volvo vervoer trein CO2

Volvo’s gaan zoveel mogelijk per trein naar de dealers

Volvo heeft zich voorgenomen om in 2025 de CO2-balans van elk Volvo-model over zijn hele levenscyclus met 40 procent te reduceren ten opzichte van het niveau van 2018. Daarom zijn er stappen gezet om het volledige wagenpark (deels) te elektrificeren. Maar ook in de logistiek kan er veel worden bereikt.

Uitstoot aanzienlijk verminderd

Zo zal Volvo in de toekomst de CO2-uitstoot in de logistiek aanzienlijk verminderen door het vervoer tussen de productiefaciliteiten en nieuwe autodepots te verschuiven van vrachtwagens naar treinen. Door steeds meer vrachtwagentransport te vervangen door vervoer per spoor kan men ook op deze manier heel wat uitstoot verminderen. Een voorbeeld hiervan is de invoering van spoorvervoer tussen de productievestiging in het Belgische Gent en een speciaal gebouwd depot in Noord-Italië. Dit heeft geleid tot een vermindering van de CO2-uitstoot met bijna 75%. Op een ander traject, van Gent naar een tweede depot in Oostenrijk, is de uitstoot sinds de overstap naar het spoorvervoer met bijna de helft verminderd.

“Stukje van de puzzel”

Javier Varela, Senior Vice President Productie en Logistiek bij Volvo Cars, licht het als volgt toe: “Toen we zeiden dat we de uitstoot in al onze activiteiten aanzienlijk wilden verminderen, meenden we dat. Ons logistieke netwerk is slechts één stukje van de puzzel, maar het is wel een belangrijk stuk”.

Ook van China naar Europa

Volvo is ook van plan meer gebruik te maken van het spoorvervoer in China en de Verenigde Staten. Volvo vervoert de auto’s worden al twee keer per week per trein van de productievestigingen in China naar de haven van Gent in België, zoals onderstaande video duidelijk maakt. Andere treindiensten leveren nieuwe Volvo-wagens aan regionale depots in China en Rusland. In de VS vervangen treinen nu al het equivalent van tientallen vrachtwagens per week, een aantal dat waarschijnlijk zal toenemen wanneer de volgende generatie van de XC90 in productie gaat.

Concrete maatregelen

Håkan Samuelsson, CEO en President van de Volvo Car Group, kondigde deze aanpak in oktober 2019 aan. Hij zei dat de directie “de bedrijven wil veranderen door middel van concrete maatregelen in plaats van symbolische toezeggingen”. Hij zei dat ze zouden kijken naar wat ze zelf in de hand konden houden. De ambities van Volvo Cars voor 2040 gaan verder dan het aanpakken van de uitlaatgassen door middel van uitgebreide elektrificatie. Het bedrijf is zich ervan bewust dat elektrificatie niet voldoende is om de impact op het milieu te verminderen. Daarom wordt de strijd tegen de koolstofuitstoot ook op alle gebieden in overweging genomen. In het productienetwerk, in de bedrijfsvoering, de toeleveringsketen en door middel van recycling en hergebruik van materialen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven