vrijdag, 26 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsGumpert pleit voor methanol-brandstofcellen

    Gumpert pleit voor methanol-brandstofcellen

    Vroeger ontwikkelde Roland Gumpert sportwagens met verbrandingsmotoren. Tegenwoordig lanceert hij samen met de Chinese start-up Aiways een elektrische auto met methanol-brandstofcellen. Volgens de Duitse ingenieur is de Gumpert Nathalie vooral bedoeld als boegbeeld.

    Methanol-brandstofcellen logisch alternatief

    De Gumpert Nathalie kost ongeveer 400.000 euro waardoor de doelgroep uiterst beperkt is. De Duitse ingenieur vindt zijn creatie dan ook voornamelijk iets om de technologie mee uit te dragen. In een interview met de Duitse Spiegel sprak hij over zijn verdere plannen. “Het tijdperk van de verbrandingsmotor is voorbij,” kondigde Gumpert aan. Met zijn nieuwe aandrijftechnologie wil hij een emissievrije auto maken die hetzelfde rijplezier biedt als voorheen. Hij is ervan overtuigd dat in de toekomst geen enkele autofabrikant de methanolbrandstofcellen kan negeren. Ze zijn namelijk een logisch alternatief. Het is echter noodzakelijk om de interesse van de mensen te wekken, zei Gumpert. En dat kan volgens hem het beste met een aantrekkelijke, spraakmakende sportwagen als de Nathalie.

    Gumpert Nathalie

    “Waterstofsystemen werken komende 30 jaar niet”

    Gumpert legde uit dat hij vanwege de stand van de techniek vertrouwt op een methanol-brandstofcel in plaats van een klassieke waterstofbrandstofcel. Beide technologieën zouden lange afstanden met korte tanktijden mogelijk maken. Waterstofsystemen werken volgens hem ondanks de inspanningen van tientallen jaren van inspanningen nog steeds niet goed. “En dat zal de komende 30 jaar ook niet werken, omdat het niet kan werken,” zei de ontwikkelaar.

    Methanol is normale vloeibare brandstof

    Om voldoende energiedichtheid te bereiken moet waterstof worden gekoeld tot min 254 graden Celsius of worden opgeslagen bij een druk van 800 Bar, aldus Gumpert. Met de methanol-brandstofcel kun je gewoon een vloeibare brandstof tanken. De methanol wordt in de auto omgezet in waterstof. Daaruit wordt met een conventionele brandstofcel weer elektriciteit opwekt.

    Eenvoudigere infrastructuur

    Een ander voordeel is volgens Gumpert het feit dat methanol-brandstofcelauto’s “bijna geen speciale infrastructuur” nodig hebben. Een waterstoftankstation moet men speciaal bouwen. Dat kost meer dan een miljoen euro en is ook energie-intensief. Het bestaande netwerk aan tankstations kan de distributie van methanol op zich nemen. Als alle tankstations in heel Duitsland zouden worden uitgerust met één methanolpomp per stuk, zou er slechts 30 miljoen euro nodig zijn. De reden hiervoor is dat voor het ombouwen van een dieselpomp naar methanolpomp slechts “enkele rubberen onderdelen en het mondstuk” vervangen hoeven te worden.

    Methanol is eenvoudigste drager van waterstof

    Methanol is de eenvoudigste manier om waterstof op te slaan en te distribueren, vervolgde Gumpert. De methanol wordt in de auto verwarmd en door een katalysator gesplitst in waterstof, koolstof en zuurstof. Terwijl de waterstof de elektriciteit opwekt die nodig is voor de aandrijving, komen koolstof en zuurstof vrij in de lucht – in tegenstelling tot een pure waterstofauto wordt de CO2-uitstoot lokaal opgewekt.

    CO2-neutrale brandstof

    Er komt dus wel CO2 vrij bij een auto met methanolbrandstofcellen. Maar ook daar heeft Gumpert een oplossing voor. “We gebruiken alleen groene methanol, die bijvoorbeeld is geproduceerd met behulp van groene stroom uit de houtindustrie”, benadrukt Gumpert. Klanten zouden dus met een CO2-neutrale brandstof rijden. Ze zullen het kunnen kopen bij onafhankelijke benzinestations in hun omgeving, waarbij Gumpert van plan is om individuele benzinepompen te huren. Dit kost het bedrijf zo’n 3000 euro per maand, maar klanten kunnen het eerste jaar nog gratis tanken. Op het platteland, waar niet zo snel een methanolpomp zal zijn, levert Gumpert de methanol zelfs gratis aan de kopers van een Nathalie.

    Lange termijn

    Gumpert’s doel op lange termijn is een model ter grootte van een Smart met een 60 pk methanol-brandstofcel. Daarvoor moet Nathalie eerst “emoties opwekken met de technologie en deze onder de aandacht brengen”. De methanolaandrijving heeft een krachtige sportwagen nodig als boegbeeld om te kunnen concurreren met de “olie- en waterstoflobby”. Zodra dat een succes is, overweegt Gumpert verdere toepassingen voor de methanol-brandstofcelaandrijving. Daartoe verhoogt men het vermogen van de brandstofcel van 15 naar 25 kilowatt. In zowel een SUV als in gebruikt men een meervoudige of zelfs een vierdubbele uitvoering. Dit is belangrijk om de kosten te verlagen. Voor een brandstofcel met 20 kilowatt vermogen zouden deze kosten op dit moment nog gelijk zijn aan die van een accu met een capaciteit van 20 kWh.

    Gerelateerd

    1 REACTIE

    1. Vanuit het merk en de kleine niche die het bedient een begrijpelijke gedachte. Ik vermoed dat we hier niet met een doorbraak te maken krijgen. Groene methanol uit hout? Hardhout misschien :)?

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos