ook de ‘aangewezen’ leverancier van Volta Trucks. Omdat accupakketten echt maatwerk zijn, was Volta Trucks daardoor in grote mate afhankelijk van de accupakketten van Proterra. En toen dat bedrijf failliet ging, restte Volta Trucks geen andere oplossing dan ook maar het faillissement aan te vragen.

Maar Proterra is straks dus in handen van de Volvo Group, waar ook Volvo Trucks onder valt. De Volvo Group ziet in de overname van Proterra een strategische zet om hun positie in de markt van elektrische voertuigen te versterken. Wat de consequenties van de overname voor Volta Trucks zijn, is nog onduidelijk.

Of de Volvo Group het prima vindt dat Proterra weer accu’s aan Volta Trucks – mits dat bedrijf een doorstart kan maken of dat men misschien zelfs aanstuurt op een uiteindelijke overname van Volta Trucks, alles is mogelijk. Hierbij moeten we ook niet vergeten dat de Volvo Group niet alles van Proterra overneemt. Mogelijk wordt er meer bekend over het lot van Volta Trucks nadat de overname definitief is. In ieder geval gloort er wat licht aan de horizon voor de Zweedse start-up.

Vorig artikelDuurtest update Nio ET7: Nomi zegt nu ‘Goedemorgen’ ipv ‘Good morning’
Volgend artikelProductie Polestar 4 is gestart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in