Analyse Tesla Battery Day: versnelde KO voor brandstofauto

Tesla Battery Day goedkopere accu's

Op ‘Battery Day’ kondigde Elon Musk deze week de ’25.000 dollar’ Tesla aan. Het nieuwe productieproces achter dit model zorgt voor een ware revolutie in de auto-industrie.

Met op de achtergrond een filmpje van de door bosbranden oranjerode skyline van San Francisco startte Elon Musk zijn verhaal. De gevolgen van klimaatverandering zijn nu meer zichtbaar dan ooit. Daarom wil Tesla versnellen. De elektrische auto moet betaalbaarder en op veel grotere schaal geproduceerd worden.

Nieuwe accucellen – meer met minder

Om meer EV’s te kunnen bouwen zijn uiteraard meer accu’s nodig. Met de huidige gang van zaken dreigen op dat vlak grote tekorten. Willen we alle voertuigen op de wereld elektrificeren, dan moet volgens Musk de productiecapaciteit van accucellen stijgen van 0,1 TWh naar 10 TWh (TeraWattuur). Een factor 100 meer. Daarom heeft hij met z’n team het gehele proces van ontwerp en productie van accucellen onder een vergrootglas gelegd.

Dat resulteert in de nieuwe 4860 accucel. De naam is afgeleid van de afmetingen (48mm bij 60mm). Deze batterij is flink groter dan voorheen (de 2170). Reden daarachter is dat de nieuwe afmetingen geoptimaliseerd zijn op range en kostprijs. Ook de binnenkant is anders. Tesla heeft een nieuw concept bedacht, waarbij minder materiaal nodig is. Daarnaast zijn de verhoudingen van grondstoffen aangepast. Zo zou kobalt niet meer nodig zijn. Volgens Tesla levert de nieuwe 4860 batterij 5 maal meer energie en 6 maal meer vermogen.

Revolutie in productieproces

Echt revolutionair is dat deze nieuwe accucel op een veel simpelere manier kan worden gemaakt. Tesla heeft dankzij het ontwerp van de accu ook het productieproces sterk vereenvoudigd. Veel stappen in dat proces zijn overbodig geworden. Het komt er in de praktijk op neer dat Tesla straks 7 maal meer productiecapaciteit heeft op 1 productielijn voor accucellen. Dat zorgt er weer voor dat Tesla veel minder (75%) hoeft te investeren per GWh aan productiecapaciteit. Het benodigde fabrieksoppervlak per GWh kan met een factor 10 naar beneden.

Tesla verwacht dankzij deze ontwikkeling in 2030 over 3 TWh (3.000 GWh) aan jaarlijkse productiecapaciteit voor accucellen te beschikken. Ter vergelijk: de eerste Gigafactory was in 2019 goed voor 35 GWh. Als dit werkelijkheid wordt, dan overtreft het alle eerdere verwachtingen over productiecapaciteit. Ook stelt het Tesla in staat om veel sneller op te schalen dan voorheen.

Tesla Battery Day chassis en accu

Auto en accu worden één

Alsof dit nog niet genoeg is, wil Tesla ook toe naar een nieuwe wijze van ontwerp en productie van haar auto’s. Waar een chassis van een auto nu vaak uit diverse delen bestaat die worden gelast, denkt Tesla voortaan het chassis (achterkant, onderkant en voorkant) als één geheel te gieten. Dat levert allereerst voordeel op in de productie. Je kunt dan met minder onderdelen uit en het gaat sneller.

Daarnaast stelt Musk dat dit nieuwe chassis qua stijfheid het beste ter wereld is. Dat wordt nog eens versterkt door het accupakket een integraal onderdeel van het chassis te maken. Ook dat draagt bij aan de stijfheid van het chassis. Voordeel is tevens dat de accucellen straks meer in het midden van de auto worden geplaatst. Musk verwacht daardoor een nog betere wegligging. Additioneel voordeel; de kans op een beschadiging van het accupakket bij een zijwaartse aanrijding wordt gereduceerd. Iets wat moet bijdragen aan lagere verzekeringspremies.

