Test Rolls-Royce Spectre: ongeëvenaard comfort en nog gesubsidieerd ook

Terwijl de regen loodrecht uit de hemel valt en het vies koud is, kon e-Drivers als eerste medium in Nederland met de Rolls-Royce Spectre rijden. Een spectaculaire ervaring, in elke opzicht.

Neem het ons niet kwalijk

Eleanor, de bevallige dame die boven de volstrekt nutteloos grille van de elektrische Spectre fier de wind trotseert, staat bij ’s werelds eerste elektrische Rolls-Royce lichtjes voorovergebogen. Hetgeen de schrijver van dit verhaal deed besluiten daar iets ordinairs over te zeggen in de begeleidende video. Niet passend bij de grandeur van Rolls-Royce, evenmin bij die van een e-Rolls-Royce. Neem het ons niet kwalijk. Bij zo veel hand gebouwde elegantie, historie en perfectie, ontstaat er klaarblijkelijk drang om plat gedrag te gaan vertonen.

Beter dan een twaalfcilinder

Voor we in de rijervaring van deze enorme schoonheid duiken, gaan we eerst even een stap terug in de tijd, naar de wortels van het prestigieuze merk. De geschiedenis van Rolls-Royce is doordrenkt van traditie en vakmanschap. Het begon allemaal in 1904, toen Charles Rolls en Henry Royce de handen ineensloegen om een merk te creëren dat synoniem zou worden met luxe en kwaliteit. Ze waren vastbesloten om de beste auto’s ter wereld te bouwen. In die tijd stond Rolls-Royce al bekend om zijn verfijnde motoren en compromisloze aandacht voor detail. Het was een Rolls-Royce die ooit de bijnaam “The Best Car in the World” kreeg, en die reputatie is tot op de dag van vandaag behouden gebleven. Maar het was in die begin dagen dat Charles Rolls de kans kreeg in een Columbia Electric te rijden, en hij stelde destijds al vast dat zo’n elektrische aandrijflijn eigenlijk de beste vorm van voorstuwing was; beter dan zo’n ‘pruttelende’ twaalfcilindermotor. Nu, zo’n 120 jaar later is het dan eindelijk zo ver. De elektrische Rolls-Royce is een feit.

Elk nieuw model Rolls-Royce heeft een elektrische aandrijflijn

Dat in de Spectre een beetje BMW is verwerkt, ligt voor de hand. Rolls-Royce is onderdeel van de BMW Group. En dus zit de i7-aandrijflijn in de Spectre. Een 102 kWh accu (netto) en twee elektromotoren die een totaal van 585 pk. Da’s geen baanbrekende hoeveelheid kracht, maar wel voldoende. En voldoende, dat moest het altijd zijn in een Rolls. De Spectre hoeft geen misselijkmakende sprintprestaties leveren. Daarvoor kun je bij Tesla terecht. Comfort, gerieflijkheid, verfijning, oftewel, een Rolls-Royce op zijn best, daar gaat het om. Vanaf het moment dat je in de auto stapt, voel je een onmiskenbare aura van luxe en exclusiviteit. De Spectre straalt een tijdloze elegantie uit met zijn vloeiende lijnen en iconische grille, die als een moderne interpretatie van de klassieke Rolls-Royce-styling fungeert. En die grille blijft. Ook al huist er geen V12 meer achter. Alle toekomstige nieuwe modellen van Rolls zullen elektrisch zijn en allemaal zullen ze die enorme grille houden.

Meesterwerk van balans en comfort

Het is dus niet per se de snelheid waarmee de Spectre indruk maakt, maar vooral de manier waarop hij die snelheid levert. Het gaspedaal indrukken voelt als het activeren van een geheimzinnige krachtbron die de auto moeiteloos vooruit stuwt. De acceleratie is zijdezacht en krachtig, een ervaring die doet denken alsof je zweeft op een wolk van luxe. En die neus komt heerlijk een klein stukje omhoog, zoals alleen Rolls-Royce’s dat doen. Fijn dat je Eleanore dan iets beter kunt zien. De luchtvering, vierwielbesturing, actieve dempers en meer innovatieve snuisterijen lezen de weg, wat zorgt voor een ongeëvenaarde soepelheid. Zelfs als je over hobbelige wegen rijdt, blijft de Spectre een meesterwerk van balans en comfort.

Drawbar als vergrendeling

Zoals elke Rolls is ook deze Spectre de topklasse der verfijning. Het interieur is een oase van rust en luxe, waar de drukte van de buitenwereld wordt buitengesloten op het moment dat je deur sluit. Die deur valt overigens in een drawbar. Voor wie niet weet wat een drawbar is. Daarmee wordt de balk bedoeld waarmee de linker en rechter kasteeldeur wordt vergrendeld. De twee zijportieren van de Spectre zijn zo enorm dat er een soort haak over een knobbel valt, zodat de deuren bij een aanrijding op z’n plek blijven. Maar het woord ‘haak’ en ‘knobbel’ klinken erg eenvoudig, dus heeft Rolls-Royce voor ‘drawbar’ gekozen. Leuk is de klank die ontstaat als je een richtingaanwijzer activeert; hetzelfde als je hoort wanneer je met je nagel tegen het stalen ventilatierooster tikt. En ja, Mark Court heeft natuurlijk weer de artistieke pennestreep langs de zijkant getrokken, zoals alleen hij dat kan.

Naar wens met 12000 sterren

Wat elke Rolls onderscheidt van andere luxe limo’s, is de sterrenhemel. Stel je voor dat je ‘s nachts onder een adembenemende sterrenhemel ligt, terwijl je comfortabel achterover leunt in de luxueuze zetels van de Rolls-Royce. Elk sterretje in het plafond is met de hand vervaardigd, naar keus zo dat de sterrenhemel van een specifieke datum en locatie wordt weergegeven. Met naar wens af en toe een vallende ster. Maar nu zitten ook de deurpanelen vol sterren en zelfs een deel van dashboard, met een totaal van 12.000 exemplaren. Ongeveer, we hebben het niet nageteld. Nog wat gekke wetenswaardigheden. Elke Spectre wordt geleverd met een paraplu die discreet in de deur is ingebouwd, da’s bij velen bekend. Steek je de paraplu na gebruik nat terug in de zijkant van het portier, dan neemt een sensor dat waar, en droogt een ventilator de paraplu vervolgens.

En dat allemaal zonder BPM-heffing

Een Spectre is meer dan alleen een auto, ook meer dan alleen een elektrische auto; het is een symbool van status en succes. Het is de keuze van wereldleiders, captains of industry, voetballers en dj’s, het is een auto die respect afdwingt, waar de geslaagdheid vanaf spat. En waar je bovendien een lekker klots subsidie op krijgt. Er zit namelijk geen BPM op de Spectre. En dat maakt een voordeelprijsje van 396.275,- euro. Nou is er de afgelopen decennia nimmer een standaard Rolls-Royce geleverd en nu aan deze Spectre dus wat financiële hulp vanuit Den Haag plakt, kliederende de clientèle lustig los in de optielijst. En het mooie is dat in een wereld van steeds evoluerende technologie en veranderende smaak deze elektrificatie Rolls-Royce trouw is aan zijn erfenis van vakmanschap en elegantie. Maar nu de V12 ter ziele is, ten faveure van de elektrische aandrijflijn is de mate van comfort en gerieflijkheid wederom naar een hoger niveau gegaan.

Tekst Werner Budding, camera Rob Stelman

Vorig artikelStedelijke leveringen worden groener en efficiënter met elektrische Cargobike van Ligier Professional
Volgend artikelRenault 5 E-Tech Electric: waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in