Test BYD Dolphin: Ook voor de privérijder

De Europese auto-industrie biedt de kostenbewuste privé-rijder niet al te veel keus in betaalbare elektrische auto’s. Ja, aangekondigd zijn er zat, zoals de Volkswagen ID.2. Maar BYD duikt nu al slim in dat gat, met de Dolphin, die eind dit jaar in Nederland in de verkoop gaat en waar e-Drivers.com al mee heeft kunnen rijden.

Hoewel, rijden, we hebben er bepaald geen roadtrip mee gemaakt. Net als de test met de Seal, elders te vinden op deze site, speelde de rit met de 4,29 meter lange Dolphin af op Parcmotor Castelloni; een Spaans circuit. Klaarblijkelijk zijn Chinese fabrikanten nogal angstig aangelegd, want veel meer dan een aantal slalomtestjes werd ons niet gegund. Maar goed, de basiskarakteristiek hebben we daar wel uit kunnen herleiden. De voorwielaangedreven Dolphin voelt vooral erg comfortabel aan. Zijn 204 pk sleuren behoorlijk aan de voorwielen als je er volop van gebruikmaakt. Een elektromotor levert nou eenmaal direct en relatief veel kracht, iets dat bij een voorwielaangedreven auto direct voelbaar is in de besturing.

Vanaf 30 mille

Eerst even kijken naar de prijzen. Rond de dertig mille zijn er in Nederland, zoals gezegd, niet al te veel elektrische auto’s verkrijgbaar. Renault levert een Zoe, MG de MG4 en Volkswagen heeft beloofd ergens in 2025 de ID.2 in de showroom te hebben. Peugeot verkoopt een elektrische 208 en Opel een Corsa met dezelfde aandrijflijn, Nissan een Leaf, maar die zijn duurder en vooral op de Peugeot zit behoorlijk wat levertijd. BYD belooft een prijsrange van tussen de 30 en 40.000 euro, waarbij het belangrijk is te weten dat die basisprijs niet geldt voor de versie met 60 kWh accu. Met die auto reden wij. Dankzij 204 pk is hij vlot zat en zit er een rijbereik in van 427 kilometer, op papier. De prijs van deze versie ligt vermoedelijk dicht bij de 40.000 euro. Hoe het precies zit, weten we later dit jaar.

Met Blade accu

De Dolphin staat op dezelfde basis als de al in Nederland aangeboden BYD Atto. Hierin huist het Blade-accu pakket. Binnenin is alles iets eenvoudiger uitgevoerd dan in de Atto. Gebleven is het kantelbare multimedia scherm. De buitenzijde van de Dolphin oogt een tikkeltje bedaagd, beetje als een Opel Ampera-e. Dan ziet een Volkswagen ID.3 er net wat dynamischer uit. De ruimte die de Dolphin biedt, is overeenkomstig met die van een Nissan Leaf.

Niet grensverleggend

Qua laden verzet de minst kostbare BYD de bakens bepaald niet. Aan een snellader komt hij aan 88 kW, aan een thuispaal is 11 kW het maximum. Op een volgeladen 60 kWh accu haalt de Dolphin op papier 427 kilometer rijbereik. Dat zijn allemaal redelijke cijfers, zonder werkelijk te excelleren, wat overigens ook niet echt gaat bij een ‘betaalbare’ EV. Elektrische auto’s met een hoge prijs zijn vaak voorzien van innovatieve systemen, simpelweg omdat de desbetreffende autofabrikant bij zo’n auto meer financiële vrijheid heeft gehad bij de ontwikkeling. Reken voorlopig bijvoorbeeld niet op een betaalbare EV met een 800 Volt laadinfrastructuur voor minder dan 30 mille. Waar de Dolphin het van moet hebben zijn goede garantievoorwaarden, een nette basisprijs, degelijke rijeigenschappen en een volwaardige uitrusting. Later dit jaar volgt een uitgebreide rijtest van de BYD Dolphin.

Tekst Werner Budding

Vorig artikelUltieme elektrische luxe in de Mercedes-Maybach EQS 680 SUV
Volgend artikelVolta Trucks start de serieproductie van de Zero

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in