Volkswagen ID.3 bereik

Rustig rijden met de VW ID.3 loont: 531 kilometer met één acculading

De ID.3, de eerste Volkswagen die als volledig elektrische auto is ontworpen, heeft een goede indruk achtergelaten bij de Zwitserse “hypermiler” Felix Egolf. Hij mocht de ID.3 tijdens een langeafstandsrit proberen, waarbij hij met één acculading een afstand van 531 kilometer aflegde.

De term hypermiling komt oorspronkelijk uit de VS en betreft het rijden van in serie geproduceerde voertuigen met een maximale efficiëntie en zuinigheid. Deze rit, van Zwickau naar het Zwitserse Schaffhausen, is aanzienlijk langer dan het officiële rijbereik van 420 kilometer (WLTP). Dat rustig tijden loont, bewijst Felix met deze rit waarin hij met een standaard ID.3 1st Pro Performance met 58 kWh accureed. Hij reed gewoon over openbare wegen en maakte ook gebruik van snelwegen. Hierbij was 44 procent snelweg en 56 procent een normale weg. De gemiddelde snelheid bedroeg 56 kilometer per uur en de rit van Zwickau naar Schaffhausen nam ongeveer 9 uur in beslag.

Rijstijl van grote invloed op stroomverbruik

Om een zo groot mogelijk rijbereik te realiseren ben je niet alleen afhankelijk van de techniek. De rijstijl heeft ook een heel grote invloed. Felix heeft bijvoorbeeld herhaaldelijk vroeg gas terug genomen om de ID.3 uit te laten rijden. Ook maakte hij op de snelweg soms gebruik van de slipstream van voorgaande vrachtwagens. Zo bereikte hij een veel grotere actieradius, ondanks het feit dat hij een cameraman en de nodige technische apparatuur aan boord had, in totaal ongeveer 250 kilogram.

Om energie te besparen werden stroomverbruikers zoals navigatie, dagrijverlichting, radio en ventilatie gedeeltelijk of permanent ingeschakeld. Hierdoor wist Felix het stroomverbruik te verminderen tot 10,9 kWh/100 km. Standaard verbruikt de ID.3 veel meer, namelijk 15,4 tot 14,5 kWh/100 km.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven