Test: Lucid Air Dream Edition P: is dit de beste elektrische auto van dit moment?

Angstaanjagend snel, kostbaar, mooi afgewerkt en een nieuwe maatstaf inzake rijbereik. De Lucid Air in Dream Edition gedaante heeft veel te bieden. Maar daarmee is het nog niet de perfecte EV.

Optimaal rijbereik

De Dream Edition P is niet zomaar een elektrische auto; het is een manifestatie van wat mogelijk is wanneer grenzen worden verlegd. Het begint allemaal met de aandrijflijn: een 118 kWh-batterij, samengesteld uit 22 modules (van Panasonic) met in totaal 6600 exemplaren 2170-type cilindrische cellen. Deze batterij, die werkt op een systeemspanning van meer dan 900 V, is een technisch hoogstandje. Het resulteert in serieus snelle laadtijden (maximaal 300 kW) en een nog serieuzer rijbereik van zo’n 800 kilometer. Hoewel beide door de inmiddels ingetreden winter door ons niet werden gehaald.

Bijzonder fijne aandrijflijn

De 1126 pk die deze batterij voedt, is niet alleen een getal op papier. Het is een belofte van ongeëvenaarde prestaties, een belofte die meer dan waar wordt gemaakt zodra je op het gaspedaal trapt. De acceleratie is adembenemend – in slechts 2,7 seconden haal je 100 km/h. Zeker zo indrukwekkend is de manier hoe de kracht vrijkomt en de wijze waarmee je vermogen genereert en regenereert. Het voelt alsof je met het gaspedaal (het woord stroompedaal klinkt toch niet echt lekker?) rechtstreeks in de twee in eigen huis ontwikkelde elektromotoren roert. Die motoren maken overigens een wat vreemd geluid; je hoort binnenin de Air typisch de sound van een voertuig dat elektrisch is. De engineers van Lucid hadden de akoestiek ongetwijfeld wat beter kunnen dempen, of zou dit er juist bij horen?

Geïnspireerd op Santa Monica

Maar de Dream Edition P is meer dan alleen een krachtpatser. Het moet ook een toonbeeld van efficiëntie zijn. Het officiële verbruik van 17,7 kWh/100 km is zonder meer netjes, het bewijs ook van Lucid’s toewijding aan duurzaamheid en innovatie. Dat de praktijk meer rond de 20 kWh per iedere 100 afgelegde kilometers ligt, drukt de pret natuurlijk een beetje. Maar ook hier geldt, de vrieskou bederft de boel wat. De esthetiek van de Dream Edition P is net zo indrukwekkend als zijn prestaties. Het design van de Lucid straalt een serene kalmte uit. Het doet een beetje als ingetogen elegantie aan. Niet perse in your face, maar meer ‘houdbaar strak’. De interieurinrichting is een meesterwerk op zich, met een harmonieus samenspel waarvan de kleurstellingen zouden zijn geïnspireerd door het landschap van Santa Monica, het is maar dat u het weet. Tja, als een auto(merk) geen historie heeft, dan moeten er andere markeringspunten worden gecreëerd.

Geen vierwielbesturing

De afmetingen van de Air zijn tamelijk indrukwekkend: 4,98 meter aan lengte, zonder de spiegels meerekenend 1,94 breed en in totaal 2435 kilo aan rijklaar gewicht. Dat resulteert in een flinke hoeveelheid binnenruimte. Zowel voorin als achterin kun je veel bagageruimte kwijt, hoewel de toegang tot de kofferruimte achterin niet overhoudt. Jammer dat de Air geen vierwielbesturing heeft. Zo’n systeem komt de wendbaarheid altijd ten goede. Het zicht rondom naar buiten houdt niet in elke situatie over. Schuin naar achteren belemmert de C-stijl zicht, maar doordat het dashboard een monitor heeft die beeld toont van de zijkant op het moment dat je je richtingaanwijzer gebruikt, heb je daar niet veel last van. Het zicht schuin naar voren heeft de a-stijl als belemmering. De Air is vrij laag en het voorraam staat behoorlijk schuin, daardoor zit die a-stijl in je zicht. Het infotainment laat zich relatief gemakkelijk bedienen en reageert voldoende vlot. Wel is het soms wat zoeken naar bepaalde functies van het in eigen ontwikkelde systeem.

De beste EV van dit moment?

Lucid zet met de Air een indrukwekkende auto neer, maar we zouden hem niet direct willen omschrijven als het beste dat er op EV-gebied te koop is. Met de aandrijflijn, waar ze reuze trots op zijn, want zelf ontwikkelt, is weinig mis. Behalve dat die aandrijflijn wat te veel geluid maakt, maar dat moet je maar op de koop toe nemen. Het voelt allemaal wel degelijk en fijn te doseren aan. Hoewel meer dan 1100 pk en een batterijpakket van 118 kWh begerenswaardig zijn, maakt het de prijs van voorbij de twee ton ook tamelijk onbereikbaar. Het wachten is dit op de Lucid Air Pure met één elektromotor (achter), die onder de ton ergens halverwege 2024 in de prijslijst komt. Da’s een interessantere auto dan deze inmiddels uit productie gegane Dream Edition P. Of het voldoende is om een vuist te maken tegen gekende merken als Mercedes, BMW en Tesla zal de tijd leren.

Tekst: Werner Budding, camera: Rob Steltman

Vorig artikelVrijstelling C-rijbewijs slechts tot komende zomer verlengd
Volgend artikelMilence opent bij Venlo zijn eerste laadhub voor trucks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in