Lotus Eletre Review: de auto die Porsche of BMW hadden moeten hebben

Laten we vooral niet zeuren over of de Eletre een echte Lotus is. Een Maybach is geen echte Maybach en Spyker geen echte Spijker en een Smart geen echte Smart. Laten we vooral blij zijn dat Geely zich heeft ontfermd over het Britse sportautomerk. Het bestaansrecht van Lotus neemt alleen maar toe dankzij de Chinese sugar daddy.

Geel of groen, als je durft

Ze zijn niet bang bij Lotus Nederland. Toen wij de Eletre ophaalden, stond er een grijze versie, onze testauto, maar ook een kanariegele en een variant in British Racing Green. Gewaagd en dapper, bovendien passend bij het merk. Lotus was immers altijd al een ‘gekkig’ automerk. We kennen Lotus als bouwer van vlijmscherpe racers, licht, agiel en razendsnel. De Eletre is vooral razendsnel. Met zijn bijna 2,6 ton wagengewicht is ‘ie bepaald niet licht, evenmin betrap je de elektrische SUV op een agiel rijgedrag. Hoewel, vergelijk het rijgedrag van de Eletre met dat van een Mercedes EQS SUV of met een Tesla Model X, dan maakt de Lotus weldegelijk indruk. Met dank aan mooie onderhuidse technische innovaties, zoals vierwielbesturing, intelligente stabi’s, actieve dempers en luchtvering. Niet alles daarvan zit standaard op een Eletre. Kies op z’n minst de S, of als 600 pk onvoldoende is, de R met zijn 900 pk. Op de basis-Eletre ontbreken wat zaken die het rijden in de 5,10 lange SUV gewoon prettig maken. Mocht je de tijd nemen om in het online configuratiesysteem te duiken, kijk dan meteen even naar het kleurenpallet.

Ook geschikt voor op het landgoed

De Eletre heeft een prachtige koersvastheid, maakt indruk met zijn solide reacties op ‘gaslos acties’, heeft bakken vol grip, ook als je alle 600 paarden loslaat op herfstachtige ondergrond, waar we dezer dagen vaak mee te maken hebben. Daarbij stuurt ‘ie mooi nauwkeurig; gelukkig niet zo gevoelloos als sommige andere elektrische auto’s. Fijn is de lichtjes opbouwende vermogensafgifte. Trap je vol op het rechterpedaal, dan bouwt de krachtsexplosie zich op, en dat rijdt wel zo prettig. Ook fijn en dynamisch, passend bij het merk Lotus, is de mogelijkheid om de mate van het regenereren te regelen met een flipper achter het stuur, de linker flipper. Met de rechter flipper pas je de rijkarakteristiek aan. Waarbij je ook kan kiezen voor een offroad-setting. De luchtvering laat de Eletre dan stijgen, zodat je met meer bodemvrijheid een rommelige oprit van een landgoed kunt bedwingen.

Mercedes, Audi en BMW kunnen in de leer bij Lotus

Sportauto, SUV en gezinsauto in één? Ja, eigenlijk wel. Je kunt kiezen voor een achterbank waar drie personen op passen, of voor twee individuele zetels achterin. Ook biedt Lotus de keus in diverse soorten meubilair voorin. Je zit subliem, op racy-achtige stoelen. En de inrichting waarop je neer kijkt is van wereldklasse. Mercedes, Audi en BMW kunnen in de leer bij Lotus, waar het gaat materiaalgebruik en pasvorm van het interieur. Aluminium, suède, leer, prachtige kunststoffen, het vecht allemaal om positieve aandacht in het interieur van de Eletre. Lotus, of beter gezegd, de it-ers uit de grote Geely-familie hebben een goed functionerend infotainmentsysteem ontwikkeld. Eigentijds, goed afleesbaar en snel reagerend. Kortom, zo’n Eletre kost een paar euro’s (97.690,-), maar je voelt je binnenin allesbehalve bekocht. Vanuit dat oogpunt bezien is het best vreemd dat het onderstel tamelijk luidruchtig is. Zowel de voortrein als de achteras verraadt in akoestische zin dat het wegdek in Nederland niet altijd even perfect is. Maar het vreemde is dat er nauwelijks afrolgeluid van de enorme banden hoorbaar is in het interieur, terwijl de Eletre notabene op winterbanden rolt. De Lotus verdient het dat die laatste hoorbare onvolkomenheden ook uit het onderstel verdwijnen.

350 kW aan DC of 22 aan AC laden

Premium sportief, dat is wat het nieuwe Lotus wil zijn. Premium lukt, met een geweldig interieur, vernuftig verstopte lidar-apparatuur en een groots uitrustingsniveau. En met dat sportieve is ook weinig mis. Er is zat kracht voorhanden, maar de manier waarop de auto zijn krachten omzet in snelheid, met een vleugje beleving en passie, maken het een Lotus, een premium sportieve Lotus. Dat de Eletre bovendien serieus snel laadt, is mooi meegenomen. Om het maximale vermogen van 350 kW te scoren, zul je wel een laadunit moet vinden die dergelijke snelheden aan kan, maar daar komen er in de toekomst gelukkig steeds meer van. Aan een AC-lader trekt de Eletre standaard 22 kW, daarmee zit de 112 kWh (bruto) accu toch nog redelijk vlot vol.

Uit Hethel of Wuhan

Voor wie twijfels heeft of de Eletre wel in de smaak valt, er zijn inmiddels meer dan vijftig exemplaren afgeleverd, en tientallen klanten krijgen binnen enkele weken hun auto. Als wij de keus hadden, zou het een Lotus Eletre in S-spec worden, in het groen. Die kost weliswaar met 123.090,- euro een stevige duit. Maar je krijgt voor dat geld een bijzondere auto, van een organisatie (Geely) die degelijk en toekomstbestendig in elkaar zit. En mocht u toch nog steeds een wat vieze smaak in de mond krijgen, van een Chinese Lotus, weet dan dat ‘het nieuwe Lotus’ ook bezig is om een compacte sportauto te ontwikkelen. Een ontwerp waar het merk groot mee is geworden, maar reken wel op een elektrische aandrijflijn voor die sport-Lotus. De tweezitters zullen in de toekomst uit Engelse Hethel blijven komen. In het Chinese Wuhan staat de fabriek waar alle vierdeurs modellen van Lotus van de band rollen. Mooie rolverdeling.

Tekst: Werner Budding, camera: Rob Steltman

Vorig artikelTesla Model 3 2024 review: Vertrouwd uiterlijk, aanzienlijke verbeteringen
Volgend artikelGebruikte elektrische auto met subsidie kopen? Nog even wachten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in