Betaalbare EV bereikt meer mensen

Musk denkt met deze innovaties de voorsprong op concurrenten te vergroten. Volgens hem bouwen anderen nu (gelukkig) ook EV’s, maar zal niemand het op deze schaal en tegen deze kosten kunnen doen. Tesla stelt dat alle innovaties tezamen (accu en productieproces) goed zijn voor een verbetering van 54% in de range van de auto’s en dat de kostprijs in USD/kWh met 56% daalt. De investeringskosten voor fabricage nemen in totaal met 69% af.

Als Tesla deze plannen inderdaad in praktijk kan brengen, dan zet het andere autofabrikanten op flinke achterstand. Er is nog wel een ‘maar’. Vooralsnog draait dit proces enkel in een proefopstelling. Musk verwacht in 12 tot 18 maanden de eerste voordelen te realiseren. Het duurt echter nog 3 jaar voordat alles op grote schaal geïmplementeerd is. Dan moet ook een nieuw model Tesla voor 25.000 dollar (21.400 euro ex belastingen) beschikbaar komen. Een auto die het voor veel meer mensen mogelijk moet maken over een EV te beschikken. De TCO (Total Cost of Ownership, de kosten van bezit en gebruik samen) van deze auto zal zeer concurrerend zijn. Dat resulteert dus bijvoorbeeld ook in een laag leasetarief.

Prognoses doorbreken

Tesla zet hiermee echt een serieuze stap richting grootschalige elektrificatie van het wereldwijde voertuigenpark. Zowel in aanbod (productiecapaciteit) als vraag (goedkopere auto) moet Tesla over een paar jaar (nog) veel sneller kunnen groeien. Musk heeft het in z’n presentatie over een doelstelling van 20 miljoen Tesla’s per jaar. Dat is bijna het dubbele van wat VW en Toyota momenteel presteren.

Met deze versnelling doorbreekt Tesla alle prognoses over de snelheid waarmee EV’s uitgerold kunnen worden. Ook de eerdere ramingen omtrent kosten van BEV’s kunnen neerwaarts bijgesteld worden. Eerder dan verwacht zullen zij kostenconcurrerend worden ten opzichte van brandstofauto’s. Ook wordt de negatieve milieu-impact (CO2 footprint) van de productie van een BEV sterk teruggebracht en snoert hij critici daarvan de mond.

Tesla Model S Plaid Mode

Plaid Mode

In feite zet Musk het bedrijf met al deze innovaties in ‘Plaid mode’. Een benaming die hij overnam uit de film Space Balls en gebruikt voor de nieuwste supersnelle variant van de Model S. Deze Model S Plaid kost 140.000 euro, krijgt 1100 pk en kan daarmee in zo’n 2 seconden de 100 km/u bereiken. Iets waar een Bugatti van een paar miljoen euro niet aan kan tippen.

Het is symbolisch voor de wijze waarop Tesla de brandstofauto achter zich wil laten. Voor Musk is het grotere doel de wereld zo snel mogelijk te elektrificeren. Met deze nieuwe aankondigingen op ‘Battery Day’ dwingt hij andere autofabrikanten te versnellen. Musk stelt zelf dat andere autofabrikanten in zijn manier van denken mee zullen moeten. Voor wie dat niet doet is geen toekomst zegt hij. Gezien hetgeen al door Tesla bereikt is kan dat niet meer worden weggezet als grootspraak. Deze Battery Day lijkt het begin van een versnelde knock-out voor de brandstofauto.

Vorig artikelElektrisch rijden, juist veel uitstoot?
Volgend artikelNieuwe Belgische regering: auto van de zaak moet verplicht elektrisch zijn

1 REACTIE

  1. Foutje over afmetingen batterij. Het nieuwe formaat wordt 4680. Dus een diameter van 46 mm en een lengte van 80 mm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in