Geely SEA-platform

Daimler heeft interesse in Geely’s open source SEA-platform

Met Volvo, Polestar en Lotus bezit de Chinese Geely Group diverse bekende automerken. Geely richt zich met name op de elektrificatie van bestaande auto’s en nieuwe elektrische auto’s. Daarom ontwikkelde Geely het ‘elektrische’ SEA-platform, dat ook door concurrenten kan worden gebruikt.

De afkorting SEA staat voor Sustainable Experience Architecture. Op basis hiervan presenteerde Geely de Lynk & Co Zero Concept. Dit is een studie naar een sportieve, elektrische cross-over die een concurrent voor de Volkswagen ID.4 zou kunnen zijn. Het SEA-platform waar deze auto op staat is een open source platform. De technologie hiervan is dus ook beschikbaar voor andere bedrijven. Geely is al met diverse autofabrikanten aan het onderhandelen over de licenties. Onder hen bevindt zich ook de Daimler-groep, waarvan Geely met 10 procent een van de grotere aandeelhouders is.

Geely Lynk & Co Zero Concept

Grote stap voor Geely

“De ontwikkeling van deze schaalbare architectuur voor elektrische auto’s is de grootste stap bij Geely in meer dan een decennium,” zei CEO Li Shufu in een persbericht. “Deze verregaande innovatie zal het volume en de schaalbaarheid van onze nul-emissiemodellen aanzienlijk vergroten”. Geely beweert dat de ontwikkeling van het nieuwe platform het equivalent van bijna 2,3 miljard euro kostte.

Geely-SEA

De SEA is bedoeld om de basis te vormen voor toekomstige elektrische auto’s met een bereik tot meer dan 700 kilometer volgens de NEDC-norm. Later is een nog grotere actieradius denkbaar. Het flexibele platform biedt ook ultramoderne elektromotoren en connectiviteit, software-updates via het netwerk, geavanceerde self-drive-functionaliteit en functies voor autodelen. De synergiën die door de architectuur worden gerealiseerd, zijn bedoeld om de onderzoeks- en ontwikkelingskosten voor de deelnemende merken binnen de Geely Group aanzienlijk te verminderen.

Geely SEA-platform

Lynk & Co Zero Concept

Het eerste productievoertuig op de SEA is de productieversie van het Lynk & Co Zero Concept. Die wordt volgend jaar geproduceerd en geleverd. Volgens eerdere berichten heeft het merk Lynk & Co ook zijn zinnen op Europa gezet. Na de lancering van het Zero Concept is Geely van plan om het nieuwe elektrische autoplatform in de hele Geely Group in te zetten. De SEA is geschikt voor verschillende typen voertuigen met voor-, achter- of vierwielaandrijving met maximaal drie motoren, variërend van een kleine auto tot het luxe segment. Het is ook geschikt voor “range extenders” met een extra verbrandingsmotor of waterstofbrandstofcel. Ook is er een speciale variant voor lichte bedrijfsvoertuigen.

En Daimler?

Het is nog maar de vraag wat Daimler precies hoopt te bereiken met het nieuwe Geely-platform. Ze hebben in Stuttgart op dit moment hun eigen architectuur voor volledig elektrische auto’s. Het eerste model op dit platform zal de EQS zijn, een sedan in de luxe klasse. Deze komt in 2021 op de markt. Ook heeft Daimler diverse andere elektrische auto’s gepland. Hieronder zijn modellen die gebaseerd zijn op series die van origine voor verbrandingsmotoren zijn ontwikkeld.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven