Speedtest Oberhausen Straight – Hoe hard gaat de Tesla Model S Plaid?
Onlangs reden we met de Model X Plaid. Je weet wel, de elektrische SUV met het vermogen van een hypercar. Inmiddels is ook de Model S met drie elektromotoren leverbaar in Nederland, als Plaid dus.
Indrukwekkende specs
Het leek ons dan ook aardig om eens na te gaan of de S Plaid zijn beloofde 322 km/h haalt. Als je je bij Tesla laat informeren, dan zie je als eerste ‘600 km’ rijbereik, ‘0-100 km/h in 2,1 s’, ‘1020 pk’ en ‘322 km/h’ staan.
Die sprint naar 100 km/h in een spectaculaire 2,1 seconden geloven we. Hebben we ook even geprobeerd, uiteraard in Drag Mode, al was het maar omdat het centraal geplaatste scherm achter het halve stuurtje dan epilepsie veroorzakend begint te knipperen, met het Plaid-logo.
Op amper opgewarmde banden haalden we 2,3 seconden, dus de S Plaid zal zijn opgegeven sprintsnelheid zeker halen bij de juiste buitentemperatuur en een voldoende volle accu die juist is geconditioneerd. Die beloofde 600 kilometer rijbereik op een volle accu zal vast ook lukken, mist je geen gebruik maakt van zijn performance kwaliteiten. Gewoon rustig met het verkeer mee kabbelend haal je afstanden in de Tesla Model S die overeenkomen met het rijbereik van een vergelijkbare benzineauto.
Of de Plaid werkelijk 1020 pk heeft, zal een rollenbanktest moeten uitwijzen. Maar het valt vermoedelijk niet mee om een testbank te vinden waar het vermogen van een vierwielaangedreven auto met meer dan 1000 pk op kan worden gemeten. En dus vroegen we ons af of die 322 km/h erin zit. We reden namelijk niet eerder zo hard met een elektrische auto.
Als je een bink bent
Bij het ophalen van de Model S werden we echter ruw uit onze droom gewekt. De sympathieke en kundige woordvoerder van Tesla Nederland geeft aan dat de eerste S-en als Plaid een top hebben van 282 km/h: “er komt een hardware update aan, die omvat andere remmen, met schijven van keramische materiaal.”
Dat hardware pakket heeft in Amerika een prijs van 20.000 dollar, maar is voorlopig niet beschikbaar. De vraag is of het op een bestaande Plaid kan worden gemonteerd, of alleen beschikbaar komt op nieuw afgeleverde versies. Wanneer het pakket beschikbaar is, blijft vooralsnog onduidelijk.
En dus voeren we onze snelheidstest uit met een Tesla Model S Plaid die zijn snelheid afschudt met normale stalen schijven. Die remt op zich prima, niet bijzonder ‘bijterig’, wel afdoende om vertrouwen te creëren. Overigens beweegt Tesla inmiddels een beetje mee met de vraag en kritiek van consumenten, hetgeen in het verleden nauwelijks gebeurde. Het toch wat bijzondere Yoke-stuur kun je namelijk sinds kort laten voor wat het is, om gewoon voor een conventioneel, dus rond stuur gaan. Of als je een bink bent, en toch wel voor het halve stuur kiest, maar na verloop van tijd blijkt dat je er niet aan kunt wennen, dan kun je je X of S Plaid alsnog van een rond stuur voorzien; kost zo’n 900 euro.
Autobahn
Goed, op naar het Oberhausen Straight. Duitsland dus. Nou hebben we daar in het verleden vaak de topsnelheid van testauto’s geprobeerd te verifiëren. Om diverse redenen: het mag daar (da’s de belangrijkste reden), het is niet al te ver van Nederland en er zitten voldoende rechte stukken in dat deel van de Autobahn. En dan nog was het destijds vaak wachten, rustig rijden, om een geschikt moment uit te kiezen, veilig en doeltreffend.
Met de Plaid en zijn 1020 pk heb je niet eens zo’n lang leeg stuk nodig, de Tesla knalt namelijk met een krankzinnige vaart in de richting van zijn limiet. Dat verliep zo: de snelweg was leeg, dus het rechterpedaal kon helemaal naar beneden. Van 100 naar 200 km/h duurt een paar seconden, en daarna neemt de versnelling amper af. Bij de meeste elektrische auto’s is de snelheidstoename er een beetje af als je op een dergelijk hoog tempo probeert te versnellen. De Plaid met zijn drie elektromotoren, die zijn voorzien van carbon en dus lang hoge toerentallen kunnen vasthouden, blijft versnellen.
Ongelofelijk, wat een krankzinnige snelheid zit er in deze Tesla; het gaat je voorstellingsvermogen riant te boven. Maar bij 267 km/h was de koek toch op. De speedlimiter maakte er gewoon heel gemakkelijk een einde aan, bij 267 km/h. Wat heel hard is, zeker ook voor een elektrische auto.
Wat bleek, de Plaid wil best de toegift geven tot 282 km/h, maar dan moet de Track Modus zijn ingeschakeld en de accu moet meer dan voldoende vol zitten. Wij reden met een SOC van 29%, hetgeen zo’n topspeedrun in de weg zit. In de circuitstand Track Mode gaat de boel nog wat verder op scherp, schakelt het ESP in een slaapstand (niet helemaal uit, wel deels), maar deze stand functioneert alleen als de accu voldoende vol zit. En daar ging het mank bij ons.
Disclaimer*
We kunnen dus stellen dat een Tesla Model S Plaid serieus hard gaat, of het nou om sprintjes vanuit stilstand gaat, om tussensprints van 150 naar 250 km/h (er zijn niet veel auto’s die deze tussensprint sneller afraffelen) en de top is zeker indrukwekkend. Maar die 322 km/h is vooralsnog niet mogelijk, en we weten nu ook dat je niet binnen het complete accubereik op de Duitse Autobahn af en toe de topsnelheid kunt aantikken. Dat gaat alleen als de accu voor meer dan de helft vol is. En bij dit soort snelheden is zo’n goed gevulde accu natuurlijk van korte duur.
Afijn, een indrukkende auto, de Model S Plaid. Breed getalenteerd, want afdoende comfortabel, razendsnel, en inmiddels steekt de Model S ook gewoon echt goed in elkaar. Nu is het verder even wachten, tot het hardware pakket leverbaar is op de Model S. En wij zijn natuurlijk niet de beroerdste om deze test opnieuw te doen zodra de Model S Plaid met betere remmen en de rest van het hardware pakket beschikbaar is. Dan zorgen wij voor een goed gevulde accu…