Fiat 500 Electric

FCA en Terna testen V2G met elektrische Fiat 500

Fiat Chrysler wil met ongeveer 600 tot 700 elektrische auto’s Vehicle-to-Grid-Technologie gaan testen. Hiervoor heeft de autofabrikant samen met de Italiaanse energieleverancier Terna een Letter of Intent getekend. In de komende maanden zal er worden gestart met het project dat tot 2021 gaat lopen.

Vanaf Q2 2020 loopt de elektrische Fiat 500 in Turijn van de band. Deze zal worden ingezet voor het project en het aantal testauto’s omvat naar verwachting tegen 2020/21 de volle sterkte van 600 tot 700. Het uiteindelijke doel van de samenwerkingspartners is om via elektrische auto’s een bijdrage te kunnen leveren aan de ondersteuning c.q. stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk.

Eigen e-mobiliteits laboratorium in Turijn

Het project zal worden uitgevoerd bij Terna. Op het terrein van de energieleverancier in Turijn komt een eigen technisch laboratorium dat is gespecialiseerd in e-mobiliteit. Daarnaast zal er vanuit het project een haalbaarheidsonderzoek worden gedaan. Hierbij zal worden onderzocht in hoeverre of het haalbaar is om binnen de Mirafioni fabrieken van de Fiat Chrysler groep in Turijn een demonstratie wagenpark samen te stellen. „De samenwerking met Terna maakt deel uit van een reeks aan projecten van onze onderneming, die de elektromobiliteit moeten bevorderen.“, zegt Pietro Gorlier, directeur Europa van FCA. V2G-technologie is een mogelijkheid om de uiteindelijke kosten onder de streep voor de elektrische rijder te drukken en echt een manier om bij te dragen aan duurzaamheid en de capaciteit van het elektriciteitsnet te verbeteren.

Presentatie 2020 in Genève

Eindelijk worden er nu ook door de Italiaans-Amerikaanse fabrikant maatregelen getroffen op het gebied van elektrisch rijden. Dit nadat een miljardendeal inzake een fusie met Renault -voorloper op het gebied van e-mobiliteit- is afgeketst. Afgelopen juli werd bekend dat Fiat-Chrysler in totaal 700 miljoen euro gaat investeren in een productielijn voor de elektrische Fiat 500. Vanaf april 2020 zouden in Mirafiori per jaar 80.000 stuks e-500 van de band moeten rollen, waarbij de productiecapaciteit, indien nodig, nog verder kan worden uitgebreid. Reeds eerder is aangekondigd dat de eerste vol elektrische Fiat 500 op de Autosalon van Genève in 2020 zal worden gepresenteerd.

De Fiat 500 is sinds 2007 al diverse malen vernieuwd en nog steeds heel populair. In Amerika wordt er sinds 2013 ook al een elektrisch model aangeboden. De inmiddels overleden groepsdirecteur Sergio Marchionne deed ten aanzien van dit elektrische model de navolgende markante uitspraak: „Ik hoop dat hij niet wordt gekocht. Want telkens als ik er een verkoop, kost het mij 14.000 dollar.“ Met de nieuwe versie zal Fiat naar we aannemen de kostenstructuur beter in de hand hebben.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven