SAE International wil netwerkbeveiliging laadpalen optimaliseren

Vorige week heeft SAE International bekend gemaakt plannen te hebben om een door de branche geleid pre-competitief onderzoeksproject te starten dat zich gaat richten op het verbeteren van de beveiliging van laadsystemen voor elektrische voertuigen (EV). 

Aan de orde komen daarbij een veiligere implementatie van Plug & Charge voor ISO 15118 en CHAdeMO 2.0-protocollen. Doelstelling van het project is het creëren van een sterke tweerichtings verificatiemethode tussen de EV, het laadstation en het netwerk. Hierdoor zouden geavanceerde oplaadmogelijkheden ondersteund, de beveiliging verbeterd en de privacy van informatie gewaarborgd moeten worden.

Uniforme, veilige laadinfrastructuur is van cruciaal belang voor de ondersteuning van het toenemende aantal EV’s op de weg. Daarnaast is een goede en betrouwbare laadinfrastructuur vereist in de interactie tussen de auto-industrie, laadnetwerken en elektriciteitsleveranciers. SAE wil daarom samen met stakeholders uit deze branches zich gaan richten op de totstandkoming van een algemene wereldwijde sleutel en -infrastructuur voor openbaar laden: Public Key Infrastructure (PKI). Nu de laadpaalbranche steeds zich steeds verder ontwikkelt en het niveau van verfijning in digitale connectiviteit en multi-party interactie toeneemt, is een sterke en industrie-brede PKI noodzakelijk om betrouwbaar te zijn en te blijven voor de gebruikers.

Door de branche gesteunde PKI-oplossing

“SAE International kan als objectieve derde de ontwikkeling begeleiden van een door de branche gesteunde PKI-oplossing ter beveiliging van de laadnetwerken en -services,” aldus Jack Pokrzywa, directeur globale voertuignormen bij SAE International. “Het huidige aanbod van mogelijke toepassingen van Plug & Charge kan leiden tot zwakheden in het netwerk die op cybersecurity gebied een risico vormen voor zowel de bestuurder als voor de provider. Het project moet leiden tot een consensus ten aanzien van het PKI-ontwerp zodat alle partijen vertrouwen hebben in het beveiligingsniveau van de interactie tussen EV’s, laadstations en netwerken.”

SAE gaat de kennis en ervaring van zijn Cooperative Research Program (CRP) gebruiken om partijen uit de betrokken branches te verenigen voor de ontwikkeling van een ​​gerichte oplossing voor  dit kritieke gebruiksscenario dat kan worden uitgebreid naar andere gebruikers scenario’s binnen de automotive- en mobiliteitssector. Door middel van het SAE CRP-programma wordt onderzoek dat wordt gedaan door experts uit de branche, begeleid door SAE-medewerkers.  Er wordt gebruik gemaakt van flexibele ontwikkelingstechnieken om naar een gerichte oplossing te zoeken voor cruciale problemen binnen de industrie en daarmee te komen tot Internationale Standaards.

SAE International is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor het bevorderen van kennis en oplossingen op het gebied van mobiliteit ten behoeve van de mensheid.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven