Volkswagen opent testfabriek en bouwt Gigafactory

VW gaat de cellen voor batterijsystemen binnenkort niet meer inkopen bij derden, maar zelf produceren binnen de eigen Joint Venture met Northvolt. Als voorloper hierop heeft de onderneming in Salzgitter nu in het zogenaamde Center of Excellence (CoE) een testfabriek geopend voor de productie van kleine aantallen batterijcellen.

Het is een logische volgende stap. Volkswagen koopt geen batterijen meer, maar gaat ze zelf produceren. Bij de fabriek in Salzgitter, waar nu nog TDI- en TSI motoren van de band rollen, zal eind 2023 worden gestart met met een productiecapaciteit van 16 gigawattuur (GWh) beginnen. Het bedrijf investeert daarvoor in totaal ongeveer 1 miljard euro.

Center of Excellence (CoE) met 300 medewerkers

Nu al is in Salzgitter het Center of Excellence (CoE) gevestigd met, om te beginnen, 300 medewerkers. Volkswagen heeft gisteren binnen dit CoE een proefproductie geopend met als doel het testen, ontwikkelen en produceren van kleine series batterijcellen. Voor directeur van het CoE, Frank Blome, is de testfabriek „een belangrijke stap op weg naar de realisatie van de Gigafactory“. Prestatie, kosten en kwaliteit moeten worden zeker gesteld, zodat in de toekomst „ de volledige waardeketen van lithium-ion-batterijen vanaf de grondstoffen, over de productie tot aan het recyclen beheersbaar is“. De uiteindelijk batterij die binnen de Joint Venture met Northvolt gemaakt gaat worden, moet een gravimetrische energiedichtheid hebben van circa 300 wattuur per kilogram. Natuurlijk wordt ook de mogelijke productie van solid-state batterijen onderzocht, aldus Blome.

1000 nieuwe arbeidsplaatsen ondanks het dieselschandaal

Volkswagen en Northvolt participeren elk voor 50% in de Joint Venture, waarbinnen op termijn uiteindelijk de Gigafactory zal ontstaan. Naast de momenteel aan het werk zijnde 300 medewerkers, zullen er nog eens 700 worden aangenomen. Dit betekent dat er circa 1000 arbeidsplaatsen zijn gecreëerd binnen een vestiging die de laatste jaren sterk heeft geleden onder de gevolgen van het Dieselschandaal. Overigens wordt dit laatste binnen Volkswagen het “Dieselthema” genoemd. Het lijkt dan ook logisch dat juist hier de sprong in een nieuwe wereld wordt gewaagd.

End-to-End-Verantwoordelijkheid, 1st en 2nd Life, Recycling

Volkswagen stelt nu de end-to-end-verantwoordelijkheid te willen nemen. Daarvoor moet er consequent worden gecontroleerd binnen de gehele waardeketen van de batterij productie. Dit strekt bijvoorbeeld vanaf de inbouw van de batterijen bij de ID.-Serie („1st Life“) via de second life (batterij als opslagsysteem etc.) tot aan de recycling. Recycling zal niet afhankelijk zijn van zogenaamde thermische recycling, met andere woorden verbranding, maar van een proces op basis van ontleding onder beschermend gas.

Vorig artikelFCA en Terna testen V2G met elektrische Fiat 500
Volgend artikelPorsche komt met eigen DC-meter die voldoet aan het Duitse “Eichrecht”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in