Blog

Laatste industrie nieuws

Lev deelauto Rotterdam

Rotterdam start project met Lev deelauto’s

In Rotterdam is gisteren een proef van start gegaan waarbij je kleine elektrische voertuigen kunt huren. Het zijn voertuigen die qua formaat en bouw overeenkomen met de bekende brommobielen. De Lev deelauto’s zijn bedoeld als vervanger voor de korte stadsritjes waar nu nog veel te vaak een normale auto voor wordt gebruikt.

De Lev is veel kleiner dan een normale auto. Hij neemt daardoor zowel op de weg als tijdens het parkeren veel minder ruimte in beslag. Met een lengte van 1,74 meter en een breedte van 1,03 meter passen er drie Lev’s op een normale parkeerplek. Evengoed biedt de Lev genoeg ruimte voor de gemiddelde rit in de stad. Je kunt er met twee personen in rijden en ook nog wat bagage meenemen. De beenruimte is wat beperkt maar daar wordt nog aan gewerkt. Net als een normale brommobiel rijdt ook de Lev maximaal 45 kilometer per uur. Je moet ermee op de weg rijden, dus niet op het fietspad, en over een rijbewijs beschikken. In feite is de Lev gewoon de welbekende Birò, een karretje dat we al langer kennen.

Enthousiast

Het is net als de deelfietsen en deelscooters een van de slimme oplossingen die Rotterdam inzet om bij te dragen aan een gezonde en bereikbare stad. Verkeerswethouder Judith Bokhove is enthousiast over de Lev: “De Lev kan goed stadsritjes met de auto vervangen. Zo hebben minder Rotterdammers een auto nodig die een groot deel van de tijd alleen maar geparkeerd staat. Op die parkeerplekken zie ik liever groen of ruimte om je fiets neer te zetten.” Ze verwacht veel van het initiatief. Het kan volgens haar een oplossing zijn voor de toenemende vervoers- en parkeerproblemen in de stad. “We willen het patroon van de mensen in Rotterdam veranderen van bezit naar het gebruik van deelvoertuigen. Dan blijft er veel meer plek open.”

Gratis parkeren

Op dit moment zijn er 30 Lev deelauto’s beschikbaar, vanaf augustus zijn dat er 120. Een ritje van een kwartier kost ongeveer 5 tot 6 euro. Je kunt ze huren van zeven uur ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds. In die periode er voortdurend een aantal mensen van Lev door de stad om onder meer batterijen te vervangen en op te laden en technische mankementen te verhelpen. De Lev deelauto moet wel binnen een bepaald gebied blijven. Dat gebied ligt ruwweg tussen de Kop van Zuid, Kralingen, Spangen en Blijdorp. Binnen dat gebied kun je gratis parkeren. Je kunt door middel van een app kijken waar de dichtstbijzijnde Lev staat. Het starttarief bedraagt € 1,00, vervolgens betaal je € 0,40 per minuut. Een rit van een kwartier komt dan neer zeven euro. Als je de rit wilt onderbreken bij bijvoorbeeld een winkel, kost je dat € 0,15 per minuut.

Ook in andere steden

“Als de proef succesvol is, rollen we die verder uit naar 500 tot 600 wagens”, zegt directeur Ytzen Zeilstra van Lev. “Lev streeft naar een leefbare stad met minder luchtvervuiling, minder files en meer groen. We hebben Rotterdam gekozen uit meer dan 20 Europese steden om het concept te testen”, vervolgt Zeilstra. Lev maakt deel uit van het Amerikaanse deelautoplatform Getaround. De Lev brommobielen moet binnen afzienbare tijd ook in andere Europese steden gaan rijden. “We zijn ook al ver met Hamburg, München en Berlijn”, aldus Zeilstra. “Die steden hebben ook te maken met ruimtegebrek en te veel uitstoot van gassen.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven