Livista Energy gaat lithiumraffinaderij in Duitsland bouwen

Livista Energy gaat lithiumraffinaderij in Duitsland bouwen

Lithium, een belangrijk bestanddeel van de accu’s van elektrische voertuigen, speelt een cruciale rol in de transitie naar elektrische vervoer. Maar Europa is sterk afhankelijk van lithiumleveringen uit Azië. Livista Energy lijkt met de bouw van een lithiumraffinaderij in Duitsland een oplossing te bieden voor dit knelpunt.

Strategische zet

Lithium wordt gebruikt voor de productie van zowel NCM- als LFP-accu’s. Europa importeert het overgrote deel van dit metaal uit Azië. Deze afhankelijkheid kan op termijn problematisch worden, gezien de geopolitieke spanningen en de groeiende vraag naar elektrische auto’s. Daarom heeft Livista Energy een strategische zet gedaan door een raffinaderij te plannen in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Onafhankelijkheid blijft betrekkelijk

Dit initiatief is een belangrijke stap in het verminderen van de Europese afhankelijkheid van Aziatische leveranciers. Door het raffineren van lithium dichter bij huis te brengen, kan Europa een stabielere en mogelijk goedkopere toevoer garanderen.

Helaas hebben Chinese bedrijven nog steeds een grote invloed op het delven van lithium, aangezien die de afgelopen jaren wereldwijd enorme bedragen hebben geïnvesteerd in de mijnbouw. Gelukkig wordt lithium, dat tegenwoordig ook wel ‘het witte goud’ wordt genoemd, ook in onder anderen Duitsland, Tsjechië en Portugal gewonnen.

Uitbreidingsmogelijkheden

Bovendien speelt de raffinaderij in op de groeiende Europese markt voor elektrische voertuigen. De vraag naar lithium zal naar verwachting blijven groeien, vooral met de opkomst van elektrische voertuigen en hernieuwbare energieopslag. Livista Energy heeft al plannen voor uitbreiding en is op zoek naar mogelijke nieuwe locaties om aan deze groeiende vraag te voldoen.

Wybelsumer Polder

De locatie in de Wybelsumer Polder in Nedersaksen is bewust dicht bij de Noordzee gekozen, wat uiteraard de nodige logistieke voordelen biedt. Men verwacht dat de raffinaderij in 2026 operationeel zal zijn. Dan kan hij lithium leveren voor de productie van 850.000 elektrische voertuigen per jaar. Uiteraard is de duurzaamheid een ander belangrijk aspect van dit project. Livista Energy heeft aangegeven voor de productie gebruik te maken van groene energiebronnen. Daarnaast is er sprake van een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum dat zich zal richten op verdere innovaties in lithiumtechnologie.

Vorig artikelGrote prijsverschillen voor opladen elektrische auto in Europa
Volgend artikelTest Zeekr X: Goed, of wachten op de Volvo EX30?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in