Nieuwe Belgische regering: auto van de zaak moet verplicht elektrisch zijn

België auto van de zaak elektrisch

De nieuw te formeren Belgische regering wil dat auto’s van de zaak vanaf 2026 elektrisch moeten zijn. Een veelbelovend plan, al zal het even duren doordat de zeven partijen die momenteel over de formatie onderhandelen, een regeerakkoord kunnen sluiten.

Als de regeringsformatie slaagt en de plannen voor een verbod op zakelijke auto’s met verbrandingsmotoren worden uitgevoerd, zou dat een grote stap zijn. Op dit moment zijn ongeveer 600.000 van de 6 miljoen auto’s op de Belgische wegen een auto van de zaak. Bovendien neemt men geen halve maatregelen. Het geplande verbod moet namelijk ook voertuigen met een plug-in hybride aandrijving omvatten. Dit zou betekenen dat er vanaf 2026 alleen nog maar zuiver elektrische bedrijfsauto’s zijn toegestaan.

Goed voor 20% van de kilometers

De zakelijke auto’s maken ongeveer tien procent uit van het Belgische wagenpark. Maar het zijn wel de auto’s waarmee vaker en langer dan gemiddeld wordt gereden. Volgens de vereniging van autofabrikanten van het land (Febiac) zijn ze goed voor ongeveer 20 procent van alle afgelegde kilometers. Maar Febiac-woordvoerder Joost Kaesemans wil hun milieu-impact wel wat relativeren. “Ze zijn milieuvriendelijker dan het gemiddelde. Volgens onze analyse stoten ze minder dan twee procent van alle CO2-uitstoot in het land uit.”

Plan kan averechts werken

Volgens de berichten in de media zal de wetgeving die momenteel wordt besproken, alleen van toepassing zijn op nieuwe auto’s. Frank van Gool, algemeen directeur van de Belgische lease- en verhuurvereniging Renta, vreest daarom voor een ander probleem: de “ontoereikende laadinfrastructuur en het beperkte aantal elektrische voertuigen op de markt” zouden bedrijven en mensen kunnen motiveren om te blijven rijden met hun oude brandstofauto’s. “Dat helpt het milieu niet”, zegt Van Gool, die op zijn beurt de coalitiepartijen uitnodigt om te praten “om een constructieve weg voorwaarts te vinden”.

Formatie

De huidige coalitieonderhandelingen zijn al sinds vorige zomer aan de gang. Na de verkiezingen in mei 2019 zijn verschillende coalitiebesprekingen niet tot overeenstemming gekomen. Daarna werden de onderhandelingen gepauzeerd vanwege de coronacrisis. In de huidige besprekingen lijkt een coalitie van zeven partijen te ontstaan: de Vlaamse christen-democratische partij, maar ook de liberale, socialistische en groene partijen.

Vorig artikelAnalyse Tesla Battery Day: versnelde KO voor brandstofauto
Volgend artikelDaimler heeft interesse in Geely’s open source SEA-platform

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in