zondag, 26 mei, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsTest Mini Countryman SE: geslaagde evolutie van een icoon

  Test Mini Countryman SE: geslaagde evolutie van een icoon

  De Mini Countryman, het grootste model van Mini, stapt zijn derde generatie binnen met een opmerkelijke transformatie die hem zowel ruimer als milieuvriendelijker maakt. De nieuwste editie van het iconische voertuig, die de elektrische revolutie met stijl omarmt, heeft mij, net als velen anderen, positief verrast.

  Een ode aan innovatie en stijl

  Vanaf het eerste gezicht is duidelijk dat de nieuwe Countryman trouw blijft aan het onmiskenbare Mini-design, maar dan met subtiele updates die hem fris en modern maken. Ondanks zijn aanzienlijke groei in afmetingen – zes centimeter in hoogte en dertien centimeter in lengte – behoudt de Countryman zijn iconische Mini-charme, nu verrijkt met de nieuwste technologieën. Het herontworpen exterieur is een geslaagde mix van robuustheid en elegantie. Details zoals de nieuwe achthoekige grille, de verticale LED-lichtclusters aan de achterzijde, het contrasterende dak en de heldere LED-koplampen zonder chromen omlijsting, versterken de stijlvolle verschijning van de nieuwe Countryman.

  Meer ruimte, meer comfort, meer dan ooit een familieauto

  De nieuwe generatie Countryman is niet alleen qua uiterlijk geëvolueerd, maar ook in ruimte aanzienlijk gegroeid. Met afmetingen die hem in de buurt brengen van een middenklasse SUV, biedt de Countryman nu verrassend veel been- én hoofdruimte, zowel voorin als achterin. Dit maakt hem ideaal voor gezinnen die op zoek zijn naar een veelzijdige auto die zowel in de stad als op lange ritten comfort biedt. De bagageruimte, variërend van 460 tot 1.450 liter met neergeklapte achterbank, laat ook niets te wensen over. Hoewel een frunk ontbreekt, is er een handige opbergplek onder de dubbele bodem van de bagageruimte voor de laadkabels. De Countryman heeft indrukwekkend aan formaat gewonnen, zowel van buiten als van binnen – en daarover zal niemand klagen.

  Innovatie van binnen

  Het interieur van de Mini Countryman springt in het oog met het grote ronde OLED-touchscreen, dat een moderne draai geeft aan het klassieke Mini-design. Dit centrale punt regelt een scala aan entertainment- en comfortfuncties, en stelt je in staat de sfeer van het interieur aan te passen aan je humeur. Een bijzondere functie is de mogelijkheid om via de Mini App een persoonlijke achtergrond voor het scherm in te stellen, en zelfs te ‘scratchen’ op muziek van Spotify, een primeur voor mij. Met het commando “Hey MINI” wordt het bedienen van diverse functies vereenvoudigd. Deze Persoonlijke MINI Assistent optimaliseert routine taken, zoals het automatisch openen van het raam bij het binnenrijden van een parkeergarage, op basis van GPS-data.

  Geavanceerde assistentiesystemen zijn ook aan boord. Naast automatische Active Cruise Control, ondersteunt de Steering en Lane Assistant, deel van het Driving Assistant Plus pakket, bij het handhaven van de rijstrook. Geavanceerde assistentiesystemen zijn ook aan boord. Naast automatische Active Cruise Control, ondersteunt de Steering en Lane Assistant, deel van het Driving Assistant Plus pakket, bij het handhaven van de rijstrook. Voor het eerst in dit model omvat de optionele Driving Assistant Professional Level 2 assistentiesystemen voor semi-autonoom rijden, waarmee veilig van rijstrook gewisseld kan worden bij snelheden vanaf 80 km/u. Volledig hands-off autonoom rijden is tot 60 km/u, maar dat is vanuit wetgeving in Nederland (nog) niet toegestaan.

  Rijden met plezier: de essentie van Mini behouden

  Op de weg bewijst de Countryman SE ALL4 trouw te blijven aan zijn Mini-genen. Het onderstel nodigt uit tot spelen, terwijl het accupakket laag in de auto voor een stabiele wegligging zorgt. De SE ALL4 biedt een balans tussen sportiviteit en comfort, met een directe besturing en een onderstel dat voldoende stevig is om het dynamische karakter van de auto te benadrukken zonder in te boeten op rijcomfort. De Mini Countryman deelt zijn technologie en elektrische aandrijflijnen met de BMW iX1 en iX2. Het basismodel ‘E’ is uitgerust met een krachtige elektromotor op de voorwielen, die 150 kW (204 pk) en 250 Nm levert, waarmee de auto in slechts 8,6 seconden van 0 naar 100 km/u kan accelereren. De SE-versie beschikt over twee motoren, één op elke as, die samen 230 kW (313 pk) en 494 Nm produceren, waardoor deze versie in slechts 5,6 seconden de 100 km/u bereikt. Beide uitvoeringen zijn voorzien van een 66,5 kWh accu, met een effectief bruikbare capaciteit van 64,6 kWh, wat resulteert in een bereik van maximaal 462 km voor het model E en 432 km voor het krachtigere SE-model. In het geval dat de accu leeg is, biedt het voertuig een maximale laadcapaciteit van 130 kW, wat betekent dat het ongeveer een half uur duurt om de accu van 10% tot 80% op te laden.

  Prijzen Mini Countryman E/SE 2024

  De Mini Countryman betreedt de Nederlandse markt met een elektrische instapversie, de ‘E’, geprijsd vanaf €43.490. Dit voorwielaangedreven model kwalificeert zich nog voor de SEPP-subsidie. De vierwielaangedreven variant, de Countryman SE, die wij hebben getest, kent een meerprijs van €6.000 en start vanaf €49.490. Hoewel deze initiële prijs hoog mag lijken, biedt de SE ALL4, in vergelijking met de even krachtige, maar op benzine rijdende JCW-variant, een aanzienlijke besparing. Dit maakt de overstap naar elektrisch rijden zowel milieubewust als economisch aantrekkelijk. De nieuwe elektrische Countryman combineert rijplezier, stijl en duurzaamheid op een manier die zowel trouw blijft aan het Mini-erfgoed als een significante stap voorwaarts markeert in de wereld van elektrisch rijden. Bravo, Mini, bravo!


  Tekst: Marc Verweij

  Gerelateerd

  1 REACTIE

  1. Daar zijn de meningen denk ik over verdeeld. Wat is precies die ode dan? De oorspronkelijke Mini Cooper werd ontworpen als een betaalbare, compacte auto die efficiëntie en wendbaarheid combineerde met een opvallend ontwerp, dat laatste hebben het origineel en deze gemeen. Het idee was om een auto te creëren die geschikt was voor stedelijk gebruik en gemakkelijk te parkeren was in krappe ruimtes.

   Wat mij betreft dus niet echt een evolutie, zeker niet voor die vraag prijs ….

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  Europese automarkt in april: EV’s maken een comeback, hybride blijft populair

  De Europese automarkt leek begin dit jaar even in het slop te raken, maar de cijfers van april 2024 laten een ander beeld zien. Met een groei van 13,7% in nieuwe autoregistraties ten opzichte van april 2023 is er weer sprake van een positieve trend. Auto’s met een hybride en volledig elektrische aandrijving winnen onverminderd aan populariteit.

  e-Videos