Skoda Enyaq iV elektrische SUV

Skoda Enyaq iV komt in vijf aandrijvingsvarianten en heeft een bereik tot 500 kilometer

Skoda presenteert op 1 september de Enyaq iV, de eerste volledig elektrische SUV van het Tsjechische merk. Dit model moet het begin zijn van een nieuw tijdperk voor Skoda. Dat kun je ook zien aan het ontwerp van de Enyaq iV, waar weinig te bekennen is van de bescheidenheid die de andere Skoda-modellen kenmerkt.

Actieradius tot 500 kilometer

De modellen van Tsjechische fabrikant, die al tientallen jaren onderdeel van de Volkswagen Group is, onderscheidden zich doorgaans niet door hun sensationele design. Dat is bij de Enyaq iV ook niet bepaald het geval maar het lijnenspel oogt in ieder geval beduidend expressiever. De Enyaq iV wordt de eerste Skoda op basis van het MEB-platform van de Volkswagen Groep. Dit wordt volgens de fabrikant gecombineerd met een grote ruimtelijkheid en duurzaam rijplezier.

Dankzij krachtige accupakketten, banden met een lage rolweerstand en de (voor een SUV) relatief goede aerodynamica zou de Skoda Enyaq iV een rijbereik (volgens de WLTP-norm) tot 500 kilometer moeten bereiken.

Met zijn royale ruimte, een loungeachtig interieur en een bagageruimte van 585 liter is de Skoda Enyaq iV ideaal voor gezinnen en lifestyle-georiënteerde klanten die op zoek zijn naar een duurzame elektrische auto die geschikt is voor dagelijks gebruik, zegt Skoda. Kort voor de officiële lancering (op 1 september) onthulde Skoda enkele technische details.

Achterwiel- en vierwielaandrijving

De Skoda Enyaq iV zal verkrijgbaar zijn in vijf verschillende aandrijvingsvarianten en drie verschillende accupakketten. Zoals verwacht krijgen de instapmodellen van de Skoda Enyaq iV achterwielaandrijving. En hiermee gaan we terug naar eerste modellen van Skoda, die dat ook hadden. En ook die hadden de motor achterin. Maar dan moeten we toch enige decennia terug. Terug naar de Enyaq iV. Hiervan kun je ook krachtigere uitvoeringen bestellen. Deze hebben een tweede elektromotor aan de voorzijde, en brengen het koppel dankzij de vierwielaandrijving een stuk efficiënter op de weg over. En eindelijk zien we hier weer een elektrische auto met behoorlijke trekcapaciteiten. Afhankelijk van de gekozen uitvoering kan de Enyaq iV aanhangers tot 1200 kg trekken.

Vijf aandrijvingsvarianten voor de Enyaq iV

De Skoda Enyaq iV 50 is het instapmodel, met een accupakket van 55 kWh. Deze uitvoering heeft achterin een 109 kW elektromotor en een maximaal bereik van 340 km. De Enyaq iV 60 met 132 kW en een 62 kWh accu heeft een bereik tot 390 km. De Enyaq iV 80 heeft ook nog achterwielaandrijving maar dan een motorvermogen van 150 kW, waarmee hij dankzij het 82 kWh accupakket een bereik van 500 km heeft. Deze accu is ook te vinden in de twee modellen met vierwielaandrijving. Dat zijn de 80X en de vRS, met een vermogen van respectievelijk 195 kW en 225 kW. Het topmodel sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 6,4 seconden en bereikt een topsnelheid van 180 km/u. De maximale actieradius van de twee vierwielaangedreven modellen bedraagt 460 km.

volledig elektrische Skoda Enyaq iV

Snelladen met 125 kW

De Skoda Enyaq iV kan aan de DC-snellader met een laadvermogen tot 125 kW worden geladen. Hiermee kan de accu Enyaq iV in slechts 40 minuten van 10 tot 80 procent worden opgeladen. Opvallend is dat Skoda ook de mogelijkheid voor laden aan een conventioneel 230-volt stopcontact noemt. Het laadvermogen bedraagt dan 2,3 kW. Gelukkig kan hij ook aan de wandlader (of openbare laadpaal) worden aangesloten. Daarmee kun je de elektrsiche Skoda met een zeer acceptabele snelheid van 11 kW opladen.

Innovatief interieur van duurzame materialen

Skoda benadrukt dat de Enyaq iV een heel innovatief interieur krijgt. Dit geeft een compleet nieuw, ruimtelijk gevoel. Uiteraard is de auto uitgerust met alle moderne connectiviteits- en infotainmentoplossingen. De bestuurder beschikt over een centraal 13-inch display. Dit kan optioneel worden gecombineerd met een head-up display met augmented reality. Dankzij een permanente internetverbinding is de informatie in de displays altijd up-to-date. Bovendien gebruikt Skoda voor het eerst duurzame materialen voor het interieur. Er zijn middels de Design Selections zijn verschillende interieurs in verschillende kleuren en materialen beschikbaar.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven