Test BMW iX1 xDrive30: Eindelijk, een EV die goed stuurt

De vorige BMW X1 was geen groots designhoogtepunt, de X2 spat evenmin van het netvlies. Maar deze nieuwe X1 mag er weldegelijk zijn, oogt als een gekrompen X5 en als bonus is het een heerlijk rijdende auto.

Goede schokdempers

Nou is het niet zo dat alle EV’s rijden als een draak. Maar de extra kilo’s die de flinke accupakketten met zich meebrengen en het feit dat de focus tijdens de ontwikkeling vaak op actieradius heeft gelegen en minder op superieure rijeigenschappen, maakt dat een elektrische auto met wat dynamiek in zijn karakter er meteen uit springt. Deze X1 rijdt precies zoals je van een BMW mag verwachten, ondanks dat ‘ie ook een kleine twee ton weegt. Dat zit ‘m in een aantal factoren. Ten eerste staat de iX1 op een stel puike dempers, die alle kilo’s, ook in snel genomen bochten vol oneffenheden, makkelijk onder controle kunnen krijgen. Je moet het rijgedrag van de BMW serieus onder de loep nemen, alvorens daaruit naar boven te kunnen halen dat je met een elektrische auto onder weg ben.

Stuurmansauto

Doordat de iX1 een SUV-achtige is, ervaar je binnenin wat meer hoofdruimte. Je kunt jezelf op een voldoende diepe zitpositie trakteren en je zit op heerlijke stoelen, die goede zijdelings steun bieden. Overigens is het opvallend dat de achterbank in de iX1 niet verschoven kan worden in lengte, terwijl bij de versies met verbrandingsmotor dat wel kan. Natuurlijk heeft de nieuwe X1 ook het gebogen dubbele beeldscherm, dat zich goed laat aflezen. Doordat dit scherm in zo’n beetje elk model van BMW is te vinden, lijken de auto’s van binnen steeds meer op elkaar. Prettig is het stuurwiel met de lekker dikke rand. Gewoon een auto waarin de liefhebber van fijn autorijden aan zijn trekken komt.

Bijna even duur als een iX3

Ook BMW heeft wat issue’s met het leveren van de auto’s. Bestel je een plug-in X1, dan moet je tot minimaal volgend jaar wachten. Kies je deze iX1, dus de volledig elektrische versie, dan ben ergens na oktober dit jaar aan de beurt. Helemaal ‘voor de geef’ is de iX1 niet. De basisprijs start met 56.568,- euro, de testauto ging daar flink overheen. Voorzien van allerlei lekkers kwam die aan ruim zeventig mille. Je kunt het zo gek maken als je wil bij BMW. En dus ook bij de X1. Daarmee sluit een goed gevulde iX1 qua prijs aan bij een kale iX3. Die iX3 heeft overigens een flink betere actieradius. Met de 68 kWh accu in de iX1 haalden we een goede 350 kilometer, terwijl 440 kilometer in de opgave staat. Van het snelladen waren we niet echt onder de indruk. Hoewel de iX1 wel zijn opgegeven 130 kWh haalt, maar al voor 50 procent SoC zakt de snelheid van het laden al af.

Vooralsnog alleen met vierwielaandrijving

Voorlopig valt er niets te kiezen qua aandrijflijn bij de iX1. De accu meet 68 kWh, de aandrijflijn is 313 pk sterk en je hebt altijd vierwielaandrijving. Het lijkt logisch dat BMW later met een versie met louter voorwielaandrijving komt, die dan een iets scherpere prijs krijgt. En als je deze techniek graag wenst in een ander model, dan is het wachten op de nieuwe elektrische Mini, die later dit jaar op de markt komt. Deze staat ook op het zogenaamde UKL-platform. De Mini zal wel flink korter zijn dan de 4,50 meter lange iX1.

Tekst Werner Budding, camera Rob Steltman

 

Vorig artikelKabinet investeert meer dan 600 miljoen in subsidies en laadinfrastructuur
Volgend artikelLucid Gravity wordt al op de openbare weg getest

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in