donderdag, 7 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsPiëch zet volgende belangrijke stap in ontwikkeling sportwagen met ongekend hoge laadsnelheid

  Piëch zet volgende belangrijke stap in ontwikkeling sportwagen met ongekend hoge laadsnelheid

  Piëch Automotive wil een elektrische sportauto op de markt brengen die tot drie keer sneller opgeladen kan worden. De sportwagen zou zoals eerder gemeld in vijf minuten tot 80% kunnen worden opgeladen. De startup van Anton Piëch zet een volgende stap en haalt de ontwikkeling van de accucellen naar Duitsland.

  Wie de naam Piëch bekend in de oren klinkt: dat kan kloppen. Anton is de zoon van de bekende voormalige Volkswagen topman Ferdinand Piëch. Maar nu over de auto. De Piëch GT, zoals de sportwagen gaat heten, moet niet alleen indruk maken qua design, prestaties en laadsnelheid maar ook geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Maar het bedrijf van Piëch legt de nadruk vooral wel op de (ongekend) hoge laadprestaties.

  Piëch GT elektrische sportwagen

  Opladen in vijf tot acht minuten

  De laadsnelheid wordt in principe door twee zaken bepaald: de maximale laadsnelheid van de auto, en het maximale vermogen dat de snellader kan leveren. De moderne 800 volt snelladers leveren maximaal 350 kW. Er zijn al een paar auto’s die die laadsnelheid van 350 kW benaderen, zoals de Porsche Taycan, Audi e-tron Gt, de Kia EV6 en Ioniq 5. Alleen halen die deze hoge laadsnelheid niet gedurende het hele laadproces. Het zijn eerder piekwaarden, dan constante waarden. Daardoor duurt het opladen tot 80% toch al gauw een minuut of 20, terwijl dat bij een constant hoge laadsnelheid dus veel sneller zou kunnen.

  Pouch-accucellen

  Voor de Piëch GT wel men zogenaamde ‘pouch’ accucellen gebruiken. Dankzij een innovatief thermisch beheer en een hele lage inwendige weerstand worden deze ook bij hoge laadstromen niet te warm. Ook bieden ze een bijzonder efficiënte regeneratie, waardoor ondanks een relatief kleine accucapaciteit een grote actieradius mogelijk is.

  Piëch GT elektrische sportwagen

  Laadsnelheid tot 900 kW?

  De accu van de Piëch GT kan aan een 350 kWh snellader in welgeteld 8 minuten worden opgeladen. Aan een door TGOOD ontwikkelde lader kan de accu zelfs in minder dan vijf minuten van 0 tot 80% worden opgeladen. Op de website van TGOOD zien we dat het hier snelladers van het Chinese Desten betreft. En dan is het rondje weer compleet, want op de website van Desten zien we weer de bekende informatie uit 2019 over de Piëch GT staan. Daar heeft men het ook over laadsnelheden tot 900 kW (piek) en toont men ook een testuitslag met die oplaadtijden van die 5 en 8 minuten.

  Volgende belangrijke stap

  In 2019 beschouwden we dat nog als toekomstmuziek. Maar die toekomst komt nu kennelijk toch dichtbij. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Piëch de pouchcellen nu niet langer in China, maar in Duitsland laat ontwikkelen én produceren. Piëch is namelijk een partnerschap aangegaan met ElringKlinger, wat men als de volgende belangrijke stap beschouwt.

  Klaus Schmidt, hoofd ontwikkeling bij Piëch: “Dankzij de samenwerking met ElringKlinger hebben we de cellen, die oorspronkelijk uit China kwamen, nu dichter bij Piëch Engineering AG en kunnen we hen nu ook beter ondersteunen bij de verdere ontwikkeling, de daaropvolgende serieproductie en de beschikbaarheid van de laadstations”.

  Piëch GT elektrische sportwagen

  Platform

  De verdere ontwikkeling van de ruim 443 centimeter lange en slechts 1800 kilo wegende Piëch GT verloopt volgens plan, maakt de start-up bekend. Verder meldt men dat het stroomverbruik van de Piëch GT 18 kWh/100 km zou bedragen, wat zuiniger is dan bijvoorbeeld de Porsche Taycan 4S. Met het geplande 75 kWh accupakket is een WLTP-actieradius van 500 kilometer mogelijk. Het modulaire platform dat men als basis voor de Piëch GT ontwikkelt, zal men later ook voor andere carrosserie- en aandrijvingsvarianten gebruiken. De start-up wil zich niet beperken tot alleen volledig elektrische aandrijvingen, het platform moet ook geschikt zijn voor een aandrijving met brandstofcellen.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  In Oxford is het laadpark van de allereerste Superhub operationeel

  Het vergde een investering van 41 miljoen pond, maar daarmee heeft Oxford wel "Europa's krachtigste oplaadpunt voor elektrische voertuigen". Als onderdeel van de Energy Superhub opende men een snellaadhub waar 42 voertuigen tegelijk kunnen opladen aan laadzuilen van Pivot Power, Fastned, Tesla Superchargers en Wenea.

  e-Videos