vrijdag, 26 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsProject Urcharge: halve straat mag met EV’s rijden

    Project Urcharge: halve straat mag met EV’s rijden

    In het kader van het project ‘Urcharge’ krijgen 49 huishoudens in een woonwijk in het Oostenrijkse Linz de beschikking over evenveel elektrische auto’s. Zij leveren hun auto’s met verbrandingsmotor tijdelijk in. Men wil hier de laadinfrastructuur testen en evalueren vanwege de in gang zijnde transitie naar elektrisch rijden.

    De helft van de bewoners van de Theresia-Brandl-Weg krijgt de beschikking over in totaal veertig exemplaren van de Renault Zoe en ook nog negen Nissan Leafs. Er worden ook wandladers geplaatst in de ondergrondse parkeergarages van de toekomstige e-rijders. “De demofase zal zes maanden duren”, zegt Gerald Mayrhofer van Linz AG, die samen met de Technische Universiteit van Wenen het Urcharge-project heeft geïnitieerd.

    ‘Zero Emission Mobility’

    “Het Oostenrijkse Klimaat- en Energiefonds heeft het onderzoeksproject ‘Zero Emission Mobility’ in 2018 aanbesteed”, aldus Mayrhofer. De focus ligt op e-mobiliteit. “De vraag hoe de laadinfrastructuur er in 2030 uit zal zien, paste perfect. Men neemt immers aan dat het aandeel van de elektrische auto’s tegen die tijd ongeveer 30 procent bedraagt.

    Wandladers

    De laadinfrastructuur aan de Theresia-Brandl-Weg zal bestaan uit maximaal 16 wandladers. Interessant is het om te zien wat er gebeurt er als er meerdere elektrische auto’s tegelijk worden opgeladen. Men wil onderzoeken of het beter is als iedereen een eigen stroomaansluiting voor de wandlader of moeten de laders centraal worden bestuurd. Om dit goed te kunnen monitoren doet men een beroep op specialisten van de Technische Universiteit van Wenen, Keba, Neue Heimat en ETA Environmental Management.

    Kosten

    Deze partners delen ook in de kosten. Het onderzoeksproject kost een miljoen euro, waarbij het Oostenrijkse Klimaat- en Energiefonds maximaal 420.000 euro bijdraagt. De vijf projectpartners betalen het verschil. Het demoproject met de huur van de Renault Zoe en de Nissan Leaf plus de installatie van de Keba-wandladers kost nog eens 300.000 euro. De projectpartners zijn er echter zeker van dat de bevindingen van het onderzoek veel meer waard zijn.

    Meer projecten

    Het is niet het enige project op dit gebied. We schreven al eerder over de Duitse Mobility Allee en ook in Oostenrijk zijn nog meer van soortgelijke projecten. De technische universiteit van Wenen is bijvoorbeeld ook bezig met een modelproef met 100 huishoudens. Hier onderzoekt met hoeveel elektriciteit de huishoudens precies gebruiken en wanneer. Ook daar wordt gekeken wat er gebeurt als er extra elektrische auto’s op het net worden aangesloten.

    Load management onontbeerlijk

    “Wat duidelijk is, is dat je voor een project als dit absoluut load management nodig hebt”, zegt projectmanager Jasmine Ramsebner. Professor Reinhard Haas voegt daaraan toe: “Als het laden centraal wordt geregeld, kan er tot 80 procent aan de infrastructuurkosten worden bespaard, bijvoorbeeld voor de muurkasten en hun aansluitingen. De reden hiervoor is dat de elektriciteitsaansluitingen dan niet dezelfde capaciteit als de afzonderlijke aansluitingen hoeven te hebben.

    Praktijktest

    De toekomstige e-rijders wachten met spanning op de praktijktest die zes maanden gaat duren. Ze zijn over het algemeen bijzonder toegewijd en erg nieuwsgierig. Sommige bewoners hebben al gevraagd of ze hun elektrische auto’s eerder kunnen ophalen. Frappant is hier dat men vaak zegt dat particulieren nog niet toe zijn aan elektrische auto’s. De nieuwsgierigheid en bereidheid van de deelnemers laat hier toch het tegengestelde zien. De deelnemers hebben nog wel de nodige vragen. Bijvoorbeeld hoe het zit met de stalling van hun eigen auto’s met verbrandingsmotor en of ze die misschien nog wel voor lange reizen mogen gebruiken. Ook is men benieuwd of de wandladers na afloop van de test in de ondergrondse parkeergarage blijven staan. Ook dat laatste geeft aan dat particulieren wel degelijk interesse hebben om elektrisch te gaan rijden en dat de aankoopsubsidie dus écht wel zin heeft.

    [advanced_iframe src=”https://www.nachrichten.at/nachrichten/videos/uvpiframe/?id=0213e77c-46ea-43dc-9782-fae9840bd29d&_FRAME=64″ width=”100%” height=”600″]

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos