Relax, dan leef je langer! Column door Maarten Hachmang

Zo af en toe hebben mensen de behoefte om vreselijk te mopperen en zich op te winden over wat anderen buiten hun invloed cirkel aan het doen zijn. Het concept klimaatakkoord is daar een uitstekend voorbeeld van.

Concept Klimaatakkoord

Toegeven, het visie- en ambitieloze akkoord geeft daar ook alle reden toe, zo kun je je onder meer afvragen waarom er nog maar 32% van de 100% ambitie uit het regeerakkoord over is om per 2030 elk nieuw voortuig emissieloos te verkopen. Waarbij er nog geen jaar geleden een duidelijke ambitie lag, is het ineens niet zo erg meer is dat er over elf jaar nog twee van de drie nieuw verkochte auto’s uitlaatgassen uitpruttelen. Of waarom er niets over scheepvaart of luchtvaart in het akkoord staat. Zo staan er veel voorbeelden in dit akkoord om ontzettend boos over te worden.

Invloed

Maar wat heeft het voor zin om over dat zwabberend beleid door te mopperen als je er bijna geen invloed op uit kunt oefenen?  Andere e-Xperts kunnen dat veel genuanceerder en veel beter.  Hetzelfde geldt voor de lobby van grote oliemaatschappijen voor waterstof in personenauto’s. Vanwege het niet-duurzame karakter is dat bij voorbaat kansloos, maar zolang het kabinet de oliemaatschappijen blijft steunen, zullen deze bedrijven de kansloze plannen met zwaard en fakkel blijven verdedigen omdat ze er zelf belang bij hebben.

Focus op je doel

Aan het eind van de dag moet je je afvragen of het gemopper een bijdrage heeft geleverd aan je doel. Nee? Stop er dan gewoon mee. Ga lekker bezig met zaken waar je wél invloed op kan uitoefenen. Waar je positieve energie van krijgt. Je kan bijvoorbeeld een blokkade op Twitter instellen voor #klimaatakkoord tweets. Maar het is makkelijker om gewoon een week geen social media te gebruiken. Of laat de televisie een weekje uit, en lees een boek of ga een bordspelletje doen met je kinderen. Het is niet erg om je ergens niet in te verdiepen of er (nog) geen mening over gevormd te hebben.  Dat doen al zoveel mensen, dat hoor je op een willekeurige verjaardag vanzelf wel.

Draagvlak

Het is veel makkelijker om gewoon niets van het kabinet te verwachten en het heft in eigen handen te nemen. Immers, als je niets van het kabinet verwacht dan kan het ook niet tegenvallen. Dus maak gewoon je eigen plannen en keuzes, wanneer het voor jou tijd is om je footprint te verkleinen. Het kabinet doet tenslotte ook gewoon waar het zin in heeft, en laat zich daarbij flink beïnvloeden door het draagvlak. Je hebt zelf veel meer invloed op dit draagvlak dan je denkt. Dus als genoeg mensen gewoon actie ondernemen in plaats van mopperen, dan komt het draagvlak voor die grote verandering vanzelf. En voor de mensen die denken; “zucht, daar heb je die naïeve optimist weer”  – Aangenaam!

Maarten Hachmang

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven