Gotion start accuproductie in eerste Europese fabriek

Gotion start accuproductie in eerste Europese fabriek

De vraag naar elektrische auto’s neemt in Europa misschien niet zo snel toe als de bedoeling is, maar de groei is er wel. En daarmee neemt ook de vraag naar duurzame energieoplossingen toe. Daarom heeft het Chinese bedrijf Gotion High-Tech onlangs de deuren geopend van zijn eerste Europese accufabriek in het Duitse Göttingen.

Gotion High-Tech

Hoewel de naam Gotion High-Tech voor velen wellicht onbekend is, is het allesbehalve een nieuwkomer in de accu-industrie. Het bedrijf heeft een solide reputatie opgebouwd in de wereldwijde markt voor accutechnologie. Met deze nieuwe fabriek breidt het bedrijf zijn internationale voetafdruk uit en betreedt het de Europese markt.

Gotion High-Tech, opgericht in 2006, is van origine een Chinees bedrijf. Het bedrijf heeft zijn wortels in een van de meest dynamische economieën ter wereld en is een van de toonaangevende producenten van lithium-ionaccu’s in China. Sinds 2014 heeft Gotion Global ook een Amerikaanse dochteronderneming, die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de activiteiten buiten China.

Volkswagen AG bezit inmiddels meer dan 26% van de aandelen het bedrijf. Ook qua bestuur is het niet meer helemaal Chinees. Het bestuur bestaat namelijk voor een derde uit Duitsers, een derde uit Amerikanen en een derde uit Chinezen.

Naast de Europese fabriek heeft Gotion plannen voor verdere internationale uitbreiding. Het bedrijf bouwt ook een accufabriek van $2,36 miljard in Michigan en een fabriek van $2 miljard in Illinois in de Verenigde Staten.

Made in Germany

De opening van een Europese fabriek is een strategische zet om een breder internationaal publiek te bereiken en de positie van het bedrijf als een wereldwijde speler in de accu-industrie te versterken. Het bedrijf verklaarde al een groot aantal orders uit Europa te hebben ontvangen voor de ‘Made in Germany’-producten. Die zullen waarschijnlijk voor een groot deel van Volkswagen AG afkomstig zijn, maar ook de Renault-Nissan-Mitsubishi alliantie behoort tot de klantengroep van Gotion.

Op de openingsdag heeft het bedrijf ook samenwerkingsovereenkomsten getekend met vijf wereldwijde bedrijven. Dit omvat samenwerkingen met BASF China op het gebied van accumateriaal-gerelateerde projecten en met het Zwitserse ABB op het gebied van de levering van accugerelateerde producten en technologie.

Gotion accuproductie  fabriek Göttingen

Göttingen

De nieuwe fabriek van Gotion is gevestigd in een voormalige Bosch-fabriek in Göttingen in het midden van Duitsland. De fabriek zal een breed scala aan accuproducten produceren. Dit omvat accu’s voor bedrijfsvoertuigen, energieopslagsystemen en personenauto’s.

Het huidige productieplan voor de fabriek bedraagt 20 GWh, verdeeld over vier fasen. Tegen medio 2024 wordt verwacht dat de daadwerkelijke productiecapaciteit 5 GWh zal bereiken. Die capaciteit vertegenwoordigt een waarde van zo’n 2 miljard euro. Naar verwachting zal de nieuwe fabriek ongeveer 1.000 banen creëren, wat een aanzienlijke impact op de lokale economie zal hebben.

Daarnaast zal de fabriek dienen als een centrum voor onderzoek en ontwikkeling, logistiek en after-sales service voor Gotion’s Europese productie- en bedrijfsbasis. Het bedrijf heeft al aangekondigd dat het zal samenwerken met lokale universiteiten en onderzoeksinstituten om talent aan te trekken en op te leiden.

Sterk geautomatiseerd

Gotion gaat in Göttingen accupakketten produceren voor elektrische auto’s, elektrische bedrijfswagens en stationaire toepassingen. Wat opvalt aan de fabriek in Göttingen is het hoge niveau van automatisering. Ray Chen, Vice President van Gotion Global: “De productielijn in onze fabriek in Göttingen is sterk geautomatiseerd, met een algehele automatiseringsgraad van bijna 70 procent en bijna 80 procent in module-assemblage.”

Gotion accuproductie

Vorig artikelNaar de EV Experience 2023 met 10,- euro korting namens Aiways
Volgend artikelRijtest: Fiat 600e – Historisch verantwoord en een vleugje nostalgie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